تینو – یکتا فراهانی: با بهبود و تکامل فناوریهای هوش مصنوعی، برنامههای کاربردی تجاری جدیدی ظهور خواهند کرد.
دسترسی به هوش مصنوعی و فناوری های پیشرفته می تواند کارهای تکراری و وقت گیر را حذف کند یا آنها را خودکار کند، بنابراین کارمندان زمان بیشتری برای کارهای پیچیده تر و خلاقانه تر دارند. این شامل وظایفی مانند ورود داده ها، زمان بندی، و حتی پاسخ دادن به سوالات اولیه مشتریان و متقاضیان مختلف است.
فناوری های پیشرفته در زمینه علم
امیریزو تجلی، مشاور، کارشناس ارشد علوم داده و هوش مصنوعی، برگزیده بنیاد ملی نخبگان و پژوهشگر دکتری دانشگاه تهران وی در خصوص فناوری و هوش مصنوعی در سازمان های ایرانی می گوید: در سال های اخیر فناوری های پیشرفته ای در حوزه اطلاعات و هوش مصنوعی توسعه یافته است که در سازمان های مختلف ایرانی کاربرد فراوانی دارد. این فناوری ها نه تنها در بهبود فرآیندها و افزایش بهره وری موثر هستند، بلکه باعث ایجاد نوآوری در مدل های کسب و کار و بهبود تجربه مشتری می شوند.
بیشتر:
فن آوری های مبتنی بر یادگیری ماشین
مدرس علم داده و هوش مصنوعی به بررسی استفاده از هوش مصنوعی و فناوری های خاص مرتبط با علم داده و هوش مصنوعی در سازمان های ایرانی ادامه می دهد. به گفته وی، یکی از برجسته ترین زیرمجموعه های فناوری در سال های اخیر، فناوری های یادگیری ماشینی است که در واقع یکی از شاخه های اصلی هوش مصنوعی است که به سیستم ها امکان می دهد از داده ها یاد بگیرند و به صورت خودکار پیش بینی یا تصمیم بگیرند.
این فناوری در سازمان های ایرانی مانند بانک ها برای کشف تقلب در تراکنش های مالی و یا در بخش بیمه برای مدیریت ریسک و تجزیه و تحلیل داده های بیمه نامه برای حل مشکلات پیچیده مورد استفاده قرار می گیرد.
پردازش زبان طبیعی
امیریزو تاجالی پردازش زبان طبیعی را یکی دیگر از حوزه های دانشی می داند که این روزها زیاد شنیده می شود و در واقع به فناوری هایی اشاره می کند که به ماشین ها امکان درک، تحلیل و پردازش زبان انسان را می دهد.
بسیاری از بانکها و فروشگاههای آنلاین ایرانی از چتباتهای مبتنی بر پردازش زبان طبیعی برای پاسخگویی خودکار به مشتریان استفاده میکنند و برخی از بانکها نیز چتباتهایی را برای ارائه اطلاعات حسابها و حواله پول ارائه کردهاند..
تحلیل شبکه های اجتماعی
بنیاد ملی نخبگان منتخب میگوید در این راستا میتوان به برنامههای پردازش زبان طبیعی برای تحلیل شبکههای اجتماعی برای تحلیل احساسات مشتریان در فضای رسانههای اجتماعی و بررسی بازخوردها اشاره کرد. علاوه بر این، بسیاری از استارت آپ های ایرانی نیز از این فناوری برای ارائه خدمات ترجمه ماشینی استفاده می کنند.
اینترنت اشیا
تجلی «اینترنت اشیا» را از دیگر فناوریهای نوظهوری میداند که در سازمانهای ایرانی بهویژه در بخشهای صنعتی، کشاورزی و خدمات شهری مورد استفاده قرار گرفته است.
این فناوری امکان اتصال دستگاه ها و تجهیزات به اینترنت و جمع آوری داده ها را فراهم می کند. در شرکت های ایرانی از اینترنت اشیا برای کنترل عملکرد ماشین آلات و بهبود خطوط تولید استفاده می شود. مزارع ایرانی از حسگرهای مبتنی بر اینترنت اشیا برای نظارت بر شرایط خاک، دما و رطوبت استفاده میکنند و شهرداریها نیز از اینترنت اشیا برای مدیریت هوشمند ترافیک و روشنایی خیابانها استفاده میکنند.
