توضیحات تازه درباره موافقت‌نامه جامع ایران و روسیه | تفاوت جنس توافق روس‌ها با ایران نسبت به کره شمالی و بلاروس | از احترام به تمامیت ارضی تا …

تبلیغات بنری


به گزارش «تینو»، کاظم جلالی روز شنبه در گفت و گوی ویژه با خبرگزاری ایرنا، درباره روند نگارش و تصویب این قرارداد افزود: پیش از این، ایران و روسیه قرارداد همکاری همه جانبه امضا کردند که این توافقنامه نیز به تصویب رسید. توسط شورای اسلامی در سال 1380. این قرارداد در واقع 20 ساله بود و در سال 2021 منقضی شد.
وی ادامه داد: این قرارداد به مدت پنج سال دارای فرآیند تمدید خودکار بود و در صورت عدم توافق طرفین قبل از پایان دوره اجرا، به صورت خودکار تمدید می شود، بنابراین مدتی قرارداد تمدید شده است. 2026.

این دیپلمات کشورمان گفت: با این وجود سران دو کشور متفق القول بودند که توافق فعلی مدرن نیست و نمی تواند مسائل روابط امروز را پوشش دهد. امروز روابط ما نسبت به 24 سال پیش بسیار توسعه یافته است و به همین دلیل تصمیم بر این شد که با توافق سران این توافقنامه تجدید شود.

ایران پیش نویس یک توافق جدید را آماده کرده است

جلالی گفت: وزرای خارجه دو کشور برای تمدید و نگارش توافقنامه جدید توافق کردند که جمهوری اسلامی ایران پیش نویس را تهیه کند. ما پروژه را آماده کردیم و به طرف روسی دادیم، حدود دو سال و نیم تا سه سال طول کشید، رفت و آمد شد، اصلاحات زیادی انجام شد تا بالاخره توافق شد.

به نکات توافق جدید نگاه کنید

سفیر ایران در روسیه گفت: این قرارداد همه ابعاد روابط دوجانبه را در بر می گیرد. از جمله روابط سیاسی، نگاه ما به ساختار قدرت و اینکه چگونه باید حرکت کنیم. در مجامع بین المللی چگونه باید رفتار کنیم؟ برای رسیدن به عرصه اقتصادی و چگونگی همکاری های منطقه ای، اجرای پروژه ها و همکاری ها به صورت دوجانبه و چندجانبه.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه ایران و روسیه دارای منابع انرژی هستند، همکاری دو کشور در زمینه تجارت بین المللی و انرژی نیز پیش بینی شده است.

جلالی با بیان اینکه همکاری در حوزه فناوری به ویژه فناوری های نوین، امنیت اطلاعات و سایبری نیز در تفاهم نامه جامع ایران و روسیه گنجانده شده است، گفت: همکاری در زمینه انرژی های صلح آمیز هسته ای، دفاعی و نظامی و همکاری در مبارزه با تروریسم، مسائل زیست محیطی و دریایی، مبارزه با پولشویی و جرایم سازمان یافته از دیگر مفاد این توافقنامه است.

ماهیت توافق روس ها و ایران متفاوت است

خبرنگار ایرنا در ادامه از سفیر ایران در مسکو پرسید: با توجه به اینکه روس ها در سال 2024 قرارداد امنیتی و راهبردی با بلاروس و کره شمالی امضا کردند، آیا توافق آنها با ایران نیز همین گونه است؟
جلولی پاسخ داد: اصل این قرارداد متفاوت است; آنها (روس ها در قراردادهای جداگانه خود با آن دو کشور) در چند زمینه برای خود شراکت تعریف کرده اند که ما هنوز وارد آن نشده ایم.

سفیر ایران در مسکو تصریح کرد: استقلال و امنیت کشور ما و استقلال خودمان از عناصر بسیار مهمی است و ما چندان علاقه ای به ورود به منطقه کمپ نداریم.
وی تاکید کرد: استقلال کشور موضوع بسیار مهمی برای جمهوری اسلامی ایران است. به هر حال 45 سال است که هزینه آن را می دهیم.

توازن در متن توافق رعایت شده است

خبرنگار ایرنا در ادامه از جلالی پرسید: با توجه به تجربیات تاریخی روابط ما با روس ها، برخی افراد در این کشور نگران حفظ تعادل در متن توافق هستند اطمینان؟ آیا این جنبه در قرارداد است؟

سفیر ایران در روسیه پاسخ داد: به نظر من (این موضوع) کاملا رعایت شده است. امروز ما یک مجموعه قوی و تثبیت شده از کارشناسان حقوقی داریم. از سوی دیگر، امروز جمهوری اسلامی ایران قدرتمند تلقی می شود.

وی تصریح کرد: مثل دوره قبل نیست که در گذشته در حالت ضعف و ناتوانی قراردادهایی را امضا می کردیم. (حکام وقت) گاه پس از جنگ ها عهدنامه می نوشتند و گاه فاقد استقلال و تفاهم در مدیریت بودند; امروز موضع ما متفاوت است.

جلالی گفت: امروز ایران و روسیه در بسیاری از زمینه ها نزدیک و شریک هستند و در وضعیت ضعیفی نیستیم. ناگفته نماند که ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران متن اولیه را در رابطه با این توافق نامه نوشتیم و ارائه کردیم.
سفیر ایران در روسیه گفت: این یک موضوع بسته نیست. پس از امضای قرارداد، وقتی مسئولان آن را مناسب بدانند، تبدیل به قانون می شود و به شورای اسلامی تحویل داده می شود. همانطور که مجلس در سال 1380 توافقنامه فعلی را مورد بحث قرار داد و بند آن در مجلس قرائت و در نهایت تصویب شد. این در مجلس هم تصویب می شود و موضوع پیچیده و سری نیست.

احترام به تمامیت ارضی در بند سوم قرارداد

خبرنگار ایرنا در ادامه این سوال را مطرح کرد: با توجه به موضع اخیر برخی مقامات روسی در خصوص جزایر سه گانه ایرانی در خلیج فارس، آیا ماده ای در توافق جامع درباره احترام به تمامیت ارضی ایران وجود دارد؟
جلولی پاسخ داد: احترام به تمامیت ارضی در بند سوم این قرارداد گنجانده شده است و انتظار داریم کشورهای شریک و دوست به تمامیت ارضی ما احترام بگذارند.

سفیر ایران در روسیه در ادامه گفت: این موافقتنامه در مجموع مشتمل بر 47 بند و مقدمه است که هر زمان دولت محترم صلاح بداند برای تصویب به شورای اسلامی شهر تقدیم می شود. در این گفتگو بیشتر مفاد این قرارداد را برشمردم.
جلولی تاکید کرد: می توان گفت که این توافق زمینه لازم را برای همکاری متوازن متقابل در بسیاری از زمینه های روابط دوجانبه و همکاری های دو کشور در عرصه بین المللی فراهم می کند. صورت گرفت

بر اساس اعلام سفارت ایران در روسیه، دکتر مسعود مزیکیان رئیس جمهوری ایران علاوه بر دیدار و رایزنی با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور ایران و سایر مردم، توافقنامه همکاری راهبردی جامع بین دو کشور را امضا خواهد کرد. دو کشور مقامات رسمی روسیه در سفر خود به مسکو در 28 ژانویه 1403.

تبلیغات بنری

منبع : خبرگزاری hamshahrionline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *