یوز ایرانی در خط پایان انقراض | تیمارگر پیروز : زمان طلایی را از دست دادیم | تنها ۷ یوز بالغ در ایران وجهان باقی مانده است

تبلیغات بنری


شهروندی آنلاین – مجید الجعبری: یوزپلنگ ایرانی یا یوزپلنگ آسیایی به شدت در خطر انقراض است. این گونه حیات وحش که روزگاری در گستره وسیعی از خاورمیانه، آسیای مرکزی و هند دیده می شد، تنها در یکی از زیستگاه های طبیعی خود در ایران زندگی می کند و اکنون در آستانه انقراض است. اقدامات حفاظتی انجام شده در دو دهه گذشته برای نجات این گونه حیات وحش بی نتیجه بوده است و عواملی که باعث شده جمعیت این گونه ارزشمند حیات وحش طی سالیان متمادی کاهش یابد همچنان وجود دارد.

با توجه به کاهش مداوم تعداد یوزپلنگ آسیایی در ایران، پس از 20 سال، تعداد یوزپلنگ ایرانی به یک دهم یوزپلنگ کاهش یافته است و اکنون معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست کشور از وجود تنها 17 قلاده یوزپلنگ ایرانی خبر داد. یوزپلنگ آسیایی در ایران باقی مانده که تنها 7 یوزپلنگ بالغ و بقیه سگ هستند.

حمید ظهرابی معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر وضعیت بسیار بحرانی یوزپلنگ ایرانی گفت: باید سریعاً برای حفاظت از یوزپلنگ اقدام شود و از همه امکانات خود با اولویت ایمن سازی استفاده کنیم. زیستگاه

اقدامات پیشگیرانه ناکارآمد

یک درمانگر پیروز و فعال محیط زیست وی با اشاره به وضعیت بحرانی یوزپلنگ آسیایی در ایران گفت: وضعیت یوزپلنگ آسیایی که تعداد کمی از آن در ایران زندگی می کنند، سال هاست که «بسیار بحرانی» است. این واقعیت که قبلا تصور می شد ببر آسیایی در ایران منقرض شده است، اما در اواخر دهه 1970 در برخی از زیستگاه ها مشاهده شد، نشان دهنده وضعیت بحرانی این گونه حیات وحش است. از آنجایی که متوجه شدیم جمعیت یوزپلنگ آسیایی در زیستگاه های ایران نیز در آستانه انقراض است، با صرف بودجه های کلان اقدامات زیادی انجام شده است. افراد زیادی در این زمینه زحمت کشیده اند، اما این اقدامات ثمربخش نبوده است.»

تنها زیستگاه گرگ ها در جهان

علی رضا شاهداری بنا در گفتگو با شهروندی آنلاین وی افزود: زمان طلایی برای حفاظت از یک گونه در شرایط بحرانی داشتیم، اما متاسفانه در این سال ها این زمان را از دست دادیم که در نتیجه همه تلاش ها در این زمینه، نه تنها تعداد آسیایی ها یوزپلنگ در ایران افزایش نمی یابد، اما طبق آمار، تعداد این گونه به یک پنجم افزایش یافته است و در حال حاضر تعداد یوزپلنگ های بالغ به کمتر از دو انگشت رسیده است مشاهده شده است، تنها یک زیستگاه باقی مانده است که همه این موارد نشان می دهد که اقدامات کافی نبوده است از حمایت های لازم دولتی برخوردار است و حتی در برخی موارد اقدامات پیشگیرانه انجام شده است، ببر آسیایی به عنوان بزرگترین گربه بزرگ جهان با همه این اقدامات و تلاش ها در معرض خطر انقراض قرار دارد.

