تینو – لیلا شریف: هر محله و کوچه ایران و از این رو تهران پر است از مهمانخانه ها و حسینیه هایی که به عشق سرور و سالار شهیدان آجر به خشت ساخته شده اند و گذر زمان نه تنها آتش این عشق را سرد کرده است، بلکه هر سال، تعداد افرادی که در ایام محرم از آسایشگاه های باستانی بازدید می کنند، افزایش می یابد و آنها را به تهران تحویل می دهند.
از منتهی الیه شمال تهران تا جنوب شهر، هر کدام از عزاداری امام حسین (علیه السلام) حمایت می کنند و محل اجتماع عاشقان و عزاداران امام حسین (علیه السلام) است. در ماه های محرم و صفر نیز مکانی برای گردشگری مذهبی است.
اعتماد نفرآباد
400 سال از برپایی خیمه سفید نفرآباد می گذرد و هنوز هم مردم الری و محله های اطراف آن برای عزاداری در ایام محرم به این مکان می روند.
شهر باستانی تکه در نفرآباد دارای نمای آجری است که با کاشی تزئین شده است. در صحن این ستون منبری به ارتفاع 30 سانتی متر و عرض 3 متر وجود دارد که برای تعزیه از آن استفاده می شود. این ساختمان پشتیبان شامل دو طبقه است و طبقه دوم آن برای بانوان در نظر گرفته شده است. این تکیه سقف ثابتی ندارد و در زمان عزاداری چادر سفید به عنوان سقف موقت برپا می شود.
چادر سفید این سند یکی از شاهکارهای هنرمندان اصفهانی به شمار می رود که در زمان های قدیم با چوبی به ارتفاع 12 متر برافراشته شده است، اما در سال های اخیر تیرهای آهنی وظیفه برافراشتن این چادر را بر عهده گرفته است.
سن: 400 سال
آدرس: الشهرری، ضلع شرقی حرم حضرت عبدالعظیم حسنی
*پشتیبانی می کند
این تکیه را می توان قدیمی ترین تکیه گاه تهران دانست، زیرا به گفته مردم دولاب قدمت این تکیه بیش از 700 سال تخمین زده می شود.
علت نامگذاری این آسایشگاه به دلیل موقعیت جغرافیایی آن است و بنا بر روایت های موجود قدمت مسجد پیر دولاب که در چند قدمی این آسایشگاه قرار دارد به 7 یا 8 قرن پیش می رسد و به همین دلیل است. . همچنین رسم بر این بود که در کنار هر مسجد مکانی برای عزاداری ماه محرم وجود داشته باشد و گودال چرخ بزرگ را به عنوان محل برپایی خیمه عزاداری امام حسین (علیه السلام) انتخاب کردند و با گذشت زمانی که نام آن “Hospice” شد. چال» بر این اساس حفظ شده است.
رزمندگان محله تا دهه 30 در ماه های محرم و صفر با برپایی دو ستون و یک خیمه بزرگ خیمه امام حسین (علیه السلام) را برپا می کردند اما به مرور زمان و با همت اهالی محل خیمه امام حسین علیه السلام با برپایی دو ستون و یک خیمه بزرگ برپا شد. حسینیه در این مکان ساخته شد.
یکی از جشن های منحصر به فرد این آسایشگاه مربوط به نخل قدیمی و بزرگی است که در آسایشگاه قرار داده شده و قدمت آن به 80 سال پیش بازمی گردد. این نخل را جز در روزهای عاشورا با آیین نخل گردانی از تکیه بر نمی دارند.
سن: 700 سال
آدرس: میدان شهید السعیدی، خیابان شهید آقا، انتهای کوچه شهید هدایتی
*وابستگی به خانه
این آسایشگاه با قدمتی 160 ساله یکی از موقوفات رضاقلی خان است که درخت خرمایی کهنسال مانند آسایشگاه را شامل می شود نخل قدیمی این آسایشگاه سال هاست که در محله جابجا نشده است، اما هنوز بسیاری از مردم این را به یاد دارند. آسایشگاه به نام این درخت نخل قدیمی.
بر روی دیوار این آسایشگاه سه فرش قدیمی وجود دارد که بر روی آنها حج عاشورا نوشته شده است تا قدمت آسایشگاه در حرم برجسته شود.
یکی از شایع ترین روایت های مربوط به این آسایشگاه مربوط به اختلاف بر سر نخل کهنسال است، همانطور که بومیان و مورخان نقل کرده اند، طایفه چال مدنی این نخل را مال خود می دانند و باعث درگیری تاریخی بین مردم منطقه شده است. حیاط و درب خانه باید درست می شد تا ناصرالدین شاه وارد حیاط شد و از این نخل به عنوان وسیله ای برای تکیه دادن به درب خانه استفاده کرد.
سن: 160 سال
آدرس: سنگلج، خیابان اکبر نژاد، خیابان صفایی
*پشتیبانی درایور:
از جانب 1324 کارگاه اصلاحات اسلامی در میدان قزوین به مدت 13 شب میزبان عزاداران حسینی است. این حمایت به همت مرحوم حاج حسین عظیمی و به گفته عباس عظیمی فرزند مرحوم حاج حسین عظیمی صورت گرفت.حاج آقا در خط تهران – کرج اتوبوس داشتند و ایستگاه رانندگان هم در همان میدان قزوین بود. قبل از خرید این گاراژ، یک آسایشگاه دیگر را در کوچه پشتی این آسایشگاه راه اندازی کرد و سپس به اینجا نقل مکان کرد. این یک تعمیرگاه و نگارخانه اسلامی است که فقط در دهه اول محرم تا سوم امام حسین (ع) فعال است و پس از آن تعمیرگاه تا محرم سال بعد به حالت عادی باز می گردد. زمانی که فعالیت خود را به عنوان تاکای از سر می گیرد.»
امروزه آسایشگاه شوفر توسط فرزندان و نوادگان متوفی اداره می شود و گاه به رسم گذشتگان، انجمن ترحیم در این آسایشگاه برپا می شود.
به نقل از سایت این تکیه، بسیاری از لوت های قدیمی تهران برای حمایت از شوفر آهنگر و به گفته پسر حاج حسین عظیمی افرادی مانند «الطیب»، «هفت کشلون»، «حسین خرمالو» و «حاج مصطفی» را انتخاب کردند. ” دوونین» و… روی آن حساب کنید.
سن: 79 سال
آدرس: قزوین، کوچه صدف، تعمیرات اسلامی، میدان قزوین
*آقای تیکی:
100 سال پیش کامران میرزا فرزند ناصرالدین شاه دستور داد در محله حصار بوعلی ستونی بنا کنند تا خیمه عزاداری ائمه در این محله برپا شود.
این تکیه در نزد اهالی به مسند آقا (تکیه بالای دیوار) معروف است، زیرا در نزدیکی تکیه قدیمی محل ساخته شده بود و کامران میرزا تصمیم گرفت این تکیه را برای برگزاری مراسم ترحیم امام حسن (علیه السلام) اختصاص دهد. به او). اما الان در ماه محرم مراسم عزاداری در تیکی آقا برگزار می شود.
در مورد علت نامگذاری تکیه آقا نیز باید گفت که زمانی که این تکیه توسط شاهزاده قاجار تأسیس شد، مردم حصاربوالی که در آن زمان کامران میرزا را «آقا» خطاب می کردند، همین نام را بر این نهاد جدید گذاشتند. . آسایشگاه
از جشن های مربوط به این تکای در ماه محرم الحرام می توان به چرخش نخل ها و گرداندن حجله در روز عاشورا اشاره کرد.
سن: بیش از 100 سال
آدرس: کوچه خان سفید، خیابان شهید بانر
*با تکیه بر تراشیدن
روزی روزگاری شمیران روستایی ییلاقی در شمال تهران بود و با فرارسیدن ماه محرم کشاورزان و باغداران وظیفه خود میدانستند که گرد هم آیند و با شور و شوق بیشتری نسبت به برگزاری مراسم عزاداری اقدام کنند..
این تکه بیش از 200 سال پیش در دو طبقه ساخته شد اما به مرور زمان تصمیم به تغییر کاربری در سایر روزهای سال گرفته شد و اکنون بسیاری از مردم شاهد فروش میوه و تره بار در کیوسک های این تکیه هستند. ماجرا از این قرار است که منطقه شمیران در گذشته به خاطر درختان گیلاس و گردو و باغاتش شهرت داشته است. گفته می شود تا زمانی که تکیه بزرگ تجریش ساخته نشده بود باغداران و کشاورزان محل مناسبی برای نگهداری و عرضه محصول خود به بازار نداشتند. شیوخ تکیه نیز قصد داشتند فضای زیر طاق ها را برای کشاورزان به عنوان محلی برای نگهداری محصولات خود فراهم کنند، از این رو تکیه در تمام 11 ماه سال در دسترس تجار است، در حالی که در ایام محرم همه غرفه ها در دسترس است. خالی و تقدیم به سیدالشهدا علیه السلام.
سن: حدود 230 سال
آدرس: میدان تجریش، ضلع شمالی حرم مطهر امامزاده صالح، بازار تجریش
hamshahrionline به نقل از تینو