به گزارش تینو، مراسم بزرگداشت اولین سالگرد درگذشت استاد اکبر گلپایگانی، معروف به مرد گلو طلایی موسیقی ایران، شامگاه شنبه 21 آبان ماه با حضور حسن گلپایگانی، خواننده و برادر اکبر برگزار شد. گلپایکانی، میلاد کیایی، آهنگساز و نوازنده سنتور، محمد نیشاری، صدیق صفیفی، عبدالحسین مختارآباد، فاضل جمشیدی خواننده، فریدون خوشنود آهنگساز، جهانشاه برومند آهنگساز و نوازنده ویولن، سید عباس سجادی مدیر حوزه موسیقی شهرداری تهران و حوزه هنری. میرعلیرضا میرالنقی نویسنده، پژوهشگر و منتقد موسیقی، جمعی از هنرمندان و دیگر چهره های موسیقی را با مشارکت موسسه هزار صدا و اجرای آرش نصیری در فرهانسرای آسپاران برگزار کرد.
برادر کوچک جولبا در تشییع جنازه او چه گفت؟
شخصیت منحصر به فرد اکبر گلبایجانی
میرعلیرضا میرعلینگی نویسنده، محقق و منتقد موسیقی با گرامیداشت یاد و خاطره استاد گلبا گفت: قدر شخصیت موسیقایی و شخصیت انسانی این هنرمند را باید بیشتر شناخت و مردم امروز و آینده قدر و منزلت آن را بدانند. از این معلم خلاق و نبوغ بی چون و چرای آواز و مردی که به وسعت زمین بیشتر می داند
وی گفت: زندگی گلبا از سال 1338 تا کنون بر دلها مسلط شده است و از سال 67 تا کنون فرصتی برای گفت و گو با استاد گلباجانی فراهم شده است و درس های زیادی از او آموختم در مورد تاریخ معاصر موسیقی و این رشته را مطرح کرد که من هنوز هیچ منبع دیگری برای دقت و انصاف و انصاف او وجود ندارد و استاد گلبا در این زمینه بی نظیر بود.
این پژوهشگر موسیقی افزود: استاد گلبایجانی از نظر هوش و هوش اجتماعی یکی از بهترین افرادی بود که تا به حال دیدهام و جای ایشان در دورهای که هیچ خواننده برجسته کلاسیک و خواننده قابل احترامی در میان آنها نبود، خالی است مردمی که همیشه به او می گفتم که مردن او در هر سنی شرم آور است. از طرفداران گل بیجانی و خانواده اش که تنها خانواده موسیقی واقعی ایران هستند قدردانی می کنم.
اکبر گلبایجانی راز طول عمر است
سید عباس سجادی، مدیر امور موسیقایی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز بیتی از شعر مجذوب همدانی را خواند با این عنوان: «یا خدا را نافرمانی می کنی که می دانی شیطان هستی/یا شبیه او نباش تا مثل او نمی شود» و ذکر کرد: راز بزرگتر گلپایگانی برای طول عمر پیرو نبود. موسیقی یاد گرفت، روی شانه های بزرگترها قدم گذاشت، اما چشمش به افق های دور بود، می توانست مقلد باشد، اما تهیه کننده بود. این آقای گل بایجانی بود که توانست با آواز خود انقلاب موسیقی به پا کند.
سجادی گفت: اکبر گلپایگانی به لطف سوابق خانوادگی و حمایت بزرگترها و هوش و ذکاوتش توانست به اوج هایی برسد که حتی پاهایش همه میراث فرهنگی ماست ترانه ها و اشعاری را که خواند، به عنوان شریف ترین آهنگ ها و اشعار، هرگز در موسیقی دچار ابتذال نشد، ترانه ها و تصنیف های درجه یک خواند و من از شما بسیار سپاسگزارم که همچنان این را به کافران ثابت می کنید. که اکبر گلبایجانی است. نه زنده و نه مرده جز تو فرهنگ و هنر این مملکت باقی خواهد ماند.
معرفی “گنجینه گلبا”
همچنین در این آیین کتاب گنجینه های گلبا اثر مسیح سامخانیان در قالب تحلیل موسیقایی و نقد و بررسی آثار مرحوم اکبر گلپایانی ارائه شد. علیرضا میرعلی نقی و حاج عبدی تدوین و مریم کادم طراحی جلد این اثر را بر عهده دارند.
