تینو – الناز عباسیان: شیعیان علی (ع) سنگ تمام گذاشتند و دوباره در روز غدیر گرد هم آمدند تا این آخرین عید در تاریخ ایران باشد. سومین سالی است که تهران برای عید غدیر تزئین می کند و وسایل معاشرت شیعیان در این روز پایانی را فراهم می کند. امسال مسیر 10 کیلومتری میهمانی غدیر از میدان آزادی تا خیابان دماوند، تقاطع جاده امام علی (ع) افتتاح شد و میلیون ها نفر برای حضور در جمع هواداران علی (ع) مسیرهای تعیین شده را طی کردند. هر گوشه از این جشن میلیونی داستان های خاص خود را دارد. در این گزارش ۹ تصویر و داستان از عید غدیر که ۱۴ تیرماه در تهران برگزار شد را می خوانید.
1- او چندین بار تجربه ایستادن در ایستگاه صلواتی و ارائه نوشیدنی به مهمانان محلهاش را داشت، اما وقتی از احساسش در جشن غدیر میپرسیم، با غرور با صدای مختلطش میگوید: «من فقط برای محبت ملا علی (علیه السلام) را در این دنیا با هیچ سعادتی عوض نمی کنم. ” اینها نسل دهه هشتاد و نود هستند که زیر بمباران دنیای مجازی بزرگ شده اند اما چیزی از عشق آنها به آخوند کم نمی کند و مردانه به اعتقادات خود می چسبند.
2- در هیاهوی جشن، شنیدن صدای جمعی این کودکان حال و هوای دیگری ایجاد می کند. دخترها با روسری های رنگارنگ و چادرهای مشکی زیباتر شدند. آهنگشان هم در مورد حجاب است. آنقدر با سلیقه و زیبا می خوانند که هر رهگذری دقایقی می ایستد. اجرای سرود ملی توسط این دختران به قدری دلچسب است که بسیاری از رهگذران آنها را تشویق می کنند و شور و شوق خاصی را ایجاد می کنند. در این میان برخی از زنان حاضر در میان جمعیت صدقه های مادرانه خود را برای این دختران می فرستند و با لبخند از جمعیت خارج می شوند.
3- آقا، قدم های شما مثل مادر است، با سختی و درد راه می روید، اما همچنان با عشق به شاهزاده (علیه السلام) استوار می ایستید. نه تنها قیام کردی، بلکه دو نسل از دعوتت به مکتب اهل بیت علیهم السلام می گذرد. همه باید بدانند که ملا چقدر محبوب است. همه باید بدانند که مردم ایران نه مستأصل هستند و نه افسرده. همه در این تعطیلات خوشحال هستند.»
4- «لباس نوکری تو مرا اعتبار داده است / گرچه بنده هستم شاهزاده می میرم». وقتی به پیرمرد نزدیک می شویم این آیه را برای ما می خواند. او نیز مانند بسیاری از عاشقان امیرالمومنین علیه السلام وارد این نقطه از شهر شد تا در این مسیر سرسبز در کنار او باشد. او با آرامش خودش با ما صحبت می کند و بارها در خلال صحبت هایش اشاره می کند که این ازدحام و حضور یاران ملاعلی یک سرمایه است. مردم هم مثل اربعین و مسلمین و روز قدس آمدند بگویند با همه سختی ها دوستی دیرینه با خدا و اهل بیت او دارند.
5- این حس زیبا را چگونه می توان توصیف کرد؟ خب ما این خانواده را خریدیم که دست به دست هم دادند و با هم در مسیر 10 کیلومتری مهمانی تا غدیر قدم زدیم. به سراغ یکی از آنها می رویم و می پرسیم چرا به این جشن آمدی؟ پماگداما گفت: «این یک جشن بزرگ شیعیان است و من میخواهم فرزندانم تا آخر عمر عید غدیر را به یاد داشته باشند و آن را به فرزندان خود منتقل کنند. سرپرست خانواده لحظه ای مکث می کند و با کمی قاطعیت می گوید: باید قدر این جشن های بزرگ و روحیه دینی مردم را بدانیم.
6- هم میزبان و هم مهمان اینجا هستند! در موکب ها عده ای به صورت دسته جمعی از حاضران پذیرایی می کنند و عده ای نیز در حد توان برای میهمانان شاهزاده (علیه السلام) ضیافت و غذا تهیه می کنند. در اینجا مردم با اهداف، رویکردها و نیات خود پول خرج می کنند. بسیاری از خانواده ها هستند که با اقوام خود جمع می شوند، نذری تهیه می کنند و توزیع می کنند. نمونه آن ملیحه احمدی است که با خواهر و برادرش ساندویچ هایی تهیه کرده و برای پخش به این جشن آورده است. می گوید: عید غدیر و عید ایران. ما برای ترویج فرهنگ غذایی در این روز نباید سنگ تمام بگذاریم.»
