تینو – الناز العباسی: طعم اردوهای دانش آموزی همیشه شیرین است و شرکت در اردوهای مدرسه و خوش گذرانی با همکلاسی های خود فارغ از هر دغدغه ای دلگرم کننده است. اما وقتی صحبت از «اردوهای دانشجویی جهادی» می شود، داستان کمی متفاوت است. این کمپ ها دیگر غذا نمی خورند، نمی خوابند، سفر نمی کنند و تفریح نمی کنند. در اینجا هر یک از دانش آموزان دیگر مسئولیت جداگانه ای دارند و باید کار کنند. نه کارهای معمول و روزمره، بلکه از کار و ساختمان گرفته تا کشاورزی و دامداری. هدف ظاهرا محرومیت زدایی و کمک به مستضعفین است اما در اصل هدف تربیت نسلی مسئول و مسئول است. البته بدیهی است که امسال علاوه بر فعالیت های عمرانی، اقدامات مهارت آموزی نیز به فعالیت های جهادی دانشجویان به ویژه درآمدزایی روستائیان اضافه شده است. بازار این اردوها در فصل تعطیلی مدارس داغ است و سال هاست که بسیاری از مدارس تهران میزبان این اردوهای جهادی هستند. در زیر چند آموزشگاه فعال در این زمینه را با ذکر مثال می خوانیم.
با فعل “قرار دادن” در اردو آشنا شوید
مدرسه راهنمایی المفید یکی از قدیمی ترین مراکزی است که برای دانش آموزان جهادگر در ایران اردو برگزار می کند. علی نعمت، معلم مهندسی 39 ساله این مدرسه، برای اولین بار در نوروز سال 76 زمانی که دانش آموزی 15 ساله بود، در این اردوها شرکت کرد. یعنی دانش آموزان را برای محرومیت زدایی از مناطق به اردو نمی بریم بلکه در این مناطق با خود همراه می کنیم تا مشکلات و محرومیت های مردم را از نزدیک ببینند و با مسئولیت اجتماعی آشنا شوند. در بحث تربیتی هیچ فعالیت آموزشی دیگری را جایگزین اردوی جهادی نمی بینم. ما نمیرویم و در جایی مستقر میشویم و برمیگردیم. قرار است بچه های ما کشاورزی یاد بگیرند. ما اغلب به بچه ها می گوییم که این برای ما بهانه است. بهانه ای برای اینکه بدانیم وظایفی داریم که نمی توانیم از آنها چشم پوشی کنیم، وی در ادامه با تاکید بر اینکه اردوهای جهادی دانشجویی باید چند روزی خارج از شهر محل سکونت دانشجو باشد، می گوید: بهتر است دانشجو به جایی برود که آنجا باشد. آنتن دهی تلفن نیست و طعم دور شدن از امکانات و تجمل گرایی را بچشد و این دور شدن از شهر و خانواده در این سن تاثیرات خود را دارد به مسائل امنیتی و دسترسی به مراکز درمانی، آب سالم و امکانات اولیه.»
آموزش کسب و کار آنلاین برای روستاییان
محمدرضا میلانی معلم جبر و احتمالات دبیرستان مفید 2 است و امسال مسئولیت گروه جهادی دانش آموزی را بر عهده دارد. اتفاق جالبی که امسال در اردوهای جهادی این مدرسه افتاد بحث مهارت آموزی است. خود او در این زمینه می گوید: «امسال یک کسب و کار جدید و مبتکرانه در کمپ داریم که به یادگیری مهارت های کسب و کار آنلاین به روستاییان به ویژه نوجوانان و جوانان می آموزیم که چگونه با راه اندازی کسب و کار اینترنتی می توانند ارائه محصولات کشاورزی یا دامپروری یا صنایع دستی برای خانواده و سایر روستاییان به مردم شهرهای دیگر و حتی دنیا این آموزش مهارتی به اقتصاد و درآمدزایی روستاییان کمک زیادی می کند که مورد استقبال آنها قرار می گیرد به عنوان مثال در اردوی امسال ، برنامه های آموزش فروش آنلاین محصول بلوط این شهرستان را در کوهدشت کهگیلوی و بویراحمد داریم که حدود 70 هنرجو ما را همراهی می کنند، آموزش عکاسی با موبایل به ویژه عکاسی محصول، آموزش ایجاد کانال در خبرنگاران ایرانی، نوشتن متن مناسب. برای تبلیغات، نحوه خرید و فروش اینترنتی و … توسط دانش آموزان در این اردوی جهادی آموزش داده می شود.
ساخت نیروگاه خورشیدی به نفع روستائیان
در سالهای اخیر، دانشآموزان در اردوهای تابستانی جهادی کار نوآورانه و آموزش فناوری را انجام دادهاند. به عنوان مثال محمدرضا میلانی، مدیر مدرسه متوسطه مفید 2 به فعالیت های جدید در اردوهای دانش آموزی امسال اشاره کرد و گفت: از دیگر کارهای ما در این اردوها راه اندازی نیروگاه خورشیدی خانگی با ظرفیت 5 کیلووات است. برق برای دانش آموزان. روستاییان همانطور که می دانید چندین سال پیش با حمایت بنیاد امداد و بهزیستی، مددجویان این مرکز توانستند از بنیاد ریاست جمهوری وام برای تاسیس ایستگاه انرژی خورشیدی خانگی دریافت کنند. ما به این افراد کمک می کنیم و برای آنها نیروگاه می سازیم. خانوارها می توانند با فروش انرژی خورشیدی با قیمت مناسب به اداره برق درآمد کسب کنند. این طرح در سال جاری به صورت آزمایشی اجرا می شود و امیدوارم بتوانیم از بار خانواده های محروم بکاهیم.
ساخت 96 خانه و کلاس درس
یکی دیگر از مدارسی که همواره در برپایی اردوهای جهادی پیشگام بوده، مدرسه ادیب تهران است. دانش آموزان این مدرسه در قالب اردوهای جهادی طرح های عام المنفعه از جمله ساخت خانه های مسکونی برای محرومان و ساخت مدرسه در مناطق دورافتاده را اجرا می کنند. به گفته سعید زیبادل، مسئول گروه جهادی این مدرسه، سابقه این سازمان به 14 سال می رسد و تاکنون با کمک دانش آموزان توانسته است 44 خانه روستایی و 52 کلاس درس در روستاها بسازد: تا کنون 750 دانشجو در این اردوها شرکت کرده اند و بیش از 60 دوره دانشجویی در این اردوها شرکت کرده اند در اردبیل و البته چندین سال در منطقه آشخان خراسان جنوبی هم کار کردیم امسال با کمک این بچه های جهادی و نیکوکار در صدد ساخت 4 خانه روستایی هستیم و دیوار حیاط دو پروژه از سال گذشته را تکمیل می کنیم. سال (روستاهای لمبر و گابدراق) و همچنین تکمیل دیوار یک مدرسه راهنمایی در شهرستان مشکین شهر.
– بازارچه خیریه دانشجویی
این معلم معتقد است که باید با رشد به اردوی جهادی نگریسته شود و می افزاید: مدت زمان برگزاری اردوها برای پایه های دهم و یازدهم 7 روز است و هر 10 دانش آموز مساحت آن ها حدود 60 متر است پروژه ای زیر نظر سرپرست گروه مثلاً صبح از خواب بیدار می شوند، به پروژه می روند، 8 ساعت مفید کار می کنند و حدود ساعت شش به خوابگاه باز می گردند.
کارگر خوب برای کشاورزان
علیرضا میرزازاده یکی از دانشجویان حاضر در اردوی جهادی صحنه هایی را که دیده است اینگونه بیان می کند: راستش را بخواهید در ابتدا خیلی هیجانی برای رفتن به این اردو نداشتم، چون برخلاف بقیه اردوها خبر چندانی نبود. در مورد سرگرمی و گشت و گذار، و ما هم از کار فرار کردیم (می خندد، به قول معلم ما، حداقل یک بار من را تشویق کرد که در این اردو شرکت کنم، وقتی دیدم که روستاییان چقدر مشتاقانه به تماشای ما آمدند). خانههایشان را آجر به آجر میساختند و میگویم: «الان به این فکر میکنم که دوستان و آشنایان را تا جایی که میتوانم به اردوهای جهادی دعوت کنم.» گروهی از کودکان کار ساختمانی می کنند و تعدادی از آنها در برداشت و کشاورزی به روستاییان کمک می کنند. بحث تعلیم و تربیت کودکان روستایی نیز جای خود را دارد. گاهی اوقات که ما کار می کنیم، این افراد برای ما چای، میوه و نان محلی می آورند و برایمان دعا می کنند. شما نمی دانید چقدر احساس خوبی داریم.
hamshahrionline به نقل از تینو