تینو – مجید جباری: با آغاز مهاجرت پرندگان شکار در پاییز، بهره برداران برای احیای پرندگان شکاری خانواده شاهین که از شهرهای جنوبی استان خوزستان و سواحل استان خوزستان عبور می کنند، سازه ای به نام کلبه احداث کردند. خلیج فارس در فصل مهاجرت ساکنان تپه پرندگان شکار را زنده صید می کنند و در بازارهای قاچاق به ویژه در کشورهای عربی واقع در حاشیه خلیج فارس می فروشند.
این در حالی است که یگان حفاظت محیط زیست هر ساله همزمان با آغاز فصل مهاجرت پرندگان اقدام به شناسایی و تخریب تپه های شهرهای مختلف به ویژه جنوب کشور می کند. همین چند روز پیش بود که یگان حفاظت محیط زیست خوزستان با گشت های مستمر در حاشیه 9 شهرستان این استان بسیاری از کلبه های صیادی را شناسایی و تخریب کرد.
اما کدام گونه از پرندگان شکاری در این راه بیشترین آسیب را دیدند؟ تینو با بررسی بقای شکار پرندگان به روش لانه سازی به تحلیل روش و جزئیات این روش سنتی و قدیمی شکار پرندگان پرداخت.
24 کلبه در 9 شهر تخریب شد
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست خوزستان با اشاره به تخریب لانه های پرندگان زنده در فصل شکار گفت: از ابتدای فصل پاییز تاکنون 24 لانه در مناطق مختلف استان تخریب شده است آبادان، ماهشهر، شادگان، رامشیر، رامهرمز، عمیدیه، هفتکل و اهواز مناطقی در خوزستان هستند که از روش لانه سازی برای پرورش پرندگان استفاده می کنند.
محمد الوندی در گفت و گو با خبرنگار تینو هدف از تخریب کلبه ها را جلوگیری از شکار و قاچاق پرندگان شکاری عنوان کرد و افزود: روند تخریب کلبه ها از ابتدا انجام شده است. فصل پاییز توسط تمامی واحدهای ارتش. یگان حفاظت محیط زیست و در صورت مشاهده موردی در هر نقطه از فرمانداری سریعاً رسیدگی می شود. “به این ترتیب، گونه های رپتور در بالای هرم استوایی بیشترین آسیب را می بینند.”
پرندگان شکاری به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس که به آنها علاقه دارند فروخته می شوند و از آنها برای شکار یا نماد قدرت و ثروت استفاده می کنند.وی تخریب کلبه ها را راهکاری برای جلوگیری از شکار پرندگان دانست و گفت: یکی از ابزارهای اساسی برای احیای شکار پرندگان، کلبه است که تخریب آن نیز نوعی پیشگیری است. طبق قانون، شکار هر حیوان وحشی جرم است و هنگامی که یک پرنده شکاری زنده گرفته شود، شکارچی مجرم شناخته می شود و مشمول جریمه های قانونی می شود.
کوچی چیست و در کدام مناطق محبوب است؟
چمباتمه زدن در دهه های اخیر به دلیل کاهش پرندگان شکار کمیاب و انقراض گونه های آنها، با وضع قوانین و محدودیت های زیست محیطی ممنوع شده است، اما در برخی از نقاط ایران مانند خوزستان و شهرهای شمالی استان بوشهر، چمباتمه زدن را ممنوع کرده است. ممنوع شده است. هنوز به صورت غیرقانونی وجود دارد. کلبه که در زبان محلی استانداری بوشهر به آن کلبه می گویند، چاله ای است که بیشتر از یک متر در زمین های کویری، دشت ها یا مناطق باز که پرندگان مهاجر از آن عبور می کنند حفر می شود و سقف آن قوسی شکل است. با دهانه هایی برای مشاهده در جلو و اطراف پوشیده شده است. سه تور در جلوی کلبه پهن می شود و شخصی که در کلبه زندگی می کند با ایستادن در این سوراخ و صید پرندگانی مانند کبوتر و شاهین سعی در جذب پرندگان شکاری مانند شاهین و مرغ دریایی دارد و در نهایت آنها پرنده ای را که در تور گرفتار شده است بگیر.
پرندگانی که در تپه ها گرفتار شده اند
بحری: یکی از معروف ترین و با ارزش ترین پرندگان برای ماهیگیران است. تفنگداران دریایی به دلیل سرعت بالا و قدرت شکارشان بسیار ارزشمند هستند.
شاهین: شاهین ها به دلیل مهارت در شکار و توانایی پرواز سریع، یکی از اهداف اصلی شکارچیان محسوب می شوند. شاهین های اهلی ایرانی و همچنین شاهین های مهاجر اغلب در فصول مهاجرت شکار می شوند
بلبان: این پرنده یکی از گونه های مهم شاهین است و به دلیل ارزش اقتصادی بالا و قابلیت شکار به ویژه در کشورهای عربی، تقاضای زیادی دارد.
عقاب: برخی از گونه های عقاب به ویژه عقاب طلایی نیز از این طریق شکار می شوند. عقاب ها به دلیل جثه و قدرت زیاد طعمه ای با ارزش هستند
دلیجا و کورکور: این گونه های کوچکتر از شاهین ها و عقاب ها گاهی از این طریق شکار می شوند.