گروه دیپلماسی – هموطن آنلاین: رژیم صهیونیستی قصد دارد حضور 60 روزه در لبنان را به 90 روز تمدید کند و این مدت ممکن است تا آوریل 2025 ادامه یابد.
روزنامه لبنانی الاخبار با اشاره به منابع اطلاعاتی درباره مانع تراشی رژیم صهیونیستی در اجرای مفاد آتش بس در لبنان نوشت و گزارش داد که رئیس کمیته نظارت بر آتش بس آمریکا به بیروت هشدار داده است که متجاوزان علیرغم تعهد آنها به اجرای این آتش بس. از شرایط آتش بس، قصد دارند حداقل برای مرخصی ماه آینده وارد لبنان شوند.
پس از تقریباً 14 ماه درگیری شدید بر سر جنگ غزه، در 27 نوامبر 2024، با نظارت نماینده ویژه آمریکا، توافق آتش بس در لبنان امضا شد. بر اساس این توافق، رژیم صهیونیستی متعهد شد ظرف 60 روز پس از اجرای این توافق از لبنان خارج شود. در آن زمان برای اطمینان از رعایت این توافق، کمیته نظارتی به رهبری ژنرال آمریکایی جسپر جفرز ایجاد شد که بر اجرای قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل و توقف کامل درگیری ها نظارت می کند.
نقض گسترده آتش بس
رژیم صهیونیستی از همان روزهای اول تعهدات خود را زیر پا گذاشت و در ماه اول حدود 1000 بار آتش بس را نقض کرد. این موارد نقض آتش بس عبارتند از:
- جلوگیری از استقرار ارتش لبنان در نقاط مهم جنوب لبنان و تلاش برای کنترل مناطق استراتژیک
- ایجاد منطقه حائل ایمنی از آباد تا روستاهای آدیسا و کفارکلا
- استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین و هواپیماهای بدون سرنشین بر فراز بیروت و مناطق جنوبی آن
- حملات نظامی جدی به روستاهای شرقی بقاع از جمله بنی حیان، مرقبه، البیادا و وادی الحجهیر.
صبر استراتژیک؛ چرا حزب الله پاسخ نمی دهد؟
تحرکات رژیم صهیونیستی در شرایطی ادامه دارد که حزب الله لبنان از انجام هرگونه عملیات نظامی مهم در پاسخ به متجاوزان به جز هدف قرار دادن مواضع صهیونیست ها در ارتفاعات کفر شعبه اشغالی خودداری کرده است. ' پرخاشگری یک منبع نزدیک به حزب الله به وب سایت کرادل گفت که مقاومت لبنان تا پایان آتش بس 60 روزه منتظر خواهد ماند و پس از آن راه حلی جز مقاومت وجود نخواهد داشت. برخی کارشناسان معتقدند که حزب الله سیاست صبر استراتژیک را به دلایل زیر در پیش گرفته است:
- با توجه به وضعیت مردم و پناهندگان در جنوب لبنان
- پرهیز از ادعاهایی مانند جنگ افروزی حزب الله
- جلوگیری از تشدید درگیری ها و جلوگیری از درگیری های داخلی در لبنان
- تداوم مقاومت لبنان در برابر توافقات
- ایجاد شرایط برای بازسازی لبنان و حل برخی از مسائل کلیدی قبل از شروع جنگ جدید
واکنش حزب الله به نقض آتش بس
- شیخ نعیم قاسم دبیرکل حزب الله لبنان: ما با مقاومت خود ثابت کردیم که اجازه نخواهیم داد دشمن در مناطق مرزی پیشروی کند. همچنین شرایط کنونی فرصتی است تا دولت لبنان با شاخص های سیاسی خود را ثابت کند. به نظر می رسد رژیم صهیونیستی تشدید درگیری ها پس از پایان آتش بس 60 روزه را دنبال می کند. حزب الله با علم به این موضوع خود را برای فردای پایان آتش بس آماده کرده است.
- حسن فضل الله، از اعضای شاخه مقاومت وابسته به حزب الله در پارلمان لبنان: این وضعیت ادامه نخواهد داشت و دشمن با این رویکردها نمی تواند به شکست های میدانی خود دست یابد. وضعیت کنونی نتیجه درخواست ما برای دادن کار در جنوب لبنان به نیروهای حافظ صلح سازمان ملل (یونیفیل) و نهادهای رسمی لبنان است تا کار خود را انجام دهند.
