شهروندی آنلاین: محمدعلی بهمنی، ترانه سرا و ترانه سرای توانای معاصر که به تازگی صورت خود را با نقاب غبار پوشانده است، آثار ماندگار زیادی برای عموم شعر و ترانه فارسی به جای گذاشته است که پنج کتاب از شعرهای او را با هم مرور می کنیم.
- من هنوز زنده ام و به شعر فکر می کنم
کتاب «هنوز زنده ام و به شعر می اندیشم» نوشته محمدعلی بهمنی شاعر نامدار معاصر است که توسط انتشارات الفصل الپنجم منتشر شده است. این کتاب شامل بیست و هشت شعر بهمنی با فضایی عاشقانه است و گاه غزلیاتی که به مسائل اجتماعی می پردازد نیز در کنار این اشعار به چشم می خورد. آنچه برای مخاطب غیر روحانی غزلیات بهمنی تعجب آور است، نگارش و تغییر متفاوت ابیات سنتی غزل در برخی از اشعار این مجموعه است. در بخشی از یادداشت نویسنده در ابتدای اثر می خوانیم: من با دقت به خواندن شعرم توسط دیگران گوش می دهم و گاهی غزل خودم را با طنین خوانش آنها می خوانم. این برای من کافی است که فکر کنم: شاید دیگران نیز دوست داشته باشند بدانند خواندن من با چه چیزی طنین انداز می شود. در این مجموعه (با پوزش از علاقه مندان غزل نویسی سنتی) الگوی خواندن خودم را ترسیم کرده ام. لازم به ذکر است: این نوع نوشته را برای اولین بار زنده نعم منوچهر نستانی، نمونه ای از غزل امروزی نوشته است.
- بگذار یک شعر زندگی کنیم
کتاب «غزل زندی کن» گزیده ای از غزلیات محمدعلی بهمنی است که یکی از عناوین مجموعه «شعر ما» منتشر شده توسط انتشارات شهر ادبیات است . مجموعه «زهدان کانم» شامل 72 غزل است غبار جان من، دیدنش آسان نبود، نمی توان گفت که این قافله می ماند، جایی که زبان سرخ می شود و سرم سبز نمی شود، اما غزل من. روح هر نعمتی است در این عصر حماقت و تنبلی، زخمی به من زد که آزارم داد، زنده بودم اما مرده بودم و در گوشه ای از آسمان ابری چون سایه من بود.
«جشمی صبح»: مروری بر گزیده اشعار محمدعلی بهمنی از دریچه خوشنویسی معاصر با عکس هنرمندان، نوشته امیر جلیلوند و توسط انتشارات فرهنگ سرا مردشتی منتشر شده است. در مقدمه کتاب می خوانیم: «زندگی ما در این دنیا همیشه با موفقیت و شکست پیوند خورده است که انسان را از ادامه مسیر و رسیدن به اهدافش باز می دارد مجموعه، روزهایی بود که در مواجهه با سختی ها و مشکلات احساس ناامیدی می کردم، اما در همان زمان که اثری چشم نواز و روح نواز از خط عزیز به دستم رسید، غم دلم را فراموش کردم و مصمم تر شدم. برای ادامه ی تفکری که داشتم و در این راه، ارج نهادن به شاعرانی را که هنوز هم دوستداران شعر و ادبشان در ایران از آن بهره می برند، در اولویت قرار دادم از آنها سپاسگزارم که به من اجازه دادند شعرهایشان را انتخاب و خلاصه کنم.»
- گزیده ای از شعر محمدعلی بهمنی
گلچین شعر محمدعلی بهمنی یکی از آثار مجموعه 10 جلدی شیر ما است که با هدف آشنایی نوجوانان با شاعران پیشکسوت شعر کلاسیک، نیمه کلاسیک و سپید روانه بازار شد و… یک کتاب است این کتاب شامل 104 اثر از محمدعلی بهمنی است که «خون هر غزلی که زیر پای تو نگفتم»، «من تو آن گونه که هستی و در هستی تو هستم» و «به تو می اندیشم». یک غزل سکسی است، “من تو را مانند رویاهای من دوست خواهم داشت.” این بود «ققنوس شاعرانه من در آتش تو زاده شد»، «در درونم غزلی است که اکنون در جستجوی توست» و… و در شعر «هنوز زنده ام» می خوانیم: یادم نیست. هر چیز تازه ای/ وگرنه با تو حرف می زدم/ هنوز زنده ام/ خورشید هنوز پشت ابر است/ به تو گفتم شعر/ شعر خواندم/ رویا نیستم/ در این سکوت/ خیلی وقت ها هنوز / من به کلمه زوال اعتقاد ندارم / کلمه جدیدی یادم نمی آید / وگرنه من احمق نیستم.
- مجموعه شعر محمدعلی بهمنی
کتاب مجموعه اشعار محمدعلی بهمنی مقدمه ای بر اشعار این شاعر بزرگ برای مخاطبان امروزی است که نمونه های موفق و کاملی از غزلیات بهمنی را با چهره هایی چون بهار و شهریار شکوفا و با حضور غنا بخشیده است. از رهی معیری، هوشنگ ابتهاج «زهال» و خانم سیمین بهبهانی. دهه 1950 شاهد ظهور شخصیتی در غزل بود که سبک و زبان خاص خود را داشت. محمدعلی بهمنی که از کودکی و نوجوانی شیفته آهنگسازی بود، به جای مدرسه رفتن به چاپخانه رفت. ده دوازده ساله که بود در چاپخانه تابان در خیابان نصیر خسرو که مجله روشنفکر آنجا چاپ می شد کار می کرد. این مجله دارای صفحه شعری به نام «هفت چنگ» به سرپرستی زندایاد فریدون مشیری بود. اتفاقی در این زمینه راه را برای رسیدن بهمنی به شعر و خلاقیت ادبی هموار می کند.
hamshahrionline به نقل از تینو