تینو – عطر بندابی: هر ساله زائران زیادی از ایران و سایر کشورها با پای پیاده راهی اربعین حسینی می شوند. راهپیمایی اربعین پیشینه تاریخی دارد و سال هاست که مردم در هوای سرد و گرم اجرا می کنند. با این حال در سال های اخیر با استقبال بسیار خوبی مواجه شده و هر ساله شاهد حضور میلیون ها علاقه مند هستیم.
افزایش تعداد زائران راهپیمایی اربعین با توجه به افزایش دمای هوا در سال های اخیر نیز نیازمند تمهیداتی است تا زائران بتوانند با خیال راحت به سفر خود ادامه دهند و سالم برگردند. یکی از پایه های پایدار خدمات رسانی به زائران در ایام اربعین، ساماندهی اورژانس در کشور است.
از آغاز سفر اربعین 27 هزار نفر از نیروهای اورژانس کشور به همراه تجهیزات لازم، سردخانه ها و آزمایشگاه های سیار در مرزهای هشت گانه کشور مستقر شده و آماده برخورد با آنها در صورت بروز هرگونه اضطراری هستند. مشکلی برای زائران وجود ندارد.
اتاق های خنک برای بازدیدکنندگان متاثر از گرما
ستاد مرکزی اربعین شامل 19 کمیته است و وزارت بهداشت یکی از 19 کمیته این ستاد است که مسئولیت ساماندهی اورژانس های کشور را بر عهده دارد. این سازمان مسئول و نقش هماهنگی بین سازمان ها و سازمان های خارج از آن را بر عهده دارد.
گرما بزرگترین معضل زیارت اربعین است که روزانه ده ها زائر را دچار آفتاب گرفتگی می کند. دکتر جعفر میادفر رئیس اورژانس کشور در گفت و گو با خبرنگار تینو وی در این خصوص می گوید: در سال های گذشته و به دلیل اینکه انتظار داشتیم در 10 تا 15 سال آینده در ایام اربعین با گرمای شدید مواجه باشیم، از سال 1401 شروع به ایجاد زیرساخت های ثابت برای خدمت رسانی به زائران در بدو ورود کردیم. مرزهای خروج کشور
میادفر می گوید: سردخانه ها در حال استقرار در انبارها و در تمامی مرزهای کشور است خدماتی که در سال های گذشته زیر چادر ارائه می شد و بسیار سخت بود، امسال در این سردخانه ها ارائه می شود. این فضاها برای زائران و کادر درمانی که قرار است در هوای گرم حدود 25 روز کار کنند مناسب است. اتاق های خنک کننده روی مسیرها نصب می شوند و برای خنک کردن افرادی که از گرمازدگی رنج می برند یا در معرض خطر گرمازدگی هستند استفاده می شود. زائران با دمای بالا به این پناهگاه ها می آیند، 10 تا 15 دقیقه در این فضای راحت می نشینند، مایعات می نوشند و پس از بهبودی به سفر خود ادامه می دهند.
271 آمبولانس برای خدمت رسانی به زائران اربعین
بخشی از امکانات اورژانس کشور در مرزها ثابت و دائمی و بخشی از امکانات چهل روزه است. دکتر میادفر می گوید: دانشگاه های علوم پزشکی ما معمولا در داخل کشور ظرفیت دارند. مثلاً 161 بیمارستان و 573 اورژانس دائمی داریم. همچنین 271 دستگاه آمبولانس، 14 دستگاه اتوبوس آمبولانس، 14 بالگرد، 2 فروند هواپیما، 14 نیزه رباتیک، 4 آزمایشگاه سیار و 4 دستگاه خودروی ارتباطی سیار برای پرواز اربعین امسال آماده کرده ایم.
رئیس سازمان اورژانس کشور می افزاید: همچنین از ابتدای سفر اربعین (صفر اول) همکاران ما در مرزهای هشتم کشور مستقر شده و تا پایان مراسم اربعین در مرزها حضور خواهند داشت. که معمولاً زمان آن توسط ستاد اربعین اعلام می شود.
