داریوش فرمانی با اشاره به اکتشافات جدید باستان شناسی در کرمانشاه به تینو گفت: اخیرا کاوش های باستان شناسی در منطقه تالینه واقع در منطقه گذران کرمانشاه انجام شد که منجر به ارائه اطلاعات و داده های باستان شناسی جدید در استان شد.
وی افزود: در کاوش های باستان شناسی اخیر در این محوطه باستانی حدود چهار هزار نوع مهر سفالی شامل 447 قفل سفالی برای درب انبارها، 2970 مهر کانتینر، 124 مهر کیسه ای و 436 قطعه زبانه ای شکل ایجاد شده با حدود 85 مهر مختلف کشف شد. . که حدود پنج هزار سال پیش کشف شد.
مدیرکل میراث فرهنگی استانداری تصریح کرد: بررسی سبک شناختی مهرها و تأثیر مهرهای کشف شده از تل تلین در پایان نشان دهنده پیوندهای فرهنگی و تعاملات بین منطقه ای با دیگر مناطق دور و نزدیک ایران و بین النهرین است. مربوط به هزاره چهارم قبل از میلاد است که در سایرین نیز مواد فرهنگی کشف شده در این منطقه یافت می شود، مانند مجموعه ای از سفال.
وی با بیان اینکه گروه مهرهای جدید کشف شده از تلن تلن، حلقه جدیدی در زنجیره مدیریت اداری از هزاره پنجم تا هزاره دوم پیش از میلاد در زاگرس مرکزی را نشان می دهد و این منطقه ادامه یافت.
وی افزود: با کمک اسناد و شواهد به دست آمده در این کاوش باستان شناسی، نقش مردم تلن در امور مبادله و تجارت در اواخر دوره پیش از تاریخ در زاگرس مرکزی به وضوح بیشتر مشخص می شود.
مدیرکل میراث فرهنگی استان تصریح کرد: بر اساس کاوش ها و بررسی های باستان شناسی که تاکنون انجام شده است، از هزاره پنجم تا هزاره سوم پیش از میلاد، نهادهای اداری در مناطقی مانند دهسوار، تالینا و ماران وجود داشته است. ماهیدشت که شواهدی دال بر تحولات چند هزار ساله اقتصادی و سیاسی ارائه شده است
اواخر تابستان گذشته تیم باستان شناسی به سرپرستی دکتر شیکوه خسروی کاوش های اضطراری را در تپه تلین کرمانشاه انجام داد و علاوه بر آن بقایای سفال، تعدادی مجسمه جانوران سفالی، شمارش اشیا و یک اثر باستانی به دست آمد. مجموعه بسیار بزرگی از مهرهای سفالی که تمدن آن از ایلام آغاز شده است، کشف شده و در غرب ایران بی نظیر است.