واکنش دولت لبنان
- طی ماه گذشته، بیروت بارها از نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد (یونیفل) و ارتش لبنان برای تضمین حفاظت از حاکمیت خود و ایجاد شرایط امنیتی لازم برای بازگرداندن ثبات و ثبات در جنوب این کشور درخواست حمایت بیشتر کرده است.
- میقاتی، نخست وزیر لبنان در واکنش به نقض مکرر آتش بس، خواستار اجرای سریع و کامل قطعنامه 1701 شد و هشدار داد که تاخیرها می تواند منطقه را بی ثبات کند.
- وزارت امور خارجه لبنان شکایتی رسمی به شورای امنیت سازمان ملل ارسال کرد و حداقل 816 مورد تخلف را از 27 نوامبر تا 22 دسامبر اعلام کرد.
- نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان نیز با اشاره به حمایت آشکار آمریکا از رژیم صهیونیستی، بر اهمیت مشارکت سایر بازیگران بین المللی از جمله فرانسه در روند نظارت بر آتش بس تاکید کرد.
- ارتش لبنان برای دومین بار با ارسال نامه ای به کمیته کنترل آتش بس، خواستار هماهنگی برای ورود نیروهای خود به منطقه النکور در غرب جنوب لبنان شده است.
آمریکا چه می کند؟
روزنامه لبنانی «الاخبار» می نویسد، آمریکایی ها به دولت لبنان اعلام کردند که پس از پایان آتش بس 60 روزه و فعالیت کمیته نظارت بر آتش بس به رهبری واشنگتن در یک ماه گذشته، ممکن است نظامیان اسرائیل در لبنان باقی بمانند. مشکوک هم بود
وب سایت کرادل نوشت: آمریکا در این مدت کم کاری برای متوقف کردن تل آویو انجام داده است، اما با پایان آتش بس و شروع احتمالی حملات (اخلالگرانه) حزب الله، ممکن است به زودی مجبور به اقدام شود.
مفاد توافقنامه آتش بس
- حزب الله و دیگر گروه های مقاومت به اشغالگران در لبنان حمله نمی کنند.
- اسرائیل عملیات نظامی تهاجمی علیه اشیاء در لبنان را چه در زمین، چه در هوا و چه در دریا انجام نمی دهد.
- لبنان و اسرائیل (رژیم صهیونیستی) اهمیت قطعنامه 1701 شورای امنیت را می دانند.
- نیروهای رسمی امنیتی و نظامی لبنان تنها گروه های مسلحی هستند که مجاز به انتقال سلاح یا استقرار نیرو در جنوب لبنان هستند.
- هرگونه خرید یا واردات تسلیحات یا مواد مرتبط با تسلیحات به لبنان تحت کنترل دولت لبنان خواهد بود.
- کلیه امکانات تولید سلاح و مواد مرتبط با سلاح بدون مجوز از بین خواهد رفت.
- تمامی تأسیسات زیربنایی و مواضع نظامی منهدم خواهد شد و تمامی سلاح ها بدون مجوز با نقض این تعهدات مصادره خواهد شد.
- کمیته ای ایجاد خواهد شد که مورد قبول تل آویو و بیروت است که وظیفه آن نظارت و کمک به اجرای این تعهدات است.
- لبنان و اسرائیل (رژیم صهیونیستی) در صورت نقض احتمالی تعهدات خود به این کمیته و نیروهای یونیفل اطلاع خواهند داد.
- لبنان نیروهای امنیتی دولتی و نیروهای نظامی خود را در مرزها و گذرگاه ها و خطی که مرز منطقه جنوبی را در نقشه استقرار نیرو مشخص می کند، مستقر می کند.
- اسرائیل طی 60 روز به تدریج نیروهای خود را از جنوب خط آبی (خطی که سازمان ملل بین لبنان و سرزمین های اشغالی ترسیم کرده است) خارج خواهد کرد.
- ایالات متحده به سمت تشدید مذاکرات غیرمستقیم برای رسیدن به مرزهای مورد توافق حرکت خواهد کرد.