این مسئول در پاسخ به اینکه آیا تخصیص تجهیزات اورژانس شهری به سفر اربعین باعث کمبود در شهرهای کشور و ارائه خدمات معمول نمی شود، می گوید: تخصیص تجهیزات اورژانس شهری به زیارت اربعین باعث کمبود در شهر نمی شود. شهرستان های کشور و ارائه خدمات معمولی نقص در فعالیت پایگاه های اورژانسی است، اما کار همکاران ما را کمی سخت می کند.
4 خطر پیش روی زائران
در چهلمین سفر پیاده روی علاوه بر مشکل گرمازدگی مشکلات دیگری نیز وجود دارد که اورژانس برای همه آنها تدارک دیده است. رئیس سازمان اورژانس کشور به تینو توضیح می دهد: 4 خطر مهم در سفر اربعین داریم: یکی گرمازدگی است گفتم چه تدارکاتی فکر کردیم و برایش آماده کردیم. مورد دوم بیماری های عفونی است. امسال دو بیماری بیشتر شایع شده و بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. سرخک در عراق شیوع پیدا کرده است و قبل از شروع ایام اربعین از طریق رسانه ها و رسانه های ملی اعلام کردیم افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای و افراد بالای 65 سال که قصد سفر به اربعین را دارند باید واکسن سرخک را تزریق کنند. البته اکنون که این مقاله منتشر شده است، واکسیناسیون دیگر موثر نیست. این کار باید حدود 15 روز قبل از سفر انجام شود تا سیستم ایمنی بدن فعال شده و فرد از بیماری در امان بماند.
میادفر ادامه می دهد: تب دنگی یکی دیگر از بیماری هایی است که 2 تا 3 ماه پیش در کشور ما شیوع پیدا کرد. با توجه به اینکه تعدادی از زائران پاکستانی از طریق گذرگاه چابه وارد کشورمان می شوند و از آن خارج می شوند و با توجه به اینکه این بیماری در پاکستان اپیدمی است، با وزارت امور خارجه هماهنگ شده و در جلساتی که برگزار کردیم با کنسولگری ایران اعلام کردیم. در پاکستان شرایط ورود زائران آلوده به کشورمان را فراهم می کنیم و به شدت از ورود افراد مبتلا به آن جلوگیری می کنیم.
به گفته این مسئول، تاکنون گزارشی مبنی بر ورود و خروج بیماران دنگی و سرخک به مرز گزارش نشده است، اما تاکنون 2500 نفر مراجعه کننده به دلایل مختلف داریم که از این تعداد 1500 نفر با واکسن درمان شدند. و همه آنها به سلامت ترخیص شدند.
دکتر میادفر می گوید: افراد مشکوک به ابتلا به این بیماری معمولا معاینه می شوند و در صورت مثبت بودن نتیجه آزمایش، شرایطی فراهم می شود تا بیمار از سرایت آن به دیگران جلوگیری کند.
زائران باید توصیه ها را رعایت کنند تا اتفاقی نیفتد
رئیس سازمان اورژانس کشور درباره چهارمین خطری که هر ساله زائران اربعین با آن مواجه هستند، می گوید: چهارمین خطر در ایام اربعین حوادث رانندگی است. با توجه به کمبود و محدودیت حمل و نقل عمومی در جاده اربعین، اکثر زائران از خودروهای شخصی استفاده می کنند. بنابراین احتمال وقوع حوادث رانندگی وجود دارد. به خصوص در ساعات بازگشت که بازدیدکنندگان خسته هستند.
دکتر میادفر می گوید: ما هر سال توصیه های لازم را به زائران ارائه کرده ایم و اگر توصیه های ترافیکی را رعایت کنند قطعا سفری امن خواهد بود. به عنوان مثال یکی از توصیه ها این است زائران در صورت خستگی از رانندگی در مسیر برگشت خودداری کنند. آنها می توانند در موکب های مستقر در مرز استراحت کنند و سپس راهی شهرهای خود شوند تا برایشان اتفاقی نیفتد.
بیشتر بخوانید؛
hamshahrionline به نقل از تینو