علیرضا شهرداری پناه، نگهدارنده «پیروز» اولین توله یوزپلنگ متولد شده از اسارت

عوامل کاهش جمعیت یوز

این فعال محیط زیست به چالش‌های پیش روی حفاظت از یوزپلنگ اشاره کرد و گفت: با وجود اینکه شناسایی شده‌اند، اما بزرگترین مشکلات و عوامل کاهش شدید تعداد این حیات وحش در ایران همچنان وجود دارد ، سگ های گله و دام های بزرگ مانند شتر در زیستگاه های یوزپلنگ آسیایی بزرگترین مشکلات و موانع حفاظت از این گونه ارزشمند حیات وحش این است که مقدار بسیار کمی از منابع آبی موجود در زیستگاه توسط دام ها استفاده می شود که باعث انتقال بیماری به یوز می شود ; تعداد زیادی یوزپلنگ و عده ای از گله داران تعداد زیادی یوزپلنگ را کشتند علاوه بر این مشکلات وجود جاده سمنان – شاهرود که از تنها زیستگاه باقی مانده یوزپلنگ آسیایی در ایران می گذرد منجر به تلف شدن آنها شده است. بسیاری از یوزپلنگ ها تا کنون شرایط این است که همه این مشکلات همچنان به عنوان مهم ترین عوامل انقراض یوزپلنگ آسیایی در ایران وجود دارد، یعنی هنوز دام، دامدار، چوپان، سگ گله و جاده ای که بسیاری از یوزپلنگ ها را نابود کرده است، وجود دارد. و همچنان از مهم ترین عوامل به شمار می روند. در کاهش تعداد یاک ها.

چه باید کرد

شهرداری پناه مهمترین راه حل برای نجات این نوع حیات وحش از انقراض در تنها زیستگاه باقیمانده در ایران را حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در طبیعت دانست و تاکید کرد: ابتدا باید تمام مشکلاتی که قبلا ذکر کردم برطرف شود. درست است که برای این گونه وحشی، تکثیر و پرورش در اسارت، یوزپلنگ را از انقراض در طبیعت نجات نمی دهد زیستگاه زمانی که همه چشم ها به آن دوخته شده است پیروزتنها توله یوزپلنگی که از زاد و ولد نجات پیدا کرد در اسارت بود یوزپلنگ ماده با سه جنین در معده در تصادف با خودروهای عبوری در جاده سمنان – شاهرود تلف شد، اما این خبر دردناک چندان مورد توجه قرار نگرفت. قبل و بعد از آن، اتفاقات مشابهی برای بسیاری از یوزپلنگ ها رخ داد، اما همه نگاه ها فقط به “برنده” و پرورش اسیر یوزپلنگ آسیایی بود.

یوزپلنگ ایرانی در آستانه انقراض است تیمارجار پیروز: زمان طلایی را از دست داده ایم در ایران تنها 7 قلاده بالغ باقی مانده است

علی رضا شهرداری، پرورش دهنده “پیروز” اولین توله متولد شده از اسارت را برای او ساخت – پیروز در اسفند 1401 درگذشت.

تمرگر «پروز» اولین توله یوزپلنگ متولد شده از اسارت در گفت و گو با … شهروندی آنلاین وی تصریح کرد: درست است که می گویند وضعیت یوزپلنگ آسیایی در سرزمین ایران بحرانی است. اما آیا 5، 10 یا 20 سال پیش وضعیت این نوع حیات وحش بحرانی نبود؟» آقای الزهرابی، معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، اخیراً در مورد وضعیت «بسیار بحرانی» گفته است. یوزپلنگ آسیایی در ایران تاکید کرد که باید اقدامات لازم برای نجات یوزپلنگ آسیایی از هم اکنون انجام شود، زیرا قلب یوزپلنگ آسیایی همچنان در طبیعت ایران می تپد. ما از آن استقبال می کنیم اقداماتی که از این پس انجام می شود صحیح است و اصولاً عده ای نباید به طور انحصاری و گزینشی برای حفاظت از یوزپلنگ تلاش کنند بزرگترین متخصصان کشور و جهان برای نجات یوزپلنگ آسیایی در ایران کمک کنند تنها با استفاده از علم روز و تجربه و تخصص متخصصین از سراسر جهان و ایران امکان پذیر نیست.

برای گزارش دادن شهروندی آنلاینحمید ظهرابی معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست اخیرا اعلام کرده است که تنها ۷ یوزپلنگ آسیایی بالغ و ۱۰ یوزپلنگ در تنها زیستگاه این نوع حیات وحش در ایران و جهان باقی مانده است.

تبلیغات بنری

منبع : خبرگزاری hamshahrionline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *