تینو – لیلا شریف: نگاهی گذرا به تحلیلهای جامعهشناسان و اقتصاددانان در سالهای اخیر درباره این پدیده نوظهور نشان میدهد که هرکس بر اساس شبهات خود شروع به تعریف و تبیین آن کرده است و علاقهشان به کارهای غیررسمی نیز مطرح میشود. توسط برخی در نتیجه حمایت قوی والدین.
چرایی گسترش این گروه جمعیتی در جامعه ایران معمایی حل نشده است و نمی توان به راحتی به این نکته اشاره کرد که چرا این گروه جمعیتی انتخاب شده است در آینده کشور موثر باشد.
“نیت” چه کسانی هستند؟
این جمعیت تنها به ایران محدود نمی شود، زیرا نام آن ها بر اساس یک اصطلاح انگلیسی به نام «قصد» است. طبق تعریف جهانی، «نه در آموزش، استخدام یا آموزش» یا NEET باید برای جوانانی که در اشتغال، آموزش یا آموزش مهارتی مشغول نیستند، اعمال شود.
آمار و ارقام روزافزون در دنیا، این گروه جمعیتی را در کشورهای مختلف به بمب ساعتی تبدیل کرده است و هر کشوری با سیاستهای آموزشی، اجتماعی و اقتصادی سعی دارد راهی برای خروج از این تعریف برای جوانان فراهم کند.
جزئیات جمعیت این گروه
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، تقریباً 26 درصد از جوانان ایرانی بین 15 تا 24 سال درس نخوانده اند، به دنبال آموزش مهارتی نبوده و یا به دنبال کار بوده اند. همچنین از جمعیت 2823000 نفری NEET حدود 928000 نفر مرد و 1895000 نفر دیگر زن هستند.
ماجرای پیوستن جوانان به این جمعیت چیست؟
تعداد نیت ها در دنیا رو به افزایش است و هر کشوری با توجه به مختصات اقتصادی و اجتماعی به بررسی ریشه های این موضوع می پردازد و ایران نیز از این موضوع مستثنی نیست و تحلیل های مختلفی درباره این دسته از جوانان وجود دارد.
1- مشاغل مختلفی در سال های اخیر در چارچوب فضای مجازی و اینترنت شکل گرفته است که در تعریف آمار رسمی استخدامی جایی ندارند به همین دلیل فعالان این حوزه ها که اکثراً نوجوانان هستند معروف به NET فعالیت هایی مانند تجارت ارزهای دیجیتال، تولید محتوای یوتیوب، وبلاگ نویسی و غیره را می توان به عنوان برخی از فضاهای کاری نسل جدید نام برد.
2- علاوه بر همه تحلیل ها، حسین رغوفر به عنوان یک چهره اقتصادی به تحلیل این دسته از جمعیت پرداخت. به نظر او این گروه را باید به دو دسته تقسیم کرد: اولاً افرادی که از فرصت تحصیل محروم می شوند نه تنها فرصت یادگیری مهارت را ندارند، بلکه نمی توانند وارد عرصه تحصیلات تکمیلی و عالی شوند و در نتیجه شغلی نیز ندارند. ثانیاً کسانی که در تقابل با دسته اول هستند و به دلیل رفاه کامل نمی خواهند درس بخوانند و کار کنند که راغور چنین توضیح می دهد:عده ای هستند که در وضعیت رفاه کامل قرار دارند و به دلیل رفاه بیش از حد نیازی به مطالعه یا یادگیری مهارت و شغل احساس نمی کنند. این افراد این فرصت را دارند که زندگی مرفهی داشته باشند.»
3- نقش نسل Z در قالب نیات، جامعه شناسان را به تحقیق از دیدگاه خود واداشت و حمید مقربین حسینی جامعه شناس در این باره می گوید: «یکی از مشکلات نسل Z، اجتماعی بودن این نسل است. بخشی از جمعیت این نسل در خانواده هایی با حداکثر یک یا دو فرزند به دنیا آمدند و والدین آنها به دلیل تنش های اقتصادی در جامعه دو یا سه شغل کار می کنند و به همین دلیل نمی خواستند و نمی خواهند فرزندانشان کار کنند. و این تنش ها را تجربه کنید.»
به گفته این جامعه شناس، «در حوزه مسائل اقتصادی و بازار کار، این نسل حاضر نیستند به راحتی وارد بازار کاری شوند که دستمزد یا حداقل دستمزد را تحمیل کرده است، زیرا به دنیا متصل هستند و داده های زیادی دارند. ” این افراد می گویند ادمین کانال های تلگرامی با خرید و فروش خودرو در یک هفته با کار در رمزارزها و فضاهای مجازی شرایط اقتصادی بهتری نسبت به هشت ساعت کار با حداقل دستمزد دارم. بسیاری از ژنرال زرها درآمدهای بسیار بالایی دارند، اما آنچه در ظاهر می بینیم این است که آنها یا بیکار هستند یا تمایلی به تحصیل ندارند.