به گزارش سایت تینو، در سال 1246 زمانی که محمدابراهیم خان آذربایجان به دستور شاهزاده کبیر شروع به ساخت میدان توپخانه (میدان امام خمینی فعلی) کرد، حوضی بزرگ و هشت ضلعی نیز در وسط آن ساخت که 10 ضلع طول کشید. سال برای ساخت میدان و استخر میانی. محمدابراهیم خان این حوض را به روش «شیشاب» بدون استفاده از گونیا، شاگل و تراز ساخته است. یعنی به آب حوض نگاه کرد و تشخیص داد که سطح آن هم سطح است یا نه. به همین دلیل وقتی آب از ظرفیتش می گذشت، از همه طرف حوض می ریخت، نه از یک طرف.
این حوض به گونه ای بود که ضمن ایجاد زیبایی در میدان، رطوبت هوای اطراف خود را افزایش می داد و عطر گیاهان و گل ها را در فضا پخش می کرد. مرحوم جعفر شهری، پژوهشگر تاریخ تهران، در کتاب «تهران قدیم» درباره این حوض و چگونگی آبرسانی آن می گوید: «در وسط آن (میدان توپخانه) حوض بزرگ هشت ضلعی ساخته شده بود که حمل می کرد. آب کانال نصیری جدید و دیگر کانال هایی که پارک گلستان به آن آبیاری و منتقل می شد، سپس آب این استخر به استخر سبزه میدان و محله های واقع در جنوب ارگ سرازیر شد.
در اطراف حوض مرکزی دو مسیر سنگفرش برای حمل و نقل ایجاد شد و در دو طرف حوض باغچه ها فنس کشی و کاشته شد و با کاشت انواع درختان و گل های ایرانی و خارجی آن را به فضایی سرسبز و باصفا تبدیل کردند. از این رو میدان توپخانه شکل و نام خود را به «گلشن باغ» یا «باغ صحرا» تغییر داد. اکنون 147 سال از ساخت حوض مرکزی میدان امام خمینی (ره) می گذرد و برخلاف ساختمان های اطراف، نه تنها تخریب نشده، بلکه در این سال ها تغییرات بسیار اندکی به وجود آمده است. را