7- «غدیر» نام رمز واحد است. زن و مرد و پیر و جوان فارغ از هر گرایش سیاسی و سلیقه فرهنگی آمدند تا در عید امیرالمومنین (ع) پازل ایرانی زیبا و سرسبز و معنوی را اینگونه بسازند. اشتباه نکنید، این جشن فقط برای قشر خاصی از جامعه در نظر گرفته نشده بود. مسئله شادی و این وحدت اجتماعی نیاز جامعه امروزی است و اینک همین جمعیت و میلیون ها ایرانی در روز جمعه ۱۷ تیر پای صندوق های رای خواهند گذاشت.
8- کودکان هرگز این روز را فراموش نمی کنند. روز شاد و فراموش نشدنی برای بچه های تهران بود. از شهربازی سیار در جاده تا مجموعه سرود، غرفه های نقاشی، بازی و سرگرمی، همه چیز برای ایجاد هیجان و لذت برای مهمانان کوچک مهمانی شما آماده شده است. طبیعتا نه تنها بچه ها روحیه خوبی داشتند، بلکه بزرگترها هم در این شادی و هیجان شریک بودند. والدین و حتی افراد سالخورده بیشتر از سال های خود شعرهای شادی را با کودکان می سرایند.
9- بسیاری از موکب ها سازمان های عمومی هستند. میزبانان موکب، اگرچه در هیاهوی جمعیت شرکت می کنند، اما با احترام شیرینی، نوشیدنی و سایر غذاها را به عابران عرضه می کنند. پیشنهادات برای ساعت ها توزیع شد. باید اینطور باشد. چه بسیار مردمی که با خود غذا می آوردند و به موکب ها تقدیم می کردند تا در اطعام نهر عید سهمی داشته باشند.
10- در جشن بزرگ غدیر، سفره های بزرگداشت مردم می درخشد. این صحنه های عرضه عمومی برای بسیاری از مردم یادآور پیاده روی اربعین است. اربعین برای اثبات حقانیت قیام حسین علیه السلام و مبارزه با ظلم در جهان و غدیر، پیوند «نبوت» و «امام». هیئات مذهبی، مساجد، گروه های جهادی، گروه های خدماتی و در یک کلام مردم تهران پای کار آمدند تا نشان دهند که با وجود دوری از نجف و کربلا و کاظمین، قلبشان از عشق به اهل این دین می تپد.
11- از طرف دیگر صدای حامله می آید. پیرمرد مهربان و نرم زبان با لباسی خاص، یادآور حماسه شاهنامه رستم و سهراب است، اما این بار راوی خوش زبان از شاه عرب و شیرخدا می گوید. با صدای زیبا از حج و خطبه غدیر می گوید و مردم برای شنیدن سخنان او مدتی توقف می کنند. عده ای فیلم خطبه را همراه با عکس یادگاری فیلم می گیرند. وقتی رفت و آمد تمام شد، پیرمرد رهگذران را به گوش دادن به احکام نهج البلاغه دعوت کرد.
12- امسال اقشار مختلف مردم با آداب و رسوم مختلف در این جشن حضور دارند اما سیاه چادرها در میان هزاران غرفه مسیر پیاده روی غدیر جلوه خاصی به این جشن مردمی بخشید. از پخت نان محلی گرفته تا توزیع غذاهای خوشمزه، اینها سوغاتی هایی است که بادیه نشینان برای مهمانان در نظر گرفته اند. جالبتر اینکه این موکب ها که به همت بادیه نشینان مهمان نواز ایرانی برپا شده بود به محلی برای نشستن و استراحت تبدیل شده است تا مردم بتوانند هوای تازه نفس بکشند و البته عکس های یادگاری در طول راهپیمایی یک کیلومتری نیز بگیرند. به این اقوام زیبا
13- ایرانیان از کوچک تا بزرگ دانش زیادی دارند تا جایی که مردم مظلوم غزه را حتی در روزهای شادی و جشن فراموش نمی کنند. به همین دلیل یکی از مناسبت های روز یک کشتی بزرگ است که در میدان امام حسین (ع) قرار می گیرد و بچه ها می توانند شخصا اسباب بازی ها را داخل کشتی بیندازند. قرار است همه این عروسکها و بازیها به کودکان غزه اهدا شود، اما به گفته مسئولان این کمپین، این اسباببازیها دستهبندی، بستهبندی، تقسیم میشوند و بعد از جمعآوری آماده ارسال میشوند. کمپین Toy Giveaway 3 سال است که برگزار می شود و هر سال اتفاقات خوبی می افتد و مردم با اشتیاق از آن استقبال می کنند. حتی تمهیداتی اندیشیده شده است تا افرادی که قادر به اهدای اسباب بازی نیستند، در صورت تمایل بتوانند کمک مالی کنند.
عکاسی از رضا نورالله/همشهری
hamshahrionline به نقل از تینو