تینو – فاطمه عباسی: محمد الغفاری ملقب به کمال الملک استاد این هنر بود. او قدبلند، خوش تیپ، خوش لباس، خوش صحبت، نرم دل و با شور و شوق کودکانه بود که نمی توانست شادی و غم خود را پنهان کند. او مهربان و منصف بود. باشی نقاش دربار و از نزدیکان ناصرالدین شاه قاجار بود. جمع کمالات کمال سلطنت بود.
زندگی محمد غفاری، ماجرای ملاقات او با ناصرالدین شاه، حضور در دربار و خلق نقاشی های خیره کننده از معمولی ترین موضوعات و مناظر از کمال الملک چهره ای جذاب و دوست داشتنی ساخته بود.
کمال الملک قبل از اینکه «نقاش باشی» نامیده شود، 4 سال در دربار ناصرالدین شاه به خلق آثار پرداخته است، در میان تمام آثار او، نقاشی منظره «ارتش حکومت، مورخ 1299 هجری شمسی به امضای نقش باشی رسیده و تا زمان خلق تابلوی «تالار آینه» آثار زیادی دارد که مضمون اصلی آنها زندگی و حال و هوای دربار قاجار است. به طور کلی، آنها بیشتر خلقت های منظره هستند و چهره های فعال کمتری در آنها وجود دارد، اگر افراد در آنها باشند، مقیاس در متن بسیار کم است، مناظر وجود دارد. اما اولین تابلوی او با امضای کمال الملک که بعدها به معروف ترین تابلوی او تبدیل شد، تابلوی تالار آینه بود که به مدت 5 سال روی آن کار کرد و همین تابلو باعث لقب کمال الملک توسط ناصرالملک شد. دین شاه.
پس از مرگ ناصرالدین شاه، کمال الملک به اروپا رفت و از موزه های فلورانس، لوور و ورسای بازدید کرد. او سال ها از عمر خود را در اروپا گذراند و آثار معروفی را در موزه های بین المللی مطالعه کرد. از مهمترین کارهای او تأسیس مدرسه صنعتی المصطفی بود. بسیاری از هنرمندان معاصر که تأثیرات عمده ای در هنر نقاشی داشته اند و به شهرت رسیده اند در این مکتب تحصیل کرده اند.
وی در 6 مرداد 1319 در حسین آباد نیشاپور درگذشت و آثارش برای همیشه در تاریخ هنر ایران جاودانه است. در مجموع 170 اثر از این هنرمند باقی مانده است که هر کدام بسیار قابل توجه، زیبا و منحصر به فرد هستند. آثار کمال الملک را می توانید در موزه کاخ گلستان، موزه ملی ملک، موزه هنرهای تجسمی آستان قدس رضوی، موزه مجلس اسلامی و موزه هنرهای زیبای کاخ سعدآباد مشاهده کنید. به مناسبت هشتاد و چهارمین سالگرد درگذشت این نقاش سرشناس ایرانی، مروری داریم بر تعدادی از معروف ترین نقاشی های او.
تالار آینه
کمالمک 5 سال روی این اثر هنری کار کرد و این تابلوی تالار آینه در موزه کاخ گلستان وسیعتر از آن چیزی است که در واقعیت می بینیم. در واقع، هنرمند آن را طوری نقاشی کرد که این اتاق بزرگتر و باشکوهتر از واقعیت به نظر برسد.
پرتره نقاش میانسال
این پرتره کمال الملک در 50 سالگی کشیده شد و در سال 1278 خورشیدی تکمیل شد. این تابلو در موزه ملک نگهداری می شود.
باغ شاه
این اثر در سال 1267 میلادی روی بوم نقاشی شده است. این تابلو نمایی از میدان باغشا را نشان می دهد که مجسمه ناصرالدین شاه سوار بر اسب در وسط آن قرار دارد.
وابستگی به دولت
تصویر منحصربهفرد اعتمادالدوله که اکنون باقی مانده است، تنها در تابلوی کمال الملک که در سال 1271 کشیده شده است، دیده میشود. تیخه دولت از معدود بناهایی بود که علاوه بر تأثیر زیادی در تاریخ تعزیه نیز از شاهکارهای معماری دوران قاجار به شمار می رفت.
پیرمرد درس می خواند
این تابلو در سال 1310 روی بوم کشیده شد اما کمال الملک به دلیل نابینایی و مشکلات چشمی نتوانست آن را تکمیل کند.
خیابان دوشان تپه
این اثر در سال 1278 خورشیدی نقاشی شده است. این تابلو نمایی از خیابان دوشان تپه تهران را نشان می دهد. در وسط نقاشی زنی در حال راه رفتن است.
قفس گربه و قناری
تابلوی گربه و قفس قناری اثر هنرمند محمد غفاری معروف به کمال الملک در سال 1308 هجری شمسی در ابعاد 61 در 47 سانتی متر با رنگ روغن روی بوم اجرا شده و در حال حاضر در کاخ گلستان نگهداری می شود. در تهران
میدان کربلا
این تابلو در زمان اقامت این هنرمند در کربلا کشیده شده است.
زرگر البغدادی
الصائق البغدادی یکی دیگر از آثار معروف کمال الملک است. تابلویی مانند «خیابان دوشان تپه» با تکنیک رنگ روغن روی بوم خلق شد. کمال الملک این اثر را در سال 1280 خلق کرد. این اثر در موزه شورای اسلامی شهر تهران است.
تانک کاخ گلستان
کمال الملک این اثر هنری را در سال 1307 هجری شمسی با استفاده از تکنیک رنگ روغن روی بوم خلق کرد. در این اثر حوض و آبنما با مهارت هنری خاصی به تصویر کشیده شده است.
ماسه ها
کمال الملک این نقاشی شنی را در مدت اقامتش در کربلا کشید. نقاشی شنی با رنگ روغن روی بوم که دو زن با لباس قاجاری و یک مرد شنی را نشان می دهد. برای دیدن این اثر اصیل باید به موزه کاخ سعدآباد مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید:
hamshahrionline به نقل از تینو