حسین صمصامی; اقتصاددان و نماینده مجلس دوازدهم : رقابت های انتخاباتی بین شش کاندیدای حاضر در صحنه در حالی ادامه دارد که برنامه ها و راهکارهای اقتصادی نامزدها با حساسیت خاصی از سوی افکار عمومی دنبال می شود و مردم انتظار دارند دولت آینده بتواند بسیاری از چالش های اقتصادی پیش روی کشور را حل کند. کشور. با برنامه های منسجم و استراتژیک. چالش هایی که برخی از آن ها در دهه های گذشته ادامه داشته است، معیشت مردم را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
با توجه به وضعیت اقتصادی کشور، متوجه میشویم که بیشتر مطالبات مردم در حوزههایی مانند «خودرو»، «مسکن»، «بازار ارز»، «بورس» و «تورم» متمرکز است و جامعه انتظار چهاردهم را دارد. برای اینکه دولت بتواند راه را در این زمینه ها باز کند. در این صورت به بررسی برخی از مهم ترین اقداماتی که می تواند دولت آینده را برای حل چالش های این حوزه ها راهنمایی کند، ادامه خواهیم داد.
– ماشین: اگرچه مجلس در سالهای اخیر تلاش کرده است تا با تصویب قانون تنظیم مقررات صنعت خودرو، این صنعت را به سمتی سوق دهد که ضمن تسهیل واردات خودرو، کیفیت تولیدات داخلی را ارتقا دهد، اما یکی از موضوعات مهم در این حوزه، موضوع اصلاح ساختار مالکیت که باعث ایجاد رویکرد انگیزشی در این صنعت می شود. دولت چهاردهم با اتخاذ چنین رویکردی می تواند انگیزه هایی را برای کارآفرینان از یک سو و خودروسازان داخلی از سوی دیگر ایجاد کند. سیاست گذاری برای خروج صنعت خودرو از انحصار می تواند بسیاری از چالش های موجود را حل کند. در پایان شایان ذکر است که دولت چهاردهم باید به گونه ای سیاست گذاری کند که در نهایت بیشتر سازنده و نظارتی باشد تا سازنده.
– زندگی کردن: این روزها مسکن بخش بزرگی از هزینه های خانوار را تشکیل می دهد. دولت چهاردهم باید با در نظر گرفتن تجربیات موفق قبلی در این زمینه از جمله پروژه مسکن مهر، سیاست هایی را برای حل چالش های این حوزه تدوین کند. باید در نظر داشت که قیمت زمین سهم بسزایی در قیمت نهایی مسکن دارد. بنابراین با حذف «قیمت زمین» از روند ساخت مسکن، مانند آنچه در مسکن مهر اتفاق افتاد، میتوان شاهد اقدامات مؤثری در حل مشکل مسکن مردم بود.
– واحد پول: یکی از مهمترین مسائل اقتصاد ایران، بی ثباتی «بازار ارز» است که به پاشنه آشیل اقتصاد کشور تبدیل شده است. معتقدم مهمترین اولویت در این حوزه برای دولت چهاردهم غلبه بر سیاست های غلط دهه های اخیر است. با توجه به اینکه نظام ارزی چند نرخی مفسده آور است، دولت باید در کوتاه مدت به سمت بازار تک نرخی حرکت کند و برای تقویت حاکمیت ریال در این بازار مدیریت هوشمند و تخصصی داشته باشد. در چنین شرایطی می توان در بلندمدت تعیین نرخ ارز را به بازار سپرد. در نهایت، دولت باید به سمت «تنظیم» در این زمینه حرکت کند.
– تبادل: بازار سرمایه ایران در سال های اخیر از کارکردهای اصلی خود فاصله گرفته و در تامین مالی کافی برای تولید، موفقیت چندانی نداشته است. در چنین شرایطی، معتقدم مهمترین کاری که دولت آینده باید در این زمینه انجام دهد، محدود کردن فعالیت های سفته بازی در بازار ثانویه است. رویه ای که مالیات یکی از ابزارهای آن است. در واقع، دولت باید با استفاده مؤثر از ابزارهای مالیاتی، تعدیل های راهبردی را در این زمینه انجام دهد تا بازار سرمایه به مسیر خود بازگردد.
– تورم: تورم یکی از مهمترین مسائل اقتصاد ایران است که در معیشت مردم با مشکلات زیادی مواجه شده است. رویکرد ارز زدایی در سال های اخیر را می توان یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت کالاهای مصرفی در بازار دانست. دولت چهاردهم برای اصلاح این روند ابتدا باید در کوتاه مدت به اصلاح سیاست های ارزی بپردازد.
hamshahrionline به نقل از تینو