شهروندی آنلاین: برخی از بینندگان این سریال معتقدند بازی کمالی نزدیک ترین نمونه یک کارآگاه بومی با ویژگی ها و ویژگی های ایرانی است و نه تقلیدی از بازپرسان در سریال های خارجی. میزان صحت این گفته مستلزم بررسی جدی ویژگی های کارآگاهان سریال ها و فیلم های خارجی و تعیین دلایلی است که اکثر کارآگاهان ایرانی را برای عموم غیرقابل باور می کند که موضوع این مقاله نیست. اما حقیقت این است که هرازگاهی به یک کارآگاه سریال ایرانی افتخار «ایرانی ترین کارآگاه» داده می شود. شاید این تقدیم و تحمل عناوین بیش از ندیدن و ندانستن نمونه های بارز فیلم ها و سریال های پلیسی تاریخ سینما باشد. در اینجا تعدادی از برجسته ترین کارآگاهان سریال های ایرانی را مرور می کنیم.
ثواب خوف (حمید التجدی، 1371)
مزد ترس که نامش یادآور کارگردان مشهور فرانسوی هانری ژرژ کلوزو است که فیلمی به همین نام در کارنامه کاری خود داشت، سریالی بود که در اوایل دهه 1470 پخش شد. مزد ترس با داستانی متفاوت از ملودرام محافظه کارانه و ساختاری نسبتاً جذاب تر از تخت دوران، اتفاق جالبی در تلویزیون ایران در آن زمان بود. داستان حول محور این است که سروان ناصر محمدی (با بازی عبدالرضا اکبری)، بازپرس اطلاعاتی که با همسر و دخترش زندگی میکند، مسئول رسیدگی به قتل یک نوازنده ارکستر سمفونیک میشود که جسد سوختهاش در زبالهدانی پیدا شد. تخلیه . در جریان تحقیقاتش با برادر مقتول آشنا می شود. یک شب، کارآگاه محمدی در حین تماشای یک برنامه تلویزیونی، مصاحبه ای را با یکی از زندانیان محکوم به اعدام می بیند و نکاتی توجه او را جلب می کند. او با تهیه کننده این برنامه تلویزیونی تماس می گیرد و در نهایت با شواهد جدیدی مواجه می شود…
عبدالرضا اکبری نقش بازپرس و اسماعیل محرابی نیز نقش دستیار او را در این سریال بازی کرد. نسخه سینمایی این سریال در سال ۱۳۷۴ با حضور بازیگران کشور ترکیه تولید شد و در سال ۱۳۷۷ نسخه کامل سریال آن از تلویزیون پخش شد.
آخرین شات (محسن شامحمدی، 1374)
سرگرد کلانی (با بازی داریوش فرهنگ) مامور ردیابی و دستگیری یک باند حرفه ای می شود که مرتکب انواع جنایات از جمله قاچاق می شوند. او متوجه می شود که یکی از دوستان نزدیکش به نام جمشید (با بازی رضا کیانیان) یکی از اعضای این باند است. کلانی سعی می کند از جمشد کمک بگیرد، اما او قبول نمی کند و کلانی به ناچار از طریق ماموران وارد باند می شود و اطلاعاتی به دست می آورد. سرکرده باند از هویت واقعی سرگرد کلانی مطلع می شود اما در نهایت اعضای باند قاچاق دستگیر می شوند.
قسمتی از این سریال که اعضای باند جنایتکار سرگرد کلانی را زندانی می کنند و به او مواد مخدر تزریق می کنند، کپی از فصل مشابه در فیلم معروف «ارتباط فرانسوی» (ویلیام فریدکین) بود.
محقق (حسن هدایت، 1374)
کارآگاه ایرانی، کارآگاه علوی با بازی احمد نجفی، با کت بلند و کارگاه شابو، برای بسیاری از مردم شبیه تصویر کلاسیک کارآگاه خارجی بود، اما چون داستانهای او در دوران سلطنت پهلوی اول اتفاق میافتاد، کمک کرد. در بین مردم قابل باور باشد بازپرس علوی در سریال «مخبر» از افسران اداره امنیت بود که بین سالهای 1308 تا 1314 در تهران به مواردی رسیدگی می کرد که گاهاً در آن قصور از سوی مقامات بالادستی صورت می گرفت. روند تحقیق و کشف حقیقت، اما علوی جان و زندگی خود را به خطر انداخت تا حقیقت را به هر شکلی فاش کند. فصل دوم این سریال در سال 1378 با نام «المحقق العلوی 2» تولید شد و در سال 1320 تا 1330 می گذرد. این سریال به بازگشت کارآگاه علوی پس از تبعید و فراخوان مجدد او به کار می پردازد. پس از بازگشت، تصمیم می گیرد با پیگیری پرونده های فساد عوامل رژیم شاه، این فساد را کشف کند.
القرائین (کیومرث پور احمد، 1375)
سرنخ ها ماجراهای یک کارآگاه اصفهانی به نام امیرحسین اوسیا (با بازی جهانبخش سلطانی) به همراه یک افسر اطلاعاتی به نام مصطفی با بازی بهزاد خداویسی است که در هر قسمت سعی در حل پرونده ای دارند که به آنها محول می شود. ترکیب جهانبخش سلطانی و خداویسی و نوع پرونده ها و جنایتکارانی که با آن ها روبرو می شدند با دیگر سریال های ایرانی کاملا متفاوت بود. در آن زمان گفتند این دو نفر بهترین بازپرس ایرانی هستند.
رویا (مهدی فخیم زاده، 1381)
تبهکار حرفه ای به نام توران (با بازی رویا نونهالی) معروف به ناتاشا پس از سال ها به ایران بازمی گردد. او و عبدالله پانلنگ، جنایتکاری با سابقه که سال ها از جنایت دست کشیده، دست به یک سرقت مسلحانه می زنند و پلیس سعی می کند آنها را دستگیر کند. ناپدری ناتاشا (اصغر کاپک) نیز چشمانش را به پرونده باز می کند. سروان حسینی (با بازی محمد صادقی) و سروان جلالی (با بازی دانیال حکیمی) به همراه سرگرد سودابه جلالی همسر سروان حسینی و خواهر سروان جلالی (با بازی لادن طباطبایی) پیگیر این پرونده هستند. این سریال به خاطر صحنه های اکشن و حضور زنان در نقش منفی اصلی سریال معروف بود. این سریال در زمان پخش، معروف ترین نمونه ایرانی سریال پلیسی به شمار می رفت.