این کتاب شامل مجموعه کامل آثار مرحوم گلبا در پروژههای «گلهای جاودانه»، «گلهای رنگی»، «شاخه گل»، «برگ سبز»، «گلهای تازه»، «موسیقی ایرانی (ارکستر برنامه سوم)» و بزم شعران” و آثار مختلف از جمله اجرا، برنامه های رادیویی، نشست های ویژه، کنسرت های داخلی و خارجی (اجرای یونسکو)، معرفی ردیف های آوازی، تحلیل دستگاه و زوایای آوازی برای تمامی آثار اجرا شده توسط استاد گلبا توسط استاد حسن قلب، مروری بر ابیات و مترهای استاد قلبا اثر محمد جواد سامخانیان، نظرات اساتید موسیقی و شعر درباره استاد گلپا، استاد گلپا در آیینه روزنامه نگاری و رسانه، زندگی نامه تمام مو سکیدانان، شاعران و هنرمندان. با همکاری استاد گلپا و عکس های استاد گلپا و دیگر نوازندگان و هنرمندان به همراه سه سی دی اصلی برنامه «گل ها» است.
مادر ژو جولبا دیگر زایمان نخواهد کرد
حسن گلپایگانی برادر زنده یاد اکبر گلپایگانی در این باره خطی از اقبال لاهوری خواند: «زندگی در صدف دفن شدن است/ فرو رفتن در دل شعله و نسوختن آن است» و گفت: باید کرد. قدردانی از هنرمندان و پیشکسوتانی که به ما گفته اند کلید زندگی هستند.
وی درباره کتاب “جانگنه گلبا” نوشته مسیح سمخانیان گفت: این کتاب یک دایره المعارف است و هر چه از موسیقی سنتی می خواهید در این کتاب وجود دارد، پس بگذارید در این دوران پرتلاطم به دنبال برادرم هستم. دست داد و برایش شعری نوشتم. «اینجا گنج شیجانی نهفته است گویا با صدا داوود دوم است/ نامش جلبا در وادی عشق است که معروف ترین کلبایجانی است/ فرزندی جز مادر جلبا ندارد پس جایی برای او نیست. اما بهشت از آن اوست/ چه بگویم از صدای جذابش که دقتش عجیب نیست/ که به اندازه برادر است، کمکم کن و بکش».
مسیح سام خانیان، نویسنده، خواننده و نوازنده سنتور نیز شعری با عنوان «آیا می دانید شیرینی بر میوه تأثیر دارد؟» را تلاوت کرد. / همین بس که زیر غبار شیرین لب می خوابند.» وی گفت: از اعتماد خانواده استاد گلبایجانی به من تشکر می کنم و انتشار گنج افتخار من بود، همچنین از استاد حسن گلبایجانی و همراهان ایشان به صورت مکتوب تقدیر می کنم. این کتاب
فریدون خوشنود، نوازنده و آهنگساز نیز در این آیین یادداشت هایی از همکاری خود با زنده یاد گلبا خواند و گفت: در گذشته نوع کار در استودیو مثل امروز نبود ” و “عاشق تو شدم” این اثر در یک اتاق به عنوان استودیو بود که با استفاده از دستگاه راه آهن آکای یک اجرا برای یک ارکستر و یک خواننده ارائه کردیم که به مرور زمان به یک استودیو تبدیل شد سازهای مختلف می نواخت و خواننده از ابتدا تا انتها با یک ردیف کار خود را اجرا می کرد. .
این آهنگساز تصریح کرد: امروز در استودیوها صدای خواننده با سیستم هوشمند به صورت کلیپ و دیجیتال ضبط می شود و اگر در حین اجرا مشکلی در قسمتی به وجود آمد به او می گویند این یک قطعه را بخوان و سپس به قطعه اصلی اضافه کن. در این سیستم جدید هیچ احساس، عاطفه، روحیه و هیجانی وجود ندارد و هیچ وقت دیگری مانند او وجود نخواهد داشت. او کار خود را یک بار در استودیو اجرا کرد و بار دوم نبود. سهم من از سال ها عشق با آهنگ هایی که برای او ساختم و با گوش موسیقی ایرانی می شنوید.
