تینو – بهاری خسروی: اما اصل ماجرا از کجاست و چرا دکتر مصدق و چرچیل با هم برخورد کردند؟ دکتر محسن جلیلوند، استاد روابط بین الملل، درباره این ماجرا می گوید: «دولت دکتر مصدق به عدم اتکا به دولت های غربی و شرقی معتقد بود قدرت های بزرگ جهانی در آن زمان و یکی از این سرمایه ها نفت بود که با ملی شدن صنعت نفت به پایان رسید و پس از پایان جنگ جهانی دوم و جدایی هند از انگلستان، وجهه بین المللی دولت انگلیس تضعیف شد و این. داستان این فرصت را برای نخبگان ایرانی از سلطنت گراها، ملی گراها و جناح های مذهبی فراهم کرد تا لایحه ملی شدن صنعت نفت را بنویسند. قانون ملی شدن صنعت نفت اولین گام در سازماندهی اوضاع آشفته ایران در طول جنگ جهانی دوم بود.
قصه های خواندنی در تهران اینجا او دنبال می کند
نفت منبع درآمد هنگفتی برای انگلیسی ها بود و با تصویب این لایحه از بین رفت. باید به دست چرچیل می رسید و جالب بود که چرچیل دو بار به او حمله کرد، یک بار برای برکناری هیتلر و یک بار برای برکناری مصدق. در این جنگ سرد، چرچیل برای یافتن راه حل با آمریکایی ها ارتباط برقرار کرد.
گیللوند ادامه میدهد: «آمریکا در جنگ جهانی دوم متحد انگلیس بود، آنها برای سرنگونی دولت مصدق، عملیات مقدماتی را با کمک انگلستان طراحی کردند آژاکس و با تایید آیزنهاور، رئیس جمهور وقت آمریکا، موضوع تغییر حکومت به حالت تعلیق درآمد و با ترفندها و روش های مختلف به مصدق حمله کردند در افکار عمومی مردم ایران، مجوز انتشار روزنامهها در سالهای 1320 تا 1332 مطرح شد، چرا که دکتر مصدق مجوز انتشار، نوشتن و تبلیغ هر مقالهای را صادر کرده بود.
به گفته این کارشناس، برکناری دولت مصدق کار ساده ای نبود. وقتی نفت ایران ملی شد، انگلیسی ها ایران را محاصره کردند و اجازه فروش نفت را ندادند. آنها فکر می کردند این روغن دزدیده شده است. راه حل مصدق برای حل این مشکل توزیع اوراق بود و انصافاً مردم نیکوکار هر چه در چنته داشتند حمایت کردند و فروختند و اوراق مشارکت خریدند، اما سرانجام در 7 مرداد 1332 یکی از ارزان ترین کودتاهای جهان رخ داد. . دولت مصدق با هزینه 7 میلیون دلاری سرنگون شد.
hamshahrionline به نقل از تینو