تینو – زهرا رفیعی: برخورد ایرانیان با لک لک ها دوستانه و مسالمت آمیز است. برای اکثر مردم غرب ایران، لک لک حامل پیام بهار، خوشبختی و برکت است. هفته گذشته روستای «وادی تیفی» مریوان در اقلیم کردستان بر اثر سال ها تعامل دوستانه ساکنان آن با لک لک ها در فهرست میراث طبیعی کشور به ثبت رسید.
میراث طبیعی ملی شامل مناطق طبیعی جغرافیایی و مناطق ویژه کشور است که به دلیل کیفیت خاص کالبدی و زیستی، مناظر منحصربفرد جغرافیایی، محوطههای طبیعی تاریخی، پدیدهها و نمونههای ارزشمند گیاهان و جانوران و زیستگاههای آنها طبقهبندی و تحت پوشش قرار میگیرد. حفاظت و بهره برداری پایدار
گونه های جانوری زیادی در حیات وحش وجود ندارد که بتواند به صورت مسالمت آمیز با انسان ها زندگی کند. اما رابطه لک لک در مریوان ایران، پرندگان و شکارچیان در ژاپن، میمون ها در هند، دلفین ها و شکارچیان در برزیل و دیگران از جمله موارد دوستانه رابطه انسان و حیات وحش است. ثبت ملی روستای دره طفی می تواند زمینه ثبت ملی و بین المللی سایر روستاها و توسعه گردشگری در این مناطق را فراهم کند.
لک لک سفید (Ciconia ciconia)
اندازه گیری:
طول از ابتدای منقار تا انتهای دم 100 تا 115 سانتی متر است
طول هر دو بال 155-215 سانتی متر است
مسیر مهاجرت:
زمستان در آفریقا (از مناطق استوایی تا آفریقای جنوبی) یا در هند، تابستان در لهستان و غرب آسیا.
خصوصیات و رفتار:
هم مرد و هم زن. منقار آن قرمز است و هنگام پرواز، نوک سیاه بال ها به وضوح نمایان می شود. هر لانه 1 تا 2 متر ارتفاع، 80 تا 1500 سانتی متر قطر و 60 تا 250 کیلوگرم وزن دارد. بسیاری از پرندگان از طبقات پایین لانه لک لک به عنوان خانه خود استفاده می کنند. لانه های بزرگتر به طور بالقوه شانس زنده ماندن و بزرگ شدن جوجه های بیشتری را افزایش می دهد.
خوراک:
انواع حشرات و بندپایان مانند جیرجیرک، ملخ، جیرجیرک، کرم خاکی، خزندگان، دوزیستان، پستانداران کوچک مانند مارمولک، قورباغه، موش، موش کور و حشره خوار.
وضعیت حفاظت:
نگرانی خاصی در مورد جمعیت جهانی لک لک وجود ندارد، اما هنوز تهدیدات زیادی مانند تخریب زیستگاه، شکار و برق گرفتگی برای این پرندگان وجود دارد. عایق بندی سیم ها و تیرهای برق در روستاهایی که پرندگان در آن زاد و ولد می کنند، پیشنهاد می شود.
صیادان قابل توجه فریدونکنار
گروه های محیط زیست با ثبت ملی زیستگاه های روستایی لک لک ها را الگوی روستاییان طبیعت دوست غرب در شکار سدها و تالاب های شمال کشور کرده اند. در تعطیلات و روزهای دیگر گردشگران زیادی برای تماشای لک لک به روستای ما می آیند و به همین دلیل روستای وادی طفی به شهر لک لک ها معروف است. روستای وادی تیفی در شهرستان مریوان لانه ای برای یک جفت لک لک مهاجر که به مناطق گرمسیری شبه جزیره عربستان مهاجرت می کردند، ساخت و بقیه لک لک ها را نیز ثبت کرد و این روستا را برای گذراندن تابستان، تخم گذاری و پرورش انتخاب کرد. جوجه ها اعتماد بین لک لک ها و مردم این روستا باعث اسکان 800 لک لک در سال های اخیر شد. اهالی روستا برای اینکه محل مناسبی برای لانه سازی آنها باشد و از خطر برق گرفتگی روی تیرک ها در امان باشند، تیرهای بلند می ساختند و نصب می کردند. در مریوان بازاری برای فروش پرندگان مهاجر وجود ندارد و غذای لک لک پخته نمی شود. در کشورهای کوچک و بزرگ خبری از تفنگ شکاری تک لول یا دو لول نیست.»
چند دهکده دوستدار لک لک را بشناسید
روستاهای حاشیه دریاچه زریبار مریوان از جمله روستای وادی طفی تنها روستاهایی نیستند که ورود لک لک ها را به فال نیک می گیرند. اکثر روستاهای نیمه غربی کشور که در مسیر مهاجرت لک لک ها قرار دارند، این نوع از نشانه های برکت را می دانند. طبق اعتقاد مردم این مناطق، لک لک هایی که از عربستان و جده به غرب کشور می آیند «لک لک های حج» هستند. در زیر چند روستای لک لک دوست در کشور ارائه می شود.
وادی تافی:
اهالی روستای درهاتوی مریوان کردستان سال هاست که ورود لک لک ها را جشن می گیرند. اکنون روستاییان با ملی کردن ورود لک لک ها و مهمانی های جانبی آنها از گردشگران بیشتری به شهر استقبال می کنند.
کابیگوداکی
شورای روستا و اهالی روستای کبا گودکی نزدیک بروجرد با کمک مردمی که از سراسر ایران جمع شده بودند برای هر لک لک خانه ای ساختند. لک لک ها از آرامشی که روستاییان در کنار دریاچه بشیدالان ایجاد کرده اند لذت می برند.
روستایی که شرکت می کند لاک لاک تبدیل شده بود لاک لاک کسانی که روستاییان را مجبور به ساختن خانه کردند
ابراهیم عباد
در کنار دریاچه نوروزلو یکی از دریاچه های متعلق به دریاچه ارومیه روستایی به نام ابراهیم آباد وجود دارد که سال هاست میزبان لک لک ها بوده است.
خوشینان علیا
روستایی است در بخش مرکزی شهر کرمانشاه و چند سالی است که مردم آن لانه لک لک می سازند. عمده فعالیت مردم این روستا دامداری و کشاورزی است.
سوئرو
نمونه آن همزیستی 50 ساله مردم روستای سوئرو در 25 کیلومتری شهر پاین با لک لک هاست. حداقل 120 لک لک و 35 لانه در روستا شمارش شد. این روستا در دل جنگل های بلوط زاگرس قرار دارد.
کوگوار
روزگاری در باتلاق های تبریز روستاهای پر از قورباغه و مار وجود داشت، اما این روستاها و زمین های کشاورزی آنها کم کم در شهر از بین رفتند، اما لک لک ها هنوز در چند تیر برق لانه می سازند.
شکورشی
لک لک ها چندین دهه است که روی بلندترین درختان و تیرهای برق لانه می سازند. اما لک لک ها در روستای شکورشی لانه های خود را بر روی نقاط دیدنی طبیعی و صخره ای مجاور روستای شکورشی می سازند. این روستا در مجاورت روستای زنجان و قزل اوزن قرار دارد.
بلو
در دشت زیبای بلو روستای زاگرس قرار دارد که با گرم شدن هوا پذیرای لک لک ها است. مردم بلو نیز این گونه را نماد خوش شانسی و صلح می دانند.
لاوین
مردم روستای لاوین آذربایجان غربی همواره از حضور لک لک استقبال می کنند. این روستا سال ها از بهار تا پایان تابستان میزبان لک لک های مهاجر است. لک لک ها از رودخانه کنار روستا ماهی و قورباغه می گیرند و از مزارع اطراف روستا موش و مار صید می کنند.
کراجا محمد
مردم این روستای شهرستان مرند آنقدر این گونه را دوست دارند که وقتی اداره برق برای نجات ترانسفورماتورهایشان لانه این حیوان را خراب می کند، از همان چوب روی پشت بام خانه هایشان لانه می سازند.
عجله کن
کانیریش نام روستایی کردنشین در آذربایجان غربی است که ساکنان آن به لک لک ها در ساختن لانه کمک می کنند. مردم ده ها روستای دیگر در شهرستان های پیرانشهر، مهاباد، نقدا و میاندوآب آذربایجان غربی میزبان لک لک هستند.
سالارآباد
به دلیل کم آبی و خشکسالی تعداد انگشت شماری لک لک به سمت روستای سالارآباد ملکان در حوالی دریاچه ارومیه آذربایجان شرقی راه می یابند اما از زمانی که اهالی به یاد دارند به این روستا مهاجرت کرده اند.
hamshahrionline به نقل از تینو