تینو – پروینا بنده: حسن یزدانی قهرمان کشتی ایران که در جریان المپیک 2024 پاریس از ناحیه کتف راست دچار آسیب دیدگی شدید شده بود، روز گذشته در 3 منطقه در شهر نیس فرانسه تحت عمل جراحی قرار گرفت. پروسه 7 ساعت طول کشید.
این اولین عمل جراحی قهرمان کشتی کشورمان نبود. او سال گذشته در ایران تحت عمل جراحی قرار گرفت. یزدانی در بازی 6 دقیقه ای مقابل حریف بلغاری در المپیک پاریس 5 بار کتف راست خود را در رفت و هر 5 بار کتف او در حضور پزشک جابجا شد و به رقابت ادامه داد اما در نهایت به دلیل مصدومیت و درد شدید و نتیجه تسلیم شدن رقیب و از دست دادن مدال بود.
و اکنون حسن یزدانی در فرانسه تحت عمل جراحی کتف خود قرار گرفت در حالی که چند روز پس از المپیک پاریس، علی رضا دبیر کشتی گیر سابق در مصاحبه ای با رسانه ها اشاره کرد که در 20 سال گذشته هیچ پزشکی در ایران که ورزشکار را معالجه می کند قادر به انجام عمل جراحی نