تینو – پروانه بندپی: هر ساله 150 هزار نفر به تعداد بیماران سرطانی کشور اضافه می شود که پیش بینی ها نشان می دهد تا سال 1420 این رقم با افزایش بیش از 100 درصدی به 290 هزار نفر خواهد رسید. این موضوعی است که مسئولان و برنامه ریزان کشور باید به آن توجه کنند نه اینکه صرفا با اعلام آمار و ارقام به آن توجه کنند.
سرطان یک بیماری تک عاملی نیست و جدای از ژنتیک که عامل اصلی بسیاری از بیماری هاست، در مورد سرطان، رژیم غذایی نامناسب، کم تحرکی، چاقی و اضافه وزن، مصرف الکل، سیگار و قلیان و حتی هوا وجود دارد. آلودگی از عوامل شناخته شده است.
آنچه که نگران کننده تر از بروز سرطان در ایران است، کاهش سن این بیماری به زیر 50 سال است. در حالی که یکی از عوامل خطر ابتلا به انواع سرطان افزایش سن است.
میزان ابتلا به 50 سالگی رسیده است
دکتر ایروجی خسرونیا متخصص بیماری های گوارش و کبد و رئیس جامعه متخصصین داخلی ایران در این باره به تینو می گوید: سال ها پیش از هر 10 نفر مبتلا به سرطان، 1 نفر را افراد جوان یعنی زیر 50 سال تشکیل می دادند، اما در سال های اخیر از هر 5 نفر یک نفر به سرطان مبتلا می شود و این یعنی سن ابتلا به این بیماری در ما کاهش یافته است. . کشور
دکتر خسرونیا در مورد علل ابتلا به سرطان و دلایل کاهش سن آن در ایران توضیح می دهد: عواملی مانند استعمال دخانیات به ویژه سیگار و قلیان، مصرف الکل، گسترش زندگی مدرن و عادات بدی مانند مصرف بیش از حد سریع و آماده، نیمه آماده. -غذاهای آماده و کنسرو شده مصرف بیشتر غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس، کم تحرکی، چاقی و آلودگی هوا ما را بیشتر در معرض ابتلا به سرطان قرار می دهد.
آمارها نشان می دهد که اگرچه بروز سرطان در کشورهای توسعه یافته بیشتر است، اما میزان مرگ و میر ناشی از سرطان در کشورهای در حال توسعه بیشتر است. زیرا دسترسی به درمان های پیشرفته و سطوح آگاهی در این کشورها محدودتر است. دکتر خسرونیا نیز در این زمینه می گوید: آمار سرطان در دنیا افزایش یافته است و مختص ایران نیست. آمار این بیماری در دنیا در 10 سال گذشته دو برابر شده است و در ایران هم همینطور است. موضوعی که به ما هشدار می دهد حتی در سن 30 سالگی مراقب این بیماری باشیم و آن را بیماری دوران سالمندی ندانیم.
رئیس جامعه متخصصان داخلی ایران درباره سرطان در کشور می گوید: در حال حاضر سرطان سینه در زنان و سرطان معده، سرطان پروستات و سرطان روده بزرگ در مردان از شایع ترین انواع سرطان در کشور ما هستند. کشور
50 سال پیش سیگار کشیدن از 30 سالگی شروع شد، اما اکنون …
مسئولان همواره نسبت به استعمال دخانیات و کاهش سن مصرف سیگار در کشور هشدار می دهند. سن استعمال دخانیات به ویژه استعمال دخانیات به دانش آموزان دوره اول متوسطه در کشور رسیده و در این بین بر تعداد زنان سیگاری نیز افزوده شده است. چندی پیش محمدرضا مسجدی، دبیر کل جامعه مبارزه با دخانیات ایران اعلام کرد که مصرف دخانیات در این کشور به سن 9 و 10 سالگی رسیده است و بیشترین نگرانی این است که گروه هدف بیشتر دختران نوجوان هستند. همچنین سیگار کشیدن در دختران 13 تا 15 ساله 135 درصد افزایش یافته است!
دکتر هوسرونیا می گوید: 50 سال پیش; یعنی در دهه 1340 قرن گذشته سن شروع مصرف سیگار عمدتاً از 30 سالگی بود، اما در حال حاضر سن استعمال دخانیات به کودکان مدرسه ای رسیده است و این عامل می تواند منجر به سرطان زودرس شود. زیرا یکی از عوامل خطر سرطان بالا رفتن سن است.
سیگار کشیدن علاوه بر افزایش خطر ابتلا به سرطان، به ویژه سرطان ریه، می تواند منجر به مشکلات جدی دیگری مانند فشار خون بالا، بیماری های قلبی، مشکلات تنفسی، دیابت نوع 2، سکته مغزی، ناباروری، سقط جنین و حتی زوال عقل شود حسرونیا می گوید: امروزه سیگار در بین جوانان جای سیگار را گرفته است و یکی از عوامل سرطان مانند سیگار و قلیان دخانیات است.
آیا استرس باعث سرطان می شود؟
این متخصص بیماری های گوارشی و کبدی می گوید: در مورد تاثیر استرس بر سرطان: استرس باعث سرطان نمی شود، اما می تواند باعث سرطان شود. مثلا ممکن است فردی سرطان پنهان داشته باشد و هنوز آن را نشناسد و با استرس روزانه علائم سرطان در او ظاهر شود.
این پزشک تاکید می کند: تا زمانی که سبک زندگی به ویژه نوع غذا مناسب نباشد نمی توان انتظار کاهش سرطان ها را داشت. او می گوید: حدود 70 سال پیش غذای ما از سبزیجات، لبنیات و… تشکیل می شد. امروزه اکثریت رژیم غذایی جامعه را فست فودها، نوشابه، کنسروها و محصولات فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس تشکیل می دهد که همگی خطر ابتلا به سرطان به ویژه سرطان دستگاه گوارش را افزایش می دهند.
به گفته این متخصص بیماری های گوارش و کبد، عدم آموزش مردم ما یکی از دلایل افزایش سرطان است. از آنجایی که مردم نمی دانند چگونه باید مراقب سلامتی خود باشند و چه فعالیت هایی سلامت آنها را تهدید نمی کند، آمار افزایش می یابد و هیچ اتفاقی در کاهش موارد سرطان نمی افتد.
بیشتر؛
پیشگیری بهتر از درمان است/ به تجویز پزشک اعتماد نکنید
پزشکیان تاکید دارند که افراد باید سبک زندگی خود را تغییر دهند و آگاهی خود را نسبت به بیماری ها به ویژه سرطان افزایش دهند و فکر نکنند که سرطان بیماری است که با مصرف دو فنجان چای و سایر گیاهان دارویی و توصیه پزشک طب سنتی قابل درمان است. علاوه بر این، این بیماری در صورت درمان قابل برگشت است. به گفته متخصصان، قابل درمان ترین نوع سرطان پتانسیل بازگشت دارد. علاوه بر این، سرطان بسیار گران است. بنابراین قطعاً پیشگیری بهتر از درمان است.
در عین حال، دولت ها نیز موظفند اقداماتی را برای بهبود سبک زندگی در جامعه انجام دهند و بر این اساس برنامه ریزی کنند، نه صرفاً به روز رسانی آمار سالانه. موضوعی که البته به گفته برخی کارشناسان سرطان در این زمینه بی تاثیر هستیم. زیرا حدود 3 سال پیش آماری از سرطان منتشر نمی شد و همین موضوع می تواند باعث افزایش آمار این بیماری شود.