بینایی کامپیوتر
به گفته این پژوهشگر فلسفه دانشگاه تهران، بینایی رایانه یکی دیگر از فناوری های هوش مصنوعی است که به ماشین ها امکان تجزیه و تحلیل و تفسیر تصاویر و فیلم ها را می دهد.
این فناوری در ایران به ویژه در بخش های امنیتی، پزشکی و صنعتی کاربرد دارد. بسیاری از آژانس های حمل و نقل و پلیس راهنمایی و رانندگی از فناوری های مبتنی بر بینایی کامپیوتری برای تشخیص پلاک و مدیریت ترافیک استفاده می کنند.
همچنین بیمارستان ها و مراکز درمانی در ایران از تصاویر پزشکی مانند رادیولوژی و ام آر آی از بینایی ماشین برای تشخیص بیماری ها استفاده می کنند. از این فناوری در کارخانه های تولید داخلی نیز برای کنترل کیفیت محصول و تشخیص عیوب در خطوط تولید استفاده می شود.
سیستم های توصیه کننده
او میگوید: از دیگر فناوریهای مهم میتوان به سیستمهای توصیهگر اشاره کرد که توصیههای شخصیسازی شده را در اختیار کاربران قرار میدهند. فروشگاههای آنلاین مانند دیجی کالا و سایر پلتفرمهای تجارت الکترونیک از سیستمهای توصیهکننده برای توصیه محصولات مرتبط به کاربران استفاده میکنند..
همچنین پلتفرم های محتوا و سرویس های پخش ویدئو مانند Filmo از این فناوری برای توصیه فیلم و سریال به کاربران استفاده می کنند.
رایانش ابری
این مدرس علوم داده و هوش مصنوعی معتقد است در سال های اخیر رایانش ابری به یکی از مهم ترین فناوری هایی تبدیل شده است که به سازمان ها این امکان را می دهد تا داده ها و نرم افزارهای خود را در فضای ابری ذخیره کرده و از هر جایی به آنها دسترسی داشته باشند.
این فناوری توسط سازمان های ایرانی که به دنبال کاهش هزینه های زیرساختی هستند، مورد استقبال قرار گرفته است. سازمان ها از خدمات ابری محلی برای ذخیره داده ها و اطلاعات محرمانه استفاده می کنند. همچنین، بسیاری از سازمانها از نرمافزارهای مدیریت پروژه و همکاری همتا به همتای آنلاین مانند سرویسهای گوگل یا مایکروسافت بهره میبرند.. یکی از مزایای اصلی این فناوری های ابری این است که امکان پشتیبانی از داده ها و بازیابی سریع در مواقع بحران را فراهم می کند..
هوش تجاری
امیریزو تجالی هوش تجاری را یکی از فناوری هایی می داند که به سازمان ها در تجزیه و تحلیل داده ها و تولید گزارش های مفید کمک می کند.
بسیاری از سازمان های ایرانی مانند بانک ها از ابزارها و داشبوردهای هوش تجاری مانند ابزار هوش تجاری مایکروسافت برای تحلیل عملکرد واحدهای مختلف، نظارت بر تراکنش ها و تجزیه و تحلیل داده های مالی و شناسایی نقاط ضعف و قوت استفاده می کنند..
بهبود کار، کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری نیروی کار
یکی از برگزیدگان بنیاد ملی نخبگان می گوید: فناوری های جدید به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند و نقش مهمی در بهبود عملکرد، کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری ایفا می کنند. فن آوری هایی مانند یادگیری ماشینی، پردازش زبان طبیعی، بینایی کامپیوتر، داده های بزرگ، سیستم های توصیه گر و هوش تجاری به سازمان ها کمک می کند تا از داده ها به عنوان یک منبع ارزشمند استفاده کنند و در بازار رقابتی عملکرد بهتری داشته باشند. برای استفاده کامل از این فناوریها، سازمانهای ایرانی باید به توسعه زیرساختهای فنی، آموزش نیروی انسانی و سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه توجه ویژه داشته باشند.. این راه می تواند به تحول دیجیتال واقعی و رقابت پذیری بیشتر سازمان های ایرانی در سطح جهانی منجر شود.