پلاستیک را تبدیل به سوخت کردم

تبلیغات بنری


پلاستیک یکی از پرمصرف ترین مواد در جهان است که مصارف مختلفی دارد، اما از طرفی یکی از چالش برانگیزترین محصولات انسانی از نظر زیست محیطی است که گازهای گلخانه ای و زباله تولید می کند و جهان را نیز تهدید کرده است. . به گفته دانشمندان، تجزیه پلاستیک 500 تا 700 سال طول می کشد و به همین دلیل به آن غیرقابل تجزیه زیستی می گویند. با این حساب، اولین پلاستیک تولید شده توسط انسان هنوز در طبیعت وجود دارد. بازیافت تنها راهی است که می تواند از تولید پلاستیک های جدید و معرفی مجدد محصولات قبلی به چرخه مصرف جلوگیری کند، اما نسبت پلاستیک های بازیافتی در مقایسه با زباله های موجود در سراسر جهان بسیار کم است. به عنوان مثال، تا سال 2017، تنها 8 درصد از پلاستیک ها در ایالات متحده بازیافت می شوند. مواد پلاستیکی که مدفون یا سوزانده می شوند باعث آلودگی محیط زیست می شوند و موادی که در طبیعت باقی می مانند مشکلات زیادی را ایجاد می کنند. حذف دائمی پلاستیک ها مشکلی است که بشریت سال ها با آن مواجه بوده است.

سمیح شایست پور، متولد دهه 70 و دارای مدرک دکتری مهندسی شیمی، به دلیل علاقه به پلاستیک، دوران نوجوانی خود را در پارکینگ منزل خود با آزمون و خطا گذرانده و آزمایش های مختلفی بر روی این ماده انجام داده و در نهایت آن را کشف کرده است. پادزهرها پلیمریزاسیون برای بازگرداندن پلاستیک به حالت اولیه و تولید سوخت جامد و تمیز از آن. او برای این اکتشاف به نام «آنتی پلیمر شایستپور» در سال 2006 در ایران و در سال 2019 در آمریکا حق اختراع دریافت کرد و به عنوان مخترع و صاحب این فناوری شناخته شد. او در سال 1372 مدل صنعتی خود را به ثبت رساند و در سال 1376 مجوز اجرای صنعتی آن را گرفت و این طرح را خودش کشید و پدرش که در زمینه ساخت ماشین آلات صنعتی کار می کرد آن را ساخت. سرانجام در شهریور 1402 هجری قمری کارخانه ای برای تبدیل زباله های پلاستیکی به سوخت جامد با ظرفیت 5 تن در تهران تأسیس کرد. ارزش حرارتی سوخت تولید شده که می توان آن را از هر نوع پلاستیکی بدون ایجاد آلودگی استخراج کرد، بین 11100 کیلو کالری تا 11990 کیلوکالری بر کیلوگرم و دمای احتراق آن از 1100 تا 1500 درجه سانتیگراد متغیر است. در سال 1402 شعیتی پور که از نظر او یک تهدید بزرگ جهانی را به فرصت تبدیل کرده بود برنده جایزه ملی محیط زیست ایران شد.

فرآیند تبدیل پلاستیک به سوخت چگونه است؟

در این فناوری که طی 14 سال تلاش و پیگیری توسعه یافته است، سیستم مکانیکی و شیمیایی داریم. پلاستیک خرد شده وارد دستگاه می شود و با کمک یک واکنش شیمیایی و همان ضد پلیمر به سوخت تبدیل می شود. در این فرآیند از آب استفاده نمی شود و فقط برای خنک کردن سیستم با سیستم باز استفاده می شود.

چقدر آلودگی وجود دارد؟

در حد صفر است. روند این کسب و کار کاملاً سبز و دوستدار محیط زیست بوده و آلودگی ندارد. دکتر سلجاه، رئیس سازمان محیط زیست نیز این موضوع را تایید کرد، زیرا کارخانه من در تهران است.

بزرگترین مزیت پروژه شما چیست؟

علاوه بر حذف پلاستیک، سوخت تمیزی نیز تولید می کند. در واقع یک تهدید بزرگ زیست محیطی را به فرصت تبدیل می کند. از طرفی حمل و نقل آن بسیار آسان است و از آنجایی که گاز قابل اشتعال ندارد به راحتی با گاری حمل می شود. این فناوری همچنین قابلیت عرضه در هر نقطه از ایران و جهان را دارد.

چه نوع سوختی بدست می آید؟

به سه شکل قرص، پودر و گرانول تولید می شود. قرص ها در گرم های مختلف از 6 گرم تا 1 کیلوگرم تولید می شوند که هر کدام به دلیل سختی و بسته بندی برای استفاده در شرایط مختلف مناسب بوده و حمل و نقل آسانی دارند.

سوخت جامد تولید شده در کجا قابل استفاده است؟

در کوره های حرارتی، خشک کن های صنعتی، ذوب فلزات و … و همچنین صنایع به جای نفت کوره و زغال سنگ بدون نیاز به تغییر سیستم تامین سوخت خود. در مواقع بحرانی که با مشکل تامین سوخت و گرمایش مواجه هستیم. و در طبیعت و کوهنوردی در روستاهای صعب العبور و سوخت رسانی پرهزینه و مشکل است و همچنین برای مصارف خانگی.

آیا می توان از این سوخت در ماشین یا خانه برای پخت غذا یا گذاشتن آن در بخاری استفاده کرد؟

این سوخت در خودرو یافت نمی شود، زیرا این سوخت فقط به صورت جامد تولید می شود، اما می توان از آن برای مصارف خانگی استفاده کرد. دیسک آن که یک کیلوگرم وزن دارد را می توان در بخاری قرار داد و تقریباً 8 ساعت گرما تولید می کند. اما فناوری این بخاری باید بر اساس این سوخت طراحی شود و خدا را شکر تیم تحقیق و توسعه ما روی این مسائل کار می کند.

بوی این سوخت چیست؟ آیا بوی حاصل برای محیط داخلی مشکلی ایجاد نمی کند؟

بوی فرآورده های نفتی می دهد، اما برخلاف سوختن پلاستیک، اصلاً ناخوشایند نیست. این فناوری از روش های تولید سوخت سبز استفاده می کند و میزان آلودگی آن در محدوده طبیعی و استانداردهای بین المللی است.

آیا برای عموم قابل دسترسی است؟

قیمت مناسب خود را مشخص می کند و قادر به رقابت با سایر انواع سوخت است. در مقایسه با سایر انواع سوخت با سطح انرژی بالا مشخص می شود.

یک کیلو پلاستیکی که در دستگاه می ریزید چقدر سوخت تولید می کند؟

دقیقا یک کیلو سوخت تولید می شود.

در این فرآیند چقدر طول می کشد تا پلاستیک به سوخت تبدیل شود؟

حدود یک ساعت. پلاستیک که حدود 700 سال طول می کشد تا تجزیه شود، در عرض یک ساعت از بین می رود و به سوخت تبدیل می شود.

از چه نوع پلاستیکی برای تولید سوخت استفاده می کنید؟ یا به عبارتی آنتی پلیمری که ثبت کرده اید چه نوع پلاستیکی را از بین می برد؟

انواع پلاستیک ها می توانند وارد این سیستم شده و تبدیل به سوخت شوند و نیازی به جداسازی پلاستیک نیست. با این حال، ما حیوانات خانگی را در این چرخه قرار نمی دهیم زیرا آنها به الیاف لباس و PVC تبدیل می شوند زیرا حاوی کلر هستند. در واقع آخرین مرحله، زمانی که پلاستیک دیگر مجاز نیست و طبق استانداردها رها می شود، توسط ما استفاده می شود.

شما پلاستیک را به سوخت تبدیل کرده اید

این سوخت مطمئناً در کشورهایی که با محدودیت انرژی مواجه هستند بازاری خواهد داشت. من بعد از ثبت اختراع در آمریکا از آن استفاده نکردند؟

چرا در حال حاضر درخواست راه اندازی این سامانه از سوی آمریکا، فرانسه و آلمان وجود دارد، زیرا طبق توافقات صورت گرفته باید میزان تولید کربن در کشورهای جهان کاهش یابد و یکی از منابع آن پلاستیک است. پلاستیک اکنون به یک معضل جهانی تبدیل شده است که حتی اکوسیستم دریاها را تحت تاثیر قرار داده است. از سوی دیگر کشورهای اروپایی فاقد منابع نفت و گاز هستند و بهره برداری از این سوخت نه تنها مشکل پلاستیک آنها را حل می کند بلکه سوخت آنها را نیز تامین می کند. تجمع پلاستیک خطرناک است. در حال حاضر برخی از کشورها زمین هایی را در کشورهایی مانند هند و پاکستان برای دفن زباله های پلاستیکی اجاره کرده اند و در واقع برخی از کشورهای جهان سوم به قبرستان پلاستیک تبدیل شده اند. آنها باید برای بازیافت از هم جدا شوند که غیراقتصادی است. اما در این روش نیازی به جداسازی نیست.

پاسخ شما به این کشورها چه بود؟

من هنوز جوابشون رو ندادم من می خواهم ایران اولین کشوری باشد که وارد فاز کاهش تولید کربن و پلاستیک می شود. این اتفاق مستلزم همکاری سازمان محیط زیست و معرفی این سامانه و کنترپلیمر انحصاری به دنیاست.

آیا فناوری و دستگاه های مورد استفاده قابلیت گسترش و پیاده سازی را دارند؟

بله به راحتی. ظرفیت دستگاه متغیر بوده و از ظرفیت های کوچک روستایی تا پالایشگاه های بزرگ قابل راه اندازی است. به عنوان مثال، برای روستاهای صعب العبور که حمل و نقل سوخت و گاز در آنها دشوار است، می توان یک مجتمع کوچک در همان منطقه برای تولید این سوخت ایجاد کرد. این سامانه در هر نقطه از ایران و جهان با ظرفیت های مختلف قابل استقرار است. مطمئناً به جای حدود 10 میلیارد تومان هزینه یک هفته ای برای تبلیغات در قالب بیلبورد در بزرگراه ها در خصوص کاهش مصرف پلاستیک در بزرگراه ها، می توان روی گسترش این پروژه زیست محیطی در کشور کار کرد.

با 10 میلیارد تومان چقدر می توانید این فناوری را گسترش دهید؟

امکان ایجاد کارخانه تولید سوخت پلاستیک با ظرفیت کم در یکی از روستاها وجود دارد.

حالا چطوری پلاستیک می گیری؟

ما الان آنها را می خریم. این در صورتی است که در ازای تبدیل و حذف مواد پلاستیکی باید مواد ضایعات پلاستیکی و لاستیکی را به صورت رایگان در اختیار ما قرار دهند و هزینه حمل و نقل و گودبرداری و دفن را به ما بپردازند. منتظریم شهرداری در تهیه آن کمک کند. بر اساس آمار اعلام شده از سوی اداره کل محیط زیست کشور، حدود 10 درصد از حجم کل زباله های استان تهران یعنی بیش از 600 تن، پلاستیک است.

این مقدار پلاستیک برای تبدیل شدن به سوخت به چه میزان ظرفیت نیاز دارد؟

استان تهران تقریباً به 4 خط تولید با ظرفیت 36 هزار تن نیاز دارد. این ظرفیت با کمک مسئولان در یک فرآیند چند ساله با تلاش شبانه روزی و برنامه ریزی تخصصی قابل تامین است.

8 میلیون تن پلاستیک هر سال وارد اقیانوس ها می شود

9.5 میلیارد تن پلاستیک تا سال 2019 در جهان تولید می شد

62 درصد پلاستیک تولید شده در جهان در سال 2019 متعلق به آسیا است

6 درصد مواد پلاستیکی تولید شده در سال 2019 متعلق به منطقه خاورمیانه است

353 میلیون تن زباله های پلاستیکی تولید شده در سال 2019

4 میلیون تن ، تولید سالانه زباله های پلاستیکی در ایران است

500 هزار تن یکی از زباله های پلاستیکی در ایران کیسه های پلاستیکی است

از 600 تا 700 تن زباله های پلاستیکی روزانه در تهران جمع آوری می شود

بیشتر بخوانید:

ایران به قانونی برای ممنوعیت استفاده از پلاستیک نیاز دارد

بطری های پلاستیکی چقدر نانوپلاستیک وارد بدن می کنند؟ | این عوارض نانوپلاستیک ها را جدی بگیرید

تبلیغات بنری

hamshahrionline به نقل از تینو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *