برای گزارش دادن شهروندی آنلاین، محمد عنایتی نجف آبادی; یک پژوهشگر انرژی در روزنامه همشهری نوشت: گرما بی سابقه است و بر اساس اطلاعات هواشناسی با برپایی گنبد گرما در برخی مناطق کشور از جمله تهران شاهد گرم ترین روزهای پنجاه سال گذشته هستیم. البته این وضعیت تنها به ایران مربوط نمی شود در کشورهای دیگر مانند کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس به ویژه عربستان، گرمای بی سابقه شبکه برق را تحت فشار قرار داده است. در این شرایط پیک مصرف برق در ایران امروز (شنبه) به احتمال زیاد به 80 هزار مگاوات خواهد رسید و عبور از این وضعیت نیازمند همکاری و مصرف بهینه همه مشترکان برق است.
در چند روز گذشته کلیپی از کارگران نیروگاه رامین در فضای مجازی منتشر شده است که در سایه گرمای طاقت فرسا مشکل نیروگاه را ترمیم می کنند. این فیلم تنها یک دقیقه از عملیاتی را نشان می دهد که روزانه در تمام بخش های صنعت برق اعم از نیروگاه، شبکه انتقال و توزیع و مدیریت برق صورت می گیرد تا چرخ صنعت بچرخد و رفاه را به همراه داشته باشد. جامعه به دست می آید. مردم فراهم شده است.
نکته قابل توجه این است که اگر برق کشور که با تلاش هزاران نفر از جمله کارکنان نیروگاه رامین تولید و توزیع می شود در بازار غرب آسیا به فروش می رسید، به ازای هر ایران 4.5 میلیارد دلار درآمد حاصل می شد. مشخص شد که این ارزش افزوده قیمت بسیار کمتری دارد، باید برای حفظ رفاه جامعه و تداوم فعالیت صنایع هزینه شود. در شرایط کنونی که گرمای بیسابقه بسیاری از کشورها را به چالش کشیده است، صنعت برق ایران پایدار مانده است و همه باید تمام تلاش خود را برای حفظ این ثبات انجام دهند.
در سه سال گذشته تلاش زیادی برای جبران کسری برق کشور صورت گرفته است به طوری که برآورد می شود شاخص عمق عدم تعادل برق از 25 درصد در تابستان 1400 به حدود 11 درصد در تابستان امسال کاهش یابد. . نشانگر Depth of Power Imbalance نشان می دهد که ما به چه مقدار انرژی نیاز داریم، اما نداریم. بر این اساس، حتی با کاهش چشمگیر این شاخص، کشور همچنان نیازمند افزایش 11 درصدی برق است که تامین نمی شود.
این کاهش عدم تعادل برق نتیجه اقدامات متعددی است. در 3 سال گذشته با احداث نیروگاه های جدید، حدود 8000 مگاوات برق به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شده است و همزمان با توسعه انرژی های موجود، 2000 مگاوات به تولید برق کشور اضافه شده است. . این امر با رفع محدودیت های تولید در برخی نیروگاه های کشور انجام شده است، اما شاخص عمق عدم تعادل برق همچنان 11 درصد است به همین دلیل در زمان گرمای بی سابقه باید مصرف را مدیریت کنیم تا اتفاقی نیفتد. . رفاه عمومی آسیبی نمی بیند و تولید و تجارت با مشکل مواجه نمی شود.
تغییر نظام تعرفه برق و کاهش تدریجی یارانه برق مصرفکنندگان بزرگ و همچنین تشویق مصرفکنندگان به مدیریت مصرف به منظور رایگان شدن قبوض برق، منجر به کاهش 20 درصدی سهم برق مصرفی خانوارها شد. تابستان از سال 1402 نسبت به تابستان 1400 در این مدت حداقل یک بار قبض برق حدود 40 درصد از مشترکان برق خانگی کشور رایگان شد و از همکاری مردم با سیاست های صنعت برق کشور تقدیر شد.
از سوی دیگر، با این سیاست ها، برق رسانی به صنایع با وجود شایعات گاه و بیگاه در فضای مجازی و برخی رسانه ها پایدارتر شده است، زیرا با کاهش 20 درصدی سهم برق مصرفی خانوارها، دسترسی به برق ممکن شده است. برق رسانی در واقع برای صنایع افزایش یافته است. علاوه بر این، اجرای خاموشی های یک روزه به جای برنامه خاموشی ساعتی به صنایع این امکان را می دهد تا با تغییر تعطیلات آخر هفته، تأثیر قطعی برق بر تولید را مدیریت کنند.
آمارهای بورس کالا یکی از ابزارهای مستند برای رد شایعات گسترده در مورد قطعی گسترده برق در صنایع است. بر اساس این آمار، از 24 خرداد 1403 که اجرای سیاست های مدیریت مصرف برق آغاز شد و تا پنجشنبه گذشته (14 مردادماه) تنها 10 درصد از کل میلگرد فروخته شده در بورس کالا و در اتفاقی نادر به فروش رسید. قیمت میلگرد در بازار آزاد کمتر از قیمت آن در بورس کالا بود. در مورد تیرآهن فولادی نیز وضعیت بدتر است به طوری که حدود 97 درصد از عرضه در بورس کالا بدون مشتری می ماند و به دلیل رکود بازار عملا محصولات صنعت فولاد به فروش نمی رسد. در مورد سایر صنایع ذوب فلز که مصرف کنندگان بزرگ برق هستند نیز وضعیت به همین منوال است و اگر تولید خود را کاهش داده اند به دلیل انقباض شدید بازار است. برق یک موضوع صنعتی است، اما مطمئنا مهم ترین موضوع نیست.
hamshahrionline به نقل از تینو