تینو – عطر بندابی: رئیس پلیس فتای پایتخت چند روز پیش با مسدود کردن چندین صفحه در اینستاگرام اعلام کرد که همه آنها متعلق به تعدادی پزشک قلابی است. افرادی که پزشک بودند اما پزشک نبودند و با تبلیغات فریبنده در فضای مجازی توانستند در مجموع بیش از 5 میلیون مخاطب جذب کنند.
پزشکیان قلابی در زمینه های مختلف فعالیت می کنند و تبلیغات چشمگیری را در مقابل فالوورهای خود قرار می دهند. از جراحی های پوست و زیبایی گرفته تا جراحی های حساس و مهم مانند جراحی پلک، کاشت مو، کاهش وزن تضمینی، ضخیم شدن مو، درمان 100% دیابت، درمان کبد چرب با چندین گیاه، درمان پیشرفته سرطان و غیره.
اما این پزشکیان قلابی چه ویژگی هایی دارند که می توانند میلیون ها فالوور را جذب و دنبال کنند؟ چرا بسیاری از افراد جامعه جذب پزشکیان می شوند؟ چگونه یک پزشک واقعی را از یک پزشک قلابی تشخیص دهیم؟ این پزشکیان چه آسیبی می توانند به سلامتی ما وارد کنند؟
چرا پزشکیان طرفداران زیادی دارند؟
دکتر حمید جندی، پزشک عمومی به تینو می گوید: پزشکیان از طریق تبلیغات فریبنده و همچنین انتشار اطلاعات نادرست در فضای مجازی به ویژه در پلتفرم هایی مانند اینستاگرام می توانند آسیب جدی به سلامت افراد وارد کنند.
الجنیدی می گوید: بسیاری از مردم تصور می کنند هرکس در صفحه شخصی خود در اینستاگرام کلمه دکتر را نوشته یا در زمینه پزشکی، جراحی و آرایشی مطالبی تولید کرده باشد کافی است و نیازی به تحقیق در مورد سلامتی نیست. شخصی که آن را به او نسبت می دهند. نمی پرسند و بررسی می کنند. در حالی که مثلا برای انجام کارهای زیبایی حتی بوتاکس که همه فکر می کنند خیلی ساده و راحت است باید تحقیق کرد و فهمید که آیا این فرد پزشک است یا خیر؟ آیا نام ایشان به عنوان پزشک در سازمان نظام پزشکی ثبت شده است؟ و آیا مجوز کار دارد؟
این پزشک درباره اینکه چرا عکس های پزشکیان در اینستاگرام می تواند فالوور و کار زیادی را جذب کند، توضیح می دهد: تبلیغات اینستاگرامی این افراد به قدری جذاب و پر زرق و برق است که بخش بزرگی از جامعه را متقاعد می کند که پول خرج کنند و باید این کار را برای مطب یا کلینیک خود انجام دهند. در حالی که یک پزشک واقعی هرگز تبلیغ دروغ نمی کند یا کار خود را بزرگتر از آنچه هست جلوه نمی دهد. مثلاً یک دکتر واقعی که سال ها درس خوانده و علم دارد، به یک دیابتی می گوید باید این داروها را مصرف کن و این مراقبت را انجام بده. اما پزشک قلابی با تبلیغات دروغین وعده درمان صددرصدی دیابت را می دهد و این وضعیت می تواند بسیاری از افراد را فریب دهد. زیرا بسیاری از مردم به دنبال معجزه یا دارویی هستند که یک شبه آنها را درمان کند. در حالی که چنین چیزی حقیقت علمی ندارد. دلیل دیگر جشنواره ها و تخفیف های به ظاهر بزرگی است که این افراد به مشتریان ارائه می دهند، به این ترتیب دور بزرگی را پخش می کنند و افراد زیادی را به آن می اندازند.
بیشتر بخوانید؛
سلامتی و زندگی خود را به خطر نیندازید
پزشکیان فقط پول ما را هدر نمی دهند. بسیاری از آنها سلامت ما را نیز به خطر می اندازند. مشکلی که باعث می شود فرد یکی از اعضای مهم خود را برای همیشه از دست بدهد و یا حتی جان او را تهدید کند. دکتر الجنیدی می گوید: یکی از گروه هایی که در دام این کلاهبرداران می افتند بیماران سرطانی هستند. متأسفانه اینستاگرام پر از تبلیغات جعلی درمانگرهای سنتی است که نویدبخش درمان سرطان پیشرفته با استفاده از داروهای گیاهی است. بسیاری از بیماران به دلیل شرایط سختی که در آن زندگی می کنند، شیمی درمانی یا استفاده از داروهای شیمیایی را کنار می گذارند و به استفاده از داروهای گیاهی روی می آورند. موارد بسیار کمی وجود دارد که افراد به دلیل قطع درمان دارویی و تنها با تکیه بر طب سنتی جان خود را بیهوده از دست می دهند.
