تینو – عطر بندابی: سالانه 2 میلیون و 500 هزار نفر در کشور خون اهدا می کنند که در مقایسه با کل جمعیت کشور رقم زیادی نیست اما 100 درصد نیاز مراکز درمانی سراسر کشور را تامین می کند.
در حال حاضر شاخص ملی اهدای خون به ازای هر هزار نفر جمعیت 26 در هزار است. یعنی به ازای هر 1000 نفر در ایران 26 اهداکننده خون وجود دارد. این در حالی است که بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، میزان اهدای خون در کشورهای با درآمد متوسط و بالا 16 در هر 1000 و در کشورهای پردرآمد 31 در هر 1000 نفر است.
بیشترین شاخص مشارکت اهدای خون در ایران متعلق به اهداکنندگان مستمر است که در حال حاضر 87 درصد از اهداکنندگان را تشکیل می دهند. اهداکنندگان مستمر افرادی هستند که حداقل دو بار در سال برای اهدای خون مراجعه می کنند و سبک زندگی سالم، مراقبت از خود و اهدای خون آگاهانه را در برنامه زندگی خود قرار می دهند.
کشورهایی که امن ترین اهدای خون را دارند
به گفته مسئولان سازمان انتقال خون کشور، ایران جزو کشورهای دارای سالم ترین خون در منطقه است. آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه و ژاپن کشورهایی هستند که خون اهدایی به دلیل سیستم های بهداشتی پیشرفته و غربالگری دقیق آنها معمولاً در جهان بی خطر است. این کشورها از دستورالعمل های دقیق در مورد غربالگری و انتقال خون پیروی می کنند و از فرآیندهای غربالگری سختگیرانه برای تشخیص عفونت هایی مانند HIV، هپاتیت B و هپاتیت C استفاده می کنند.
علاوه بر این، بسیاری از این کشورها اهداکنندگان داوطلب دارند که احتمال آلودگی خون را کاهش می دهد. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، بیش از 54 درصد از کشورهای جهان خون خود را در ازای پول می فروشند و هیچ اهدایی وجود ندارد. به این افراد «اهدای نقدی» می گویند. چون انگیزه و اولویت اولیه این افراد برای اهدای خون پول است، این امر احتمال آلودگی خون را افزایش می دهد. زیرا این افراد معمولاً از اقشار ضعیف جامعه هستند و طبیعتاً مراقبت از خود کمتری دارند و این می تواند عاملی برای ناامن شدن خون آنها باشد.
بیشتر بخوانید؛
ایران همچنین از جمله کشورهایی است که اکثر اهداکنندگان به صورت داوطلبانه در آن خون اهدا می کنند که ممکن است به کاهش خطر ابتلا به بیماری های عفونی کمک کند. بر اساس آنچه سخنگوی سازمان انتقال خون کشور در گفت و گو با تینو گفت.ایران اولین کشور در منطقه مدیترانه شرقی است که از سال 2007 موفق به دستیابی به شاخص 100 درصدی اهدای خون داوطلبانه شده است. به همین دلیل خون اهدایی در ایران جزو سالم ترین خون ها در زمان اهدا است و به عنوان مثال خطر انتقال هپاتیت B، هپاتیت A، هپاتیت C و HIV پس از انتقال خون در ایران کمتر از کشورهایی مانند است. ایالات متحده. سازمان انتقال خون ایران از استانداردهای جهانی برای غربالگری خون اهدایی پیروی می کند. این استانداردها شامل غربالگری دقیق برای بیماری های عفونی مانند HIV، هپاتیت B و هپاتیت C است.
شیوع بیماری های عفونی در اهداکنندگان ایرانی
سازمان جهانی بهداشت و سایر سازمان های بین المللی بهداشت بر اساس داده ها و استانداردهای خود، وضعیت ایمنی خون اهدایی را در کشورهای مختلف ارزیابی می کنند. در این ارزیابی ها ایران به عنوان کشوری با استانداردهای خوب شناخته شده است. اما کشورهای توسعه یافته مانند آمریکا، اروپا و ژاپن نیز در این لیست قرار دارند.
ایران ممکن است در زمان اهدای خون اهدایی سالم تری داشته باشد که دلیل آن کاهش نرخ بیماری های عفونی در جمعیت عمومی و حضور اهداکنندگان داوطلبانه است. در مقابل، آمریکا با وجود نرخ بالای بیماری های عفونی در میان جمعیت عمومی، از تکنیک های پیشرفته تری برای آزمایش خون و اطمینان از ایمنی آن استفاده می کند.
یکی از انتقادات به سیستم انتقال خون ایالات متحده مربوط به اهدای خون در شرایط بحرانی و نیازهای فوری است که ممکن است دقت آزمایش را کاهش دهد. اما به طور کلی نظر کارشناسان و سازمان های بین المللی این است که سیستم انتقال خون آمریکا نیز بسیار امن است.
بر اساس آمار سازمان انتقال خون ایران، شیوع بیماریهای عفونی مانند اچآیوی و هپاتیت در بین اهداکنندگان خون نسبتاً پایین است. این ممکن است به دلیل فرهنگ اهدای داوطلبانه و غربالگری دقیق اولیه باشد. ایران از روش های پیشرفته و استانداردهای بین المللی برای غربالگری خون اهدایی استفاده می کند که شامل آزمایش های دقیق برای شناسایی بیماری های عفونی است.
در آمریکا، برخی گزارش ها حاکی از آن است که بروز بیماری های عفونی مانند اچ آی وی و هپاتیت در میان جمعیت عمومی بیشتر است. این مشکل ممکن است به معنای میزان بالاتر آلودگی خون اهدایی قبل از آزمایش باشد. اما آمریکا از آخرین فناوری ها و روش های معاینه برای شناسایی و حذف خون آلوده استفاده می کند. بنابراین، حتی اگر خون اهدایی در ابتدا آلوده باشد، احتمال ورود این خون به چرخه انتقال خون بسیار کم است.
زنان ایرانی سالم ترین خون را دارند اما…
در ایران 20 میلیون زن واجد شرایط اهدای خون هستند که رقم بسیار بالایی است اما تعداد کل زنان اهداکننده خون کمتر از 5 درصد است! این بدان معناست که 95 درصد از اهدای خون به مردان اختصاص دارد. دکتر بشیر حاجی بیجی، سخنگوی رسمی سازمان انتقال خون کشور در این خصوص گفت: تینو او می گوید: مشارکت زنان ایرانی در اهدای خون بسیار کم است، در حالی که سالم ترین خون در کشور متعلق به این گروه است و دلیل این امر خودمراقبتی بالای زنان است و افزایش مشارکت آنان در اهدای خون می تواند به حفظ ذخایر خونی کشور کمک کند.
به گفته این مسئول، تعداد زنان اهداکننده خون در جهان 33 درصد است، اما درصد زنان ایرانی اهداکننده خون کمتر از 5 درصد است. 28 درصد کمتر از آمار جهانی!
hamshahrionline به نقل از تینو