به گزارش سایت تینو، بانک مرکزی فهرستی از بانک های بزرگ بدهکار تا پایان شهریور ماه جاری را منتشر کرد. این لیست شامل امکانات کلان غیرجاری است. تسهیلات غیرجاری بزرگ تسهیلاتی هستند که بیش از دو ماه معوق هستند اما هنوز تسویه نشده اند.
آمار بانک مرکزی حاکی از آن است که بیشتر بدهکاران بانک های بزرگ شرکت های خدماتی دولتی هستند. به عنوان مثال، شرکت بازرگانی دولتی یکی از بزرگترین بانک های بدهکار است، اما بدهی های این شرکت به معنای تخلف نیست، بلکه از آنجایی که شرکت بازرگانی دولتی وظیفه تامین کالاهای اساسی و نیازهای ضروری مردم را بر عهده دارد، ناگزیر است وام می گیرد. بانک ها این کارها را انجام دهند. به عنوان مثال برای خرید تضمینی گندم از کشاورزان، این شرکت باید از بانک ها وام بگیرد و سپس این بدهی با تامین اعتبار از سوی دولت تسویه می شود.
از سوی دیگر برخی شرکت های خصوصی و خانوادگی نیز وجود دارند که حضور آنها در لیست بانک های بدهکار حکایت از تخلفات جدی دارد. برخی از این افراد به دلیل عدم پرداخت وام های کلانی که دریافت کرده اند در حال حاضر در زندان به سر می برند و برخی دیگر نیز پرونده های تخلف در دست بررسی دارند.
نقش بانک ها چیست؟
بانک ها موظفند در صورتی که نسبت تسهیلات بدهی به شخص حقیقی یا حقوقی از حداکثر ارزیابی کیفیت دارایی بانک ها بیشتر باشد، جزئیات تسهیلات پرداختی را تحت عنوان کل تسهیلات بانکی اعلام کنند. افزایش تسهیلات غیرجاری در بانک ها باعث افزایش ریسک بانک ها می شود و می تواند بانک را تا حد زیادی در معرض خطرات اعتباری و نقدینگی قرار دهد که در نهایت افزایش تسهیلات غیرجاری را یکی از مهم ترین چالش های نظام بانکی می داند در کشور ساختار نهادی نامناسب با توجه به ضعف قوانین منجر به انباشت تسهیلات معوق، تسهیلات بازپرداخت شده و عدم تکمیل فرآیندهای لازم برای اطمینان از بازگشت وجوه از طریق وام های رانتی، عدم بررسی دقیق اصالت شده است از مشتریان و تسهیلات بدهی دولت، حجم زیادی از تسهیلات غیرجاری در سیستم بانکی انباشته شده است.
بزرگترین بدهکار بخش خصوصی به بانک ها است
در بین شرکت های خصوصی، بزرگترین بانک بدهکار بانک ایرانمال است. این شرکت در واقع زیرمجموعه آینده بانک است و تقریباً 40 هزار میلیارد تومان وام از این بانک دریافت کرده و آن را پس نداده است.