برخی از آسیب هایی که پزشکیان می توانند به بیماران وارد کنند عبارتند از:
تجویز داروهای نامناسب یا خطرناک: بسیاری از پزشکیان داروها و درمان هایی را تبلیغ می کنند که می توانند عوارض جانبی جدی ایجاد کنند.
تاخیر در درمان صحیح: ممکن است افراد به دلیل اعتماد به توصیه های پزشکیان تقلبی از مراجعه به پزشک واقعی خودداری کنند و این مشکل ممکن است باعث تاخیر در تشخیص و درمان بیماری های جدی شود.
تشویق روش های غیر علمی: پزشکیان گاهی اوقات از روشهای جایگزین و غیرقابل اعتمادی مانند رژیمهای غذایی خاص، ماساژ یا استفاده از محصولات گیاهی غیرقابل اعتماد برای درمان بیماریها استفاده میکنند که نه تنها بهبود نمییابد بلکه ممکن است وضعیت بیمار را بدتر کند.
آزارهای مالی و روانی: این افراد از اعتماد بیماران برای فروش محصولات یا خدمات با قیمت های بالا استفاده می کنند. بدون به دست آوردن نتایج قابل اعتماد.
مشاوره های زیبایی و جراحی های غیر مجاز: پزشکیان مجازی گاهی توصیه های غیرعلمی در مورد جراحی پلاستیک می دهند یا محصولات زیبایی ناایمن را تبلیغ می کنند. این روش ها ممکن است منجر به عوارض جدی مانند عفونت، آسیب پوست و غیره شود.
تشخیص پزشکی آنلاین: بسیاری از این افراد بدون داشتن تجربه یا مدرک معتبر، تشخیص های پزشکی را به صورت آنلاین ارائه می کنند. در حالی که بسیاری از بیماری ها بدون معاینه فیزیکی دقیق می توانند منجر به خطاهای جدی و درمان های نامناسب شوند. اگر از یک پزشک واقعی به صورت آنلاین سؤالی بپرسید، هرگز پاسخ روشنی به شما نخواهند داد. زیرا می داند که تشخیص بدون معاینه امکان پذیر نیست.
چگونه یک کپی را از اصل تشخیص دهیم؟
مردم چگونه می توانند پزشکیان تقلبی یا پزشکیان قلابی را از پزشکیان واقعی تشخیص دهند و چه چیزهایی باید بدانند تا در دام پزشکیان قلابی نیفتند؟
الجنیدی تأکید می کند که برای جلوگیری از افتادن در دام پزشکیان قلابی و متمایز ساختن آنها از پزشکیان واقعی، باید گواهینامه ها و مجوزهای آنها را تأیید کنید. زمانی که می خواهید افتادگی پلک خود را داشته باشید، باید بدانید که آیا این جراح دارای مجوز رسمی از وزارت بهداشت یا سایر سازمان های معتبر پزشکی است.
وی ادامه می دهد: سازمان نظام پزشکی سایتی دارد که مشخصات پزشکیان معتبر و شماره سامانه پزشکی آنها را درج کرده است و با یک جستجوی ساده می توان ادعای فردی را که خود را پزشک معرفی کرده است جویا شد. می توانید نام پزشک مورد نظر را در سایت رسمی سازمان نظام پزشکی ایران جستجو کنید و از صحت مدارک وی اطمینان حاصل کنید.
راه دیگر برای تمایز از نسخه اصلی، بی اعتمادی به وعده های شفاهای معجزه آسا است. دکتر الجنیدی می گوید: «پزشکیان اغلب وعده های غیرواقعی و درمان های معجزه آسایی می دهند که در دنیای پزشکی امکان پذیر نیست. اگر کسی ادعا می کند که یک درمان سریع و بدون خطا برای یک بیماری پیچیده دارد، باید از او سوال شود.
پرهیز از توصیه های پزشکی در شبکه های اجتماعی از دیگر توصیه های دکتر الجنادی به عنوان پزشک است. او میگوید: «پزشکیان مجاز برای تشخیص دقیق نیاز به معاینه حضوری دارند. بنابراین، اگر فردی در شبکههای اجتماعی بیماری را تشخیص دهد و تنها با یک پیام یا یک عکس، دارویی را تجویز کند، این دلیل بر صحت نیست.