اقامه نماز در مساجد به جا مانده از عهد صفوی

تبلیغات بنری


الهمشهری – سعیده مرادی: اگر قصد دارید در کنار اقامه نماز از چند مسجد با قدمت چند صد ساله دیدن کنید، کافی است از مسجد آقا محمود و مسجد جامع در منطقه بازار بزرگ تهران دیدن کنید.

مسجد آقا محمود

قدمت مسجد آقا محمود به دوران صفویه می رسد و به دستور آقا محمود حکیم باشی، پزشک و تاجر کرمانشاهی ساخته شده است. این مسجد در سال ۱۳۶۳ در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت.

از مخزن آب قدیمی تا درخت کهنسال

در کوچه مروی تهران که قدم می زنید، مسجدی با قدمت 400 ساله را می بینید که از آجرهای قرمز و زرد سه سانتی متری ساخته شده و به داشتن سه رواق و طاق نما معروف است. مسجد آقا محمود دارای چندین ورودی است. یکی از این درب ها برای مدرسه دانش آموزان در نظر گرفته شده است. در دو طرف مسجد 8 اتاق به موازات یکدیگر قرار دارد. در کنار این مسجد تاریخی، می توانید از آب انبار قدیمی و درخت کهنسال نیز دیدن کنید.

آدرس: خیابان نصیر خسرو آخرین خیابان مروی است که به منار نمی رسد

نزدیکترین ایستگاه اتوبوس: ناصر خسرو

نزدیکترین ایستگاه مترو: 15 ژوئن

ویژگی ها: توالت، فروشگاه

مسجد جامع تهران

مسجد جامع بازار که به عنوان یکی از سه مسجد بزرگ پایتخت شناخته می شود، معماری منحصر به فردی دارد و در 3 دوره تاریخی ساخته شده است.

مسجدی متشکل از 7 شبستان

مسجد جامع بازار دارای 7 شبستان مختلف است. این کاشی ها از زمان ساخت مسجد در هزار سال پیش تا کنون به این مسجد اضافه شده و در دوره های مختلف در بین مردم تهران از احترام خاصی برخوردار بوده است. مسجد آیت الله شاه آبادی، شبستان بزرگ یا شبستان زیر گنبد، مسجد کرم خانه یا آیت الله جعفری شبستان، مسجد چهلستون، مسجد زیرزمینی، مسجد آیت الله استرآبادی و مسجد کوچک نام این شبستان هاست. شبستان عقیق اولین قسمت از مسجد است که در دوران صفویه شاه عباس دوم ساخته شد. تنها وسعت مسجد جامی نیست که آن را به یکی از مهم ترین مساجد تهران تبدیل کرده است. نزدیکی آن به مرکز تجاری تهران و قدمت مسجد بر اهمیت آن افزوده است. در حیاط های مختلف این مسجد می توان حوض های باستانی، تراس ها و عناصر معماری مانند کاشی، آجر و گچ را دید. کتیبه های باستانی مسجد هر کدام تاریخ سال ساخت یا مرمت کاشی ها را در مقابل چشمان نمازگزاران و بازدیدکنندگان نشان می دهد.

جلوپنجره خیره کننده

معماری هر مسجد شبستان در بازار جامی با دیگری متفاوت است. به عنوان مثال، مسجد آیت الله شاه آبادی با بادگیرهای قدیمی خود در نزدیکی ضلع غربی مسجد جامع قرار دارد. این توربین‌های بادی باعث شهرت منطقه شبستان به مسجد بهاره شد. شبستان زیر گنبد همانطور که از نامش پیداست درست زیر گنبد مسجد ساخته شده و یکی از قدیمی ترین قسمت های مسجد جامع بازار است. این بنا با سقف بلند و چهار طاقی خود به شبستان تابستانی نیز معروف است. هنرستان کرمخانه برخلاف هنرستان بهاره به دلیل ویژگی های معماری و استفاده حداکثری از نور خورشید در فصول سرد سال مورد استفاده قرار می گرفت. مسجد جامی علاوه بر ویژگی‌های معماری و کاشی‌کاری، کتابخانه‌ای منحصر به فرد از نسخه‌های خطی را نیز در خود جای داده است. گنجینه شگفت انگیزی از قرآن مکتوب و چاپ شده در این کتابخانه به چشم می خورد.

آدرس: خیابان نصیر خسرو، خیابان 15 خرداد، بین الحرمین، بازار جامع مسجد

اقامه نماز در مساجد باقی مانده از دوران صفویه

تبلیغات بنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *