فناوری پرینت سه بعدی در توسعه بازاریابی پروژه های فناوری نوظهور و شرکت های دانش بنیان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و دانشگاه صنعتی امیرکبیر با ایجاد مرکز نوآوری و پژوهش در زمینه فناوری چاپ سه بعدی، مرکز چاپ سه بعدی را در ارائه خدمات به رده های مختلف صنایع، دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی در نظر گرفته شده است.
محسن خاجی زاده، رئیس مرکز نوآوری و تحقیقات فناوری چاپ سه بعدی دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اشاره به پیشگام بودن این دانشگاه در زمینه توسعه فناوری های ساخت پیشرفته در کشور که هدف اصلی نوآوری و پژوهش فناوری چاپ سه بعدی است، گفت: مرکز با هدف ارائه خدمات فناورانه، انجام تحقیقات کاربردی و ایجاد … مرکز نوآوری با هدف حل مشکلات صنایع کشور با استفاده از ماهیت چند رشته ای فناوری چاپ سه بعدی.
یکی از اعضای هیات علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر درباره خدمات ارائه شده توسط فعالیت های فناورانه این مرکز نوآوری به جامعه و مردم گفت: امروزه شاهد موفقیت صنایع و دانشگاه های مختلف در زمینه فناوری ساخت افزودنی هستیم. در صنعت خودروسازی، مطرح ترین شرکت های بین المللی به دنبال طراحی و راه اندازی خطوط تولید افزودنی هستند تا بتوانند قطعات یدکی را با سرعت بالاتر و هزینه کمتر تولید کنند. در صنعت هوافضا، حدود یک دهه است که از ساخت مواد افزودنی به عنوان یکی از فناوری های اصلی تولید قطعات ویژه استفاده می شود. در صنعت پزشکی، از فناوری ساخت افزودنی برای تولید ایمپلنت، استخوان، بافت و کشت سلولی استفاده می شود. در صنایع دریایی، شرکتهای بزرگ کشتیسازی در اروپا، برخی از قطعات فلزی مهم مانند ملخهای کشتی را با کمک فناوری ساخت افزودنی برای کاهش آنها تولید میکنند. صرفه جویی در هزینه و زمان.
رئیس مرکز نوآوری و تحقیقات فناوری پرینت سه بعدی دانشگاه صنعتی امیرکبیر هدف از ساخت اندام های بیولوژیکی در این مرکز را اعلام کرد و اظهار داشت: پس از چاپ موفق نمونه ایمپلنت فک و دهان به روش ذوب انتخابی لیزر، اقدام به انجام آن شده است. هم اکنون برای اولین بار در کشور تولید می شود. قلب و کلیه مصنوعی با استفاده از فناوری چاپ زیستی در دستور کار اساتید و تکنسین های این مرکز قرار دارد. کاشت فک و دهان از تیتانیوم درجه 23 (درجه پزشکی) با استفاده از چاپگرهای ذوب لیزری انتخابی انجام شد و در چاپ قلب مصنوعی و کلیه، روش کشت سلولی با کمک چاپگرهای بیولوژیک و سپس نگهداری سلولها در محیط کنترلشده انجام شد. ، از دستگاه جوجه کشی استفاده خواهد شد.
چاپ نمونه فک و ایمپلنت دهان با استفاده از ذوب لیزری انتخابی در مرکز تحقیقات و نوآوری فناوری چاپ سه بعدی دانشگاه صنعتی امریکبیر
وی بیان کرد: چاپ ایمپلنت های فک و دهان پس از چهار سال کار به ثمر نشست و در این مدت اساتید و تکنسین های مرکز نوآوری و تحقیقات فناوری چاپ سه بعدی دانشگاه صنعتی امیرکبیر توانستند قلب مصنوعی و یک قلب مصنوعی بسازند. کلیه وی به گروه دانش و فناوری الهمشهری گفت: در حال حاضر این موضوع در لبه علم قرار دارد و اکثر دانشگاه های بزرگ دنیا با تلفیق فناوری مهندسی، علوم پزشکی و کشت سلولی در این مسیر حرکت می کنند. در عین حال باید توجه داشت که رسیدن به نقطه مطلوب بسیار سخت و زمان بر است و نمی توان زمان خاصی برای این امر اعلام کرد.
وی با توجه به تجربه جهان و ایران در زمینه ساخت اندام های بیولوژیکی و جایگاه مرکز نوآوری و تحقیقات در زمینه فناوری چاپ سه بعدی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در این زمینه گفت: خوشبختانه تحقیقات انجام شده انجام شده در ایران در این زمینه هماهنگ است.» با تحولات جهانی. این در حالی است که هم در ایران و هم در سایر کشورها این تحقیق هنوز در مراحل اولیه است و نمونه های موفقی از چاپ پوست، مو و ناخن گزارش شده است.
استفاده از فناوری چاپ سه بعدی در صنعت پزشکی و ساخت اعضای بدن انسان
وی با اشاره به اینکه مرکز نوآوری و تحقیقات فناوری پرینت سه بعدی دانشگاه صنعتی امیرکبیر متشکل از سه بخش مرکز تحقیق و توسعه فناوری، آزمایشگاه های تخصصی و مرکز نوآوری است، فعالیت این بخش ها را تشریح کرد: در زمینه تحقیقات فناوری و توسعه، مرکز، پروژه های تحقیقاتی اصلی و پروژه ملی به صورت تیمی در قالب طرح های پژوهشی، قراردادهای صنعتی، پایان نامه های دانشجویی اجرا می شود و در نهایت این پروژه ها در قالب پژوهش ملی تکمیل، جمع آوری و تکمیل می شوند.
آزمایشگاههای تخصصی مرکز تحقیقات و نوآوری فناوری چاپ سهبعدی دانشگاه صنعتی امیرکبر نیز شامل یک آزمایشگاه ساخت افزودنی برای قطعات فلزی شامل چاپگر ذوب لیزری انتخابی نورا M100P (SLM) و چاپگر سیم و قوس الکتریکی (WAAM) است. یک آزمایشگاه ساخت افزودنی در زمینه آزمایشگاه تولید افزودنی پلیمری سه بعدی زیستی متشکل از یک چاپگر رسوب ذوبی (FDM) و یک چاپگر رزینی (DLP)، یک آزمایشگاه فرآیندهای تخلیه الکتریکی متشکل از دستگاه های برش سیم، جرقه و حفاری فوق العاده از معتبر نام تجاری Charmills، و یک آزمایشگاه فرآیندهای تکمیلی متشکل از ماشینکاری جریان ساینده (AFM)، نورد و عملیات حرارتی در کوره ها.
در مرکز نوآوری، دانشیاران دانشگاه AUT، دانشجویان و محققان این فرصت را دارند که ایدهها و بینشهایی را از تحقیقات دانشجویی خود توسعه دهند.
خواجی زاده در پایان این گفتگو تاکید کرد: با وجود تلاش های انجام شده و سرمایه های عظیم مادی و معنوی جمع آوری شده در مرکز، هنوز راه زیادی برای تبدیل این مرکز به مرکز چاپ سه بعدی در سطح ملی و منطقه ای وجود دارد. که علاوه بر سرمایه هنگفت کارشناسان دانشگاهی و امکانات آزمایشگاهی، نیازمند حمایت مادی و معنوی تصمیم گیران علم و فناوری کشور است.
مراحل ساخت قطعات با استفاده از پرینت سه بعدی را نشان دهید