عبدالحسین مختاباد نیز درباره این آیین گفت: داستان سید گلبیجانی شعر معروف حافظ است. او میخواست گلی از رنگ و بوی دوستش شکوفا شود/از حسادت پسری در دهانش دمید، من از دهه شصت این افتخار را داشتم که با این صدا زندگی کنم و این افتخار را داشتم که با او صحبت کنم یک دهه روزهای خوبی را با او گذراندم و واقعا حضورش گرم و بی نظیر بود و به همین دلیل فکر می کنم اگر این کنسرت در سالنی با 10 هزار نفر برگزار می شد، سالن پر می شد.
این خواننده افزود: استاد جلبا صدای مردم بود از راننده های کامیون گرفته تا دانشجویان و اساتید دانشگاه با این صدا زندگی می کردند و البته همه ما دانشجویان خوش صدا از این صدا بهره مند شدیم جلبا که دل و ذهنشان را زنده نگه داشتند. روحش شاد.
مختاباد سپس قطعه ای از آثار زنده گلبا و آهنگ شاپنجان از آثار خود را با همراهی فریدون احتشامی نوازنده تار و سعید احتشامی نوازنده تنبک اجرا کرد.
اجرای موسیقی زنده یاد اکبر گلبایجانی توسط هنرمندان (دلارام عبدی نوازنده تبلا، دانمارکی خشرو آواز، هاشم سرداری نوازنده ویولن، صفا مجیدی نوازنده ویولن و خوانندگی رضا مهاجر)، (خواننده محمود شیخ، فرشید فرهمند نوازنده ویولن ، محمدرضا امیرقاسمی نوازنده پیانو، فریبرز جعفری، نوازنده ترومپت، (علی کلانتری، آواز، غزل ناظر فصیحی، نوازنده پیانو)، اجرای گروه نوجوانان برگزیده جشنواره (علی رضا قربانپور (خواننده)، شهنام جهان آبادی (ویولن)، امیرحسین جمشییان (سنتور) و نفس خرمیان (طبل) با نواختن چند قطعه از دیگر قسمت های این کنسرت، نماهنگ زندگی و وضعیت هنری گلبیجانی بود.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، اکبر گلپایگانی ملقب به گلبا و مرد گلو طلایی موسیقی ایران در 20 بهمن 1312 در تهران به دنیا آمد. گلپایگانی پس از ورود به دبستان فرهنگ در سال 1318 به عنوان قاری قرآن در مدرسه انتخاب شد و از آن پس به فراگیری مقدمات آواز و آواز ایرانی پرداخت.
در سال 1326 پس از شاگردی پدر، اولین تجربه حضور در ارکستر و گروه کر را کسب کرد و در سال 1327 به عضویت انجمن موسیقی مدرسه نظام درآمد. از سال 1328 به بعد این هنرمند با هنرمندان مشهور موسیقی آشنا شد و زیر نظر آنها به تمرین پرداخت.
از اساتید اکبر گلپایگانی می توان به هنرمندانی چون حسن یکرنجی، نورعلی برومند، اسماعیل جرحمی، ابوالحسن صبا، یوسف فروتن، محمد ایرانی مجدار، عبدالله دفامی، ادیب الخوانساری، حسین طاهرزاده و سلیمان ها امیر اشاره کرد.
این هنرمند پیشکسوت موسیقی ایران در سال 1335 به دعوت یونسکو به همراه نورعلی برومند و علی اصغر بیهاری برنامه ای از موسیقی و آواز ایرانی ارائه کرد.
«موی سفید»، «عشق مست»، «عقیق»، «دیل ای دیال»، «عاشقان بزم»، «عشق را روی کاغذ بنویس»، «چرا دوستت ندارم»، «قدر عشقم را بدانم» از جمله این فیلمها هستند. آهنگ ها آثار موجود در آلبوم و همچنین کنسرت ها و اجرای زنده گلپایگانی منتشر شده است. گلبا 22 آبان سال گذشته بر اثر ایست قلبی در بیمارستان نیکان درگذشت.