شهروندی آنلاین: پس از انتشار اسامی فیلم های پذیرفته شده در بخش مسابقه چهل و سومین جشنواره فیلم فجر، چیزی که بیش از همه به چشم می خورد عدم حضور 4 فیلم «قاتل و وحشی» (حمیدی نعمت الله)، «رکانه» (پرویز شهبازی) بود. “پسر” (اکتای براهنی) و “سکوت” (مجیدرضا مصطفوی) بود. فیلم هایی که در گذشته اغلب به جشنواره راه یافته بودند و مشخص بود که طبق آیین نامه در بخش مسابقه شرکت نمی کنند. اما اشتباه دبیر جشنواره باعث شد این فیلم ها برای اعضای هیات انتخاب اکران شود. لیست دریافتی از هیات انتخاب نشان می داد که این فیلم ها در لیست مسابقه قرار دارند. زمانی که فهرست فیلم های بخش مسابقه به طور رسمی منتشر شد، خلأ فیلم هایی که می توانستند در فجر رتبه اول را کسب کنند، آشکار شد. البته از قبل مشخص بود که اکثر این فیلم ها از آنجایی که در گذشته برای حضور در این جشنواره درخواست داده بودند و به هر دلیلی به «فجر فیلم» نیامده بودند، از نظر قانونی واجد شرایط شرکت در مسابقه نیستند. اما زمانی که فیلم ها برای اعضای هیات انتخاب نمایش داده شد، به نظر می رسید که قوانین جشنواره فجر تغییر کرده است، در حالی که این گونه نشد و در نهایت خط قرمزی برای نام این فیلم ها کشیده شد. گزارشهای غیررسمی نیز حاکی از آن است که ممکن است برخی فیلمها با تغییراتی به جشنواره بیایند، اما سازندگان آنها از کوتاهکردن فیلمها خودداری کردهاند و ماجرای توقیف قانونی از همین جا شکل گرفت.
«پسر» دوباره روی زمین ماند
اکتوی براهنی کارگردان فیلم «پیرمرد» به عدم حضور فیلمش در بخش مسابقه جشنواره فجر واکنش نشان داد. در بخشی از یادداشت این کارگردان آمده است: پیرمرد در ایران زمین ماند. نتیجه بحث هیات انتخاب با تهیه کننده و دست اندرکاران این بود که فیلم از 7 نفر از اعضای هیات انتخاب 7 رای مثبت گرفت و حتی شنیدیم که رئیس جشنواره از فیلم و رای منتخب دفاع کرده است. کمیته ضد رمز نمادین صاحبان پروانه نمایش فکر می کردند که فجر فضای اکران و بازگشت سرمایه را فراهم می کند و از همه مهمتر اینکه تعدادی از ایرانی ها هم مانند خارجی ها فیلم را ببینند، اما دیدیم که اینطور نیست. بله دوستان اینها قویتر از این حرفهاست.
اواسط اعلام شد که برخی فیلم ها توقیف قانونی دارند
محمود گابارلو یکی از اعضای هیات انتخاب جشنواره در همین زمینه اعلام کرد که در اواسط داوری آثار اعلام کردند که برخی از فیلم هایی که به نظر اکثر اعضا پسندیده بودند مانند «پیساری پیر» ، “رکسانا” و “گاو” شرعاً ممنوع و نادرست است. آنها برای مشاهده در اختیار هیئت منتخب قرار گرفته اند. دلمان سوخت چرا که یکی از این فیلم ها را به زور و با اکراه از جدول انتخاب حذف کردیم که می توانست در سینمای ایران انقلابی ایجاد کند. همچنین هیئت انتخاب فیلم هایی را پیشنهاد داد که به دلیل محدودیت های قانونی انتخاب نشدند، مانند «پیرمرد» یا فیلم هایی که در سال های گذشته حساس بودند و اکران عمومی نداشتند، مانند «قاتل و سازندگان آن». در بخش ویژه نشان داده شده است.
صحنه فیلم “قاتل و وحشی”
پیش از این حمیدی نعمت الله کارگردان فیلم سینمایی «قاتل و وحشی» در یادداشتی نوشت: پس از گذشت 6 سال از ساخت فیلم سینمایی «قاتل و وحشی» و تصمیم به اجازه نمایش این اثر. علیرغم پیگیری و درخواستم، این فیلم همچنان اکران نمی شود در مورد «قاتل و وحشی» همیشه سعی کردم ارتباط و کنجکاوی مخاطب را از سایه کلمه «نهی» دور نگه دارم. آینده و مقام آینده از این رو تصمیم گرفتم با توجه به مناسبت جشنواره فجر، از شما خواهشمندم که فیلم «قاتل و وحشی» را در کوچکترین سالن جشنواره نمایش دهید.
پول هدر رفته
همه آنها بیهوده خرج شدند و بی دلیل باعث نارضایتی شدند. یا نباید از ابتدا فیلم ها به دلیل منع قانونی از سوی برگزارکنندگان به جای تشویق آنها برای حضور در جشنواره پذیرفته می شد یا اینکه تصمیم جدیدی در مورد آیین نامه گرفته شد و فیلم ها به جشنواره آمدند. . راه سوم استفاده از اختیارات دبیر جشنواره یا رئیس سازمان سینمایی است. این بی سابقه بود. فیلم «امپراطور جهنم» در بخش مسابقه جشنواره فجر سال 1394 پذیرفته نشد و پس از آن محمد خزاعی (تهیه کننده) و پرویز شیختادی (کارگردان) با نامه ای حضور خود را در جشنواره فجر اعلام کردند و از رئیس جمهور درخواست کردند. سازمان سینمایی خجت الله ایوبی. یک سال بعد به دلیل آماده نبودن نسخه کامل فیلم، اثر شیخ طادی در بخش مسابقه سی و ششمین جشنواره فجر به نمایش درآمد.
مورد دیگر فیلم «بهشت جنایتکاران» به کارگردانی مسعود جعفر جوزانی است. تهیه کننده فیلم برای حضور در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر درخواست داده است و در حالی که بیشتر قسمت های آن فیلمبرداری شده است، نسخه ناقص آن به دفتر جشنواره رفته و ظاهرا در هیات انتخاب دیده شده است. طبق آیین نامه جشنواره، از آنجایی که نسخه فیلم جوزانی در هیات انتخاب دیده شد، در دوره بعدی جشنواره «بهشت جنایتکاران» پذیرفته نشد. اما سال گذشته به دلیل آماده نبودن «بهشت جنایتکاران» برای نمایش چهل و یکمین فیلم، در بخش مسابقه جشنواره چهل و دوم به نمایش درآمد. از این قبیل نمونه ها بسیار می توان ذکر کرد. نکته این است که با کمی برنامه ریزی می توان داستان را به گونه ای پیش برد که نه فیلمساز ناراضی باشد و نه فرهنگسرای دولت چهاردهم پولی ندهد.