تینو – الهام مصدقی راد: جدا از اهمیت زمین شناسی، ژئوپارک ها از نظر فرهنگی، باستان شناسی و زیست محیطی نیز اهمیت دارند. به عبارت دیگر، میراث ارزشمند و یادآور فعالیت های طبیعی و انسانی درازمدت هستند و باید به طور پایدار مورد مراقبت و مدیریت قرار گیرند. ژئوپارک هر کشور زمانی توسط یونسکو به ژئوپارک جهانی تبدیل می شود که مسائل زیست محیطی، توسعه پایدار میراث فرهنگی، توجه به حقوق اجتماعی و مدنی مردم در آن مهم باشد و دارای برنامه های اداری، فرهنگی، باستان شناسی و زیست محیطی باشد. تاکنون 3 ژئوپارک در ایران در زمره ژئوپارک های جهانی قرار گرفته اند. ژئوپارک قشم در سال 1384 و ژئوپارک ارس و تپاس در سال گذشته.
آمادگی داریم ژئوپارک ها را در کشور افزایش دهیم
نازنین بدری، مدیر تحقیقات و رئیس گروه مطالعات زمین شناسی سازمان زمین شناسی: ژئوپارک شدن علامت تجاری جهانی یونسکو است و این نشان دهنده امن بودن این منطقه و رعایت استانداردهای بین المللی در زمینه گردشگری است که توانسته به این علامت تجاری دست یابد. در کشور ما تاکنون 30 منطقه با ارزش زمین شناسی شناسایی شده است که پتانسیل تبدیل شدن به ژئوپارک را دارد و با شناسایی بیشتر قطعا تعداد این مناطق افزایش خواهد یافت. این مناطق علاوه بر دارا بودن ارزش های زمین شناسی باید از منظر پویایی و توانمندسازی جامعه، زیرساخت های کامل مربوط به ساماندهی سایت، قابلیت دسترسی و … نیز اقدام کنند تا مورد پذیرش یونسکو قرار گیرند، تائیدیه گرین کارت را اخذ و به عنوان ارائه شوند. ژئو پارک. به عنوان مثال، جوامع محلی اطراف ژئوپارک در حال آموزش هستند تا از عناصر زمین شناسی همان منطقه در تولید محصولات محلی و سنتی استفاده کنند. در ژئوپارک آرس فسیلی مربوط به دوره زمین شناسی آمونیت وجود دارد که با الهام از شکل این فسیل، جوامع محلی صنایع دستی می سازند که به حفاظت و شناسایی ژئوپارک کمک می کند. ژئوپارکها هر 4 سال یکبار توسط یونسکو رصد میشوند، در صورت بهبود شاخصها، این عنوان را حفظ میکنند، اما اگر دچار شکست شوند، از فهرست ژئوپارکهای جهانی حذف خواهند شد. این اتفاق چند سال پیش به دلیل تغییرات مدیریتی پی در پی ژئوپارک قشم رخ داد اما باز هم با تلاش فراوان و پس از چند سال دوباره به لیست ژئوپارک های دنیا بازگشت. چین با بیش از 40 ژئوپارک در رتبه اول جهان قرار دارد. اگرچه ایران از ابتدا در سال 2000 وارد فهرست ژئوپارک ها شد، اما تاکنون تنها 3 ژئوپارک در ایران وجود دارد که در صورت همکاری جدی تر با شرکت توربین می توان تعداد آنها را افزایش داد. دریاچه شیراز در لرستان، فیروزآباد فارس، سبلان در استان اردبیل، مرنگاب، چابهار و… از دیگر مناطقی هستند که قابلیت تبدیل شدن به ژئوپارک را دارند.
ژئوپارک جهانی قشم: این اولین ژئوپارک جهانی در ایران و یکی از اولین ژئوپارک های شبکه جهانی است که در سال 2005 به ثبت رسید. جزیره قشم، جنگل های حرا و جزیره هیگاما به عنوان ژئوپارک جهانی قشم در شبکه جهانی ژئوپارک های یونسکو به ثبت رسید و هم اکنون این ژئوپارک با میدان به مساحت 2063 کیلومتر مربع یکی از قدیمی ترین ژئوپارک های غرب آسیا و خاورمیانه است. این ژئوپارک اولین ژئوپارک در خاورمیانه است که به عضویت شبکه جهانی ژئوپارک های یونسکو درآمد. جزیره قشم دارای سازند زمین شناسی منحصر به فردی است و مناطق بسیار زیبا و خیره کننده ای را به شکل بیابان های سنگی ایجاد کرده است. ژئوپارک قشم به دلیل موقعیت استراتژیک خود در خلیج فارس از اهمیت بالایی برخوردار است و نماینده منطقه ای در بین ژئوپارک های شرق آسیا و اروپا می باشد. این منطقه از نظر مکانهای زمینشناسی، فرهنگی و باستانشناسی از تنوع زیادی برخوردار است. بام قشم، وادی شور، وادی قاضی، ساحل لانه سازی لاک پشت، صخره های خرچنگ و… از جمله سایت های زمین شناسی این ژئوپارک است.
ژئوپارک جهانی تاپاس : در شمال غربی استان خراسان جنوبی واقع شده است. به عنوان شاهراه مواصلاتی جنوب و غرب ایران به شرق و شمال شرق ایران شناخته می شود. این ژئوپارک گنجینه بسیار ارزشمندی از پدیده های مختلف را برای مطالعه و اجرای فعالیت های گردشگری فراهم کرده و این منطقه را به عنوان یکی از مناطق بالقوه و مهم برای توسعه گردشگری به ویژه ژئوتوریسم در ایران شناخته است. شهر تپاس به دلیل غنای زمین شناسی بالا برای بسیاری از متفکران و دانشمندان زمین شناسی به بهشت زمین شناسی و موزه دیرینه شناسی ایران شناخته می شود و می توانید سیر تکاملی زمین را در آنجا مشاهده کنید.
ژئوپارک جهانی آراس: در استان آذربایجان شرقی واقع شده و مساحت آن معادل وسعت شهرستان جلفا است. این منطقه به دلیل آب و هوای آن دارای گیاهان متنوعی است. درختان نیمه گرمسیری، پوشش استپی، جنگل های انبوه ارسباران و خط یارفای دائمی. منطقه جلفا همواره گذرگاه و گذرگاه طبیعی تردد و تجارت بین قفقاز جنوبی و آذربایجان متعلق به ایران بوده و از این نظر در طول تاریخ از موقعیت استراتژیک و منحصر به فردی برخوردار بوده است. تاریخچه این منطقه به قرن پنجم قبل از میلاد می رسد. کلیسای سنت استپانوس، کلیسای شپرد، صخره وله، آسیاب خرابه، سایت زمین شناسی علی باشی و… از مکان های جغرافیایی منطقه آزاد ارس و جلفا هستند و به ژئوپارک ارس معروف هستند.
- ۲۱۳ ژئوپارک در جهان وجود دارد
- 3 ژئوپارک متعلق به ایران
- 48 کشور دارای ژئوپارک هستند
- بیش از 40 ژئوپارک متعلق به چین است
- تاکنون 30 سایت در کشور شناسایی شده است که قابلیت تبدیل شدن به ژئوپارک را دارند
: