الهمشهری – سعیده مرادی: مسجد الافضلی در سال 1328 ساخته شد و نام آن برگرفته از نام بانی مسجد مرحوم حاج علی اکبر افضلی است. این مسجد در فهرست آثار ملی قرار دارد.
مسجد با معماری مینیاتوری
این مسجد دقیقاً روبروی مقبره بی بی زبیده (سلام الله علیها) واقع شده است بالای آن یک صحن و 2 رواق است که طرفین آن با کاشی و کتیبه و با آجر تزیین شده است. از همان ورودی مسجد، سبک معماری مملو از فرمالیته، مقارنی، ظرف سازی و گره سازی آقای لرزاده خودنمایی می کند. فضای داخل مسجد نیز از هنر آن بهره ای نمی برد، زیرا در سنگفرش و ساخت قسمت های مختلف بنا از جزئیات دقیقی استفاده شده است. شبستان در ضلع غربی مسجد قرار دارد که وجود مقبره خانوادگی و قرائتخانه استاد لرزاده بر جذابیت این مسجد افزوده است.
تغییر به نفع مردم
مسجد فافلیه نه تنها از نظر ماهیت تاریخی یکی از مساجد فعال و جالب استان تهران است، بلکه یکی از مساجد و بناهایی به شمار می رود که با ساخت خود بافت محله حسین آباد را تغییر داد. پس از ساخت این مسجد، شکل معماری محله و محوطه های اطراف مسجد به ویژه پس از پیروزی انقلاب کم کم تغییر کرد و این محله شکل جدیدی به خود گرفت. آبادی جدیدی به نام گوادالیما (سلام الله علیها) در کنار مسجد ساخته شد و جمعیت محله افزایش یافت. با افزایش جمعیت، روز به روز بر تعداد نمازگزاران مسجد الافدیه افزوده شد و فعالیت های این مسجد نیز گسترش یافت. در چند سال گذشته روند مرمت و بازسازی آن توسط هیئت امنا پیگیری و اجرا شده است.
پایگاهی برای فعالیت های مهم مذهبی
این مسجد مانند بسیاری از مساجد دیگر از ابتدای شکل گیری به مسائل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی پرداخته و پایگاهی برای رفع مشکلات اهالی محله محسوب می شود. در ایام مختلف به ویژه محرم رنگ محرم به خود می گیرد و برنامه های ویژه ای در آن برگزار می شود. برنامه ویژه ای است که اهالی این مسجد در ماه محرم الحرام با جدیت دنبال می کنند که اطعام نیازمندان و آماده سازی بسته های مواد برای استفاده گروه های نیازمند است. مردم در این ماه معنوی نذورات خود را وقف این امر می کنند و مسجد الفوضیه پایگاهی برای انجام امور خیر در ماه محرم می شود.
عنوان: محله ابن بابویه، خیابان فدائیان الاسلام، مسجد الفوضیه
hamshahrionline به نقل از تینو