به گزارش سایت تینو، جذام در طول تاریخ به عنوان یکی از بیماری های وحشتناکی که انسان ها را مبتلا می کند شناخته شده است و تا مدت ها بسیاری از مردم معتقد بودند که این بیماری ارثی و غیرقابل درمان است. در سال 1873، یک پزشک نروژی متوجه شد که جذام ناشی از نوعی باکتری است. این باکتری که نوعی باسیل است در داخل سلول زندگی می کند و فقط در داخل سلول توانایی تولید مثل دارد، بنابراین هنوز واکسن موثری برای جذام ساخته نشده است.
بر اساس اطلاعاتی که مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در اختیار تینو قرار داد، در سال گذشته 9 مورد جدید جذام (1402) در کشور گزارش شد که از این تعداد 6 مورد ایرانی و بقیه بیماران خارجی بودند.
تا پایان سال 1402 هجری قمری مجموع موارد ثبت شده جذام به 11915 مورد رسید که از این تعداد 8988 مورد شفا، 2504 مورد فوت و 411 مورد معالجه از دست رفته شامل 120 مورد افغانی و 12 مورد تحت درمان بودند. . 8 نفر از آنها ملیت ایرانی دارند.
موارد تحت درمان در پایان سال 1402 از 10 دانشگاه علوم پزشکی کشور گزارش شد که بیشترین شیوع مربوط به دانشگاه های علوم پزشکی خراسان شمالی، قزوین و ایرانشهر بود.
نمودار زیر پیشرفت جذام در کشور را طی سال های 1393 تا 1402 نشان می دهد:
جدول زیر تعداد موارد شناسایی شده در هر سال را به طور جداگانه برای ایرانیان و غیرایرانی ها نشان می دهد:
چه کسانی در خطر جذام هستند؟
حدود 95 درصد از مردم به دلیل وضعیت سیستم ایمنی خود هرگز به جذام مبتلا نمی شوند و تنها 5 درصد افراد مستعد ابتلا به این بیماری هستند. برای اینکه شخص به جذام مبتلا شود باید به مدت طولانی و مکرر با فرد جذام در تماس باشد.
راه انتقال جذام چیست؟
راه انتشار بیماری از فردی به فرد دیگر، از فردی به فرد دیگر درمان نشده و از طریق دستگاه تنفسی فوقانی از طریق قطرات تنفسی یا پوست آسیب دیده است. باسیل جذام عمدتاً روی پوست، اعصاب محیطی و مخاط دستگاه تنفسی فوقانی و همچنین چشم ها تأثیر می گذارد.
علائم بیماری چیست؟
ضایعات پوستی، از دست دادن حس (گرما، درد، لمس سطحی و عمیق) و آسیب عصبی از جمله علائمی است که بیماران جذامی تجربه می کنند.
از عفونت چقدر طول می کشد تا علائم ظاهر شوند؟
دوره کمون بیماری طولانی است و به طور متوسط بین 3 تا 5 سال و تا 20 سال گزارش شده است.
چگونه می توانیم بیماری را تشخیص دهیم؟
جذام به طور کلی توسط پزشک بر اساس علائم و نشانه های بالینی تشخیص داده می شود. تهیه «سواب» و نمونه برداری از ضایعات پوستی از دیگر روش هایی است که به تشخیص بیماری کمک می کند.
درمان جذام در کشور رایگان است
جذام با دارو قابل درمان است. داروهای درمان بیماری ها به صورت رایگان در بسته های آماده در مراکز خدمات جامع سلامت کشور توزیع می شود.
hamshahrionline به نقل از تینو