تینو – یکتا فراهانی: توجه داشته باشید که منشا بسیاری از بیماری های ما مغز است. اما بخشی از رفتار اجتماعی ما به علوم شناختی و همچنین تصمیم گیری انسان و قدرت استدلال مربوط می شود. در این راه سلامت مغز بسیار مهم است و هرگونه دانش اضافی در مورد آن می تواند بسیار ضروری و کاربردی باشد.
محمد علی آقابایان رئیس آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای مدرک دکتری فیزیک پزشکی و فوق تخصص تصویربرداری مغز متشنج وی به سوالات ما در مورد فعالیت ها و حیطه کاری آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز پاسخ داد.
ماموریت آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز مربوط به مسائل شناختی در زمینه عملکردها و وظایف مغز است. برای آشنایی با مغز باید توجه داشته باشیم که در زندگی روزمره همه ما تحت فرمان مغز کار خود را انجام می دهیم.
بهتر است ابتدا کمی در مورد آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز به زبان ساده توضیح دهیم و در مورد اهمیت آن صحبت کنیم.
اولاً در مورد سیستم عصبی مغز باید گفت که اگر در زمینه تصمیم گیری و مشکلات اجتماعی مشکلی وجود داشته باشد، به سیستم عصبی و مغز انسان پیوند می خورد. بنابراین برای بهبود عملکرد مغز می توان ارزیابی هایی روی آن انجام داد و اقداماتی برای بهبود آن انجام داد.
سیستم عصبی مغز نیز ممکن است تصویربرداری و ارزیابی شود.
برای این کار از مغز تصویربرداری می شود و سیگنال هایی از آن دریافت می شود. آزمایشگاه ملی نقشه برداری ابزارهایی در اختیار دارد. وظیفه این آزمایشگاه شما باید با تکمیل و تجهیز زیرساخت های مربوط به این گونه ارزیابی ها و همچنین انجام مداخلات غیر جراحی بر روی مغز، عملکرد این اندام بسیار مهم را بهبود بخشید.
این آزمایشگاه دارای بهترین امکانات و تجهیزات مورد نیاز است که آن را در اختیار بخش بالینی و همچنین سازمان هایی قرار می دهد که در نهایت بتوانند به اثربخشی لازم دست یابند.
منظور از نقشه برداری مغز این است که ما نقشه ای داریم که از طریق آن می دانیم مشکلات در کدام ناحیه از مغز رخ می دهد و می توانیم آن را تصویر کنیم. کلمه ملی نیز به این معناست که این آزمایشگاه تنها آزمایشگاه کشور است که به اعتقاد من در حوزه های تحقیقاتی و کاربردی در کنار حوزه های بالینی است و فقط مربوط به بیماری های مغزی نیست. بلکه شامل علوم شناختی و دهان انسان نیز می شود.
بیشتر بخوانید:
دلیل مراجعه به مرکز شما چیست؟
مراجعه به مرکز معمولاً به سه دلیل انجام می شود: مراجع بالینی شامل بیماری هایی مانند صرع یا سکته مغزی است، جایی که باید مشخص شود که کدام قسمت های مغز تحت تاثیر این بیماری قرار گرفته اند، چه نوع آسیبی در آنها رخ داده است و درمان چگونه باید باشد.
بخشی دیگر به مشکلات مربوط به جامعه اشاره دارد. به عنوان مثال، مشکلات در آموزش در سطح دانش آموزان یا سایر افرادی که می خواهند کاری برای بهبود استانداردهای زندگی خود انجام دهند. مانند معتادان انجام می شود.
به همین دلیل لازم است مکان های آسیب مغزی و اقداماتی که برای درمان باید انجام شود و همچنین عدم بازگشت مجدد به مصرف مواد مخدر ضروری است. مخاطبان چنین موضوعاتی اغلب سازمان های مختلفی هستند که در این زمینه فعالیت می کنند.
بخش سوم در مورد استفاده بهتر و بیشتر از مغز است. مهم ترین کار در این زمینه مربوط به شناخت توانایی های کودکان و شناخت جنبه های مختلف هوش آن هاست تا بتوانند از توانایی های خود بیشتر استفاده کنند و یا در هر زمینه ای که افراد در سازمان ها موثر باشند می توان اقداماتی را برای بهبود آنها انجام داد. توانایی ها روند کار.
موضوعی که اخیرا در دنیا سر و صدای زیادی به پا کرده است، تراشه های مغزی Neuralink آقای ایلان ماسک است که آزمایش شده و خود ایشان نیز به آن اعتقاد زیادی دارد. آیا واقعا جهان به نقطه بهره برداری از این تراشه ها رسیده است؟
توانایی برقراری ارتباط بین کامپیوتر یا ماشین و مغز و ورود مستقیم اطلاعات به آن، موضوع ارتباط انسان و ماشین است که سال هاست در این زمینه حضور داشته و کار می کند. می توان گفت جزء این موارد است
بسیار خوب و مفید است. به عنوان مثال، زمانی که فردی به دلیل عدم دریافت اطلاعات صحیح از مغز دچار ناتوانی جسمی می شود، می توان از سیستم های کامپیوتری برای ارسال پیام لازم به اندام آسیب دیده استفاده کرد تا کار خود را به درستی انجام دهد. موضوعی که می تواند بسیار مفید و موثر باشد.
اما گرفتن بسیاری از مشاغل از انسان و سپردن آنها به رایانه های با هوش مصنوعی غیرقابل قبول است. زیرا اختیارات فرد را محدود می کند که بر اساس آن می تواند علاوه بر ارتقای خود، وضعیت جامعه خود را نیز بهبود بخشد.
بهتر است فضا را به سمت آینده سوق دهید. به نظر شما چه زمانی جهان شاهد پیوند مغز کامل خواهد بود؟ به طور کلی فرآیند پیوند مغز چگونه انجام خواهد شد؟
حتی برای پرسیدن در این مورد خیلی زود به نظر می رسد بیایید در مورد اجرای این مشکل صحبت کنیم. یعنی نمی توان گفت با وجود پیچیدگی ها و عملکردهای وسیع و متنوع مغز می توان چنین کارهایی را انجام داد. در واقع، عملکردهای مختلف مغز را می توان به 700-800 دسته و در جنبه های مختلف تقسیم کرد.
علاوه بر این، انسان را علاوه بر جسم جسمانی، دارای روح نیز باید دانست که هیچ دستگاه و رایانه ای به آن مجهز نمی شود; بنابراین هنوز برای اظهار نظر در مورد پیشرفت پروژه پیوند مغز زود است. چون به راحتی قابل اثبات نیست. در عین حال، ما معتقدیم که یک روح کنترل کننده در مغز انسان وجود دارد که بی نظیر است; یعنی انسان شامل یک جنبه معنوی است که از جنبه فیزیکی که ما به عنوان مغز می شناسیم فراتر است.
بنابراین موضوع کنترل کیفیت بر روی مغز انسان علاوه بر جنبه فیزیکی، جنبه متافیزیکی نیز دارد که رفتارهای ما را کنترل می کند که در حال حاضر تحقق آن غیرممکن است و عملی به نظر نمی رسد.
چندی پیش خبرهایی مبنی بر ساخت دستگاه پیوند سر رباتیک توسط یک شرکت استارتاپی به ما رسید و مدعی شد این دستگاه تا 8 سال آینده به بهره برداری می رسد. آیا این یک رویا به نظر می رسد یا از نظر علمی امکان پذیر است؟
توجه داشته باشید که مصنوعات دست ساز فقط می توانند شامل اشیاء فیزیکی باشند. بنابراین به نظر می رسد که بشریت فقط می تواند جنبه های مادی را پوشش دهد. زیرا جنبه های غیر فیزیکی انسان غیرقابل دسترس است.
به عنوان مثال، اگر فردی نتواند ببیند، می توان از حسگرها استفاده کرد. برای تحریک بینایی یک پیام الکتریکی به مغز می فرستد و از طریق آن فرد به قدرت بینایی دست می یابد.
علاوه بر این، با توجه به دانش علمی، می توان گفت که هیچ کس نمی تواند چنین کاری را انجام دهد; مگر اینکه کسی بگوید دستگاهی دارد که بتواند روح انسان را کنترل کند.
چه رابطه ای بین هوش مصنوعی و دستگاه ها و تجهیزات مورد استفاده در حوزه تخصصی شما وجود دارد؟
هوش مصنوعی می تواند جانشین شکاف هایی شود که ممکن است انسان نتواند آنها را پر کند. خود هوش مصنوعی توسط هوش انسانی ایجاد و آموزش داده شده است. در مهندسی وقتی یک دستگاه تشخیصی ساخته می شود باید تا حد امکان توسط انسان آموزش دیده باشد. البته در برخی دستگاه ها سیستم خودآموزی وجود دارد اما نمی تواند چیزی خارج از چارچوب قابل انتقال به دستگاه را آموزش دهد.
این ابزار هوش مصنوعی است که اطلاعات از هوش انسانی به آن منتقل می شود. یعنی از قبل چارچوب های آن را تعریف کرده ایم و آموزش های لازم را ارائه کرده ایم.
در ایران با توجه به پیچیدگی این رشته، جایگاه ما در زمینه ساخت دستگاه های تخصصی چیست؟
به نظر نمی رسد ما در ایران از نظر علمی در هیچ جای دنیا در این زمینه عقب باشیم در کشور ما نیز ذهن هایی وجود دارند که توانایی دریافت علوم تخصصی مربوطه را دارند. البته گاهی کمبودی در تامین ابزار فنی برای دسترسی به امکانات لازم وجود دارد.
اما برای به طور کلی می توان گفت همان ابزار و نرم افزارهای مورد استفاده در حوزه های مختلف کار محاسباتی و ارتباط مغزی در آزمایشگاه در ایران وجود دارد و زیرساخت ها برای پیشرفت فراهم است.
زیرا محدودیتی برای انتقال اطلاعات وجود ندارد و در حال حاضر تمامی اخبار و اطلاعات علمی از طریق اینترنت در کمترین زمان بین ایران و سایر نقاط جهان قابل انتقال است. بنابراین، شما نمی توانید ادعا کنید که کاری را در دنیا انجام می دهید که جاهای دیگر مانند ایران نمی توانند از آن اطلاع داشته باشند.
علاوه بر این، اطلاعاتی که در حال حاضر در این زمینه موجود است، مکمل مقالات قبلی در این زمینه است. البته نکات مدرنی در دنیا وجود دارد که در ایران می توانیم به آنها دسترسی داشته باشیم.
hamshahrionline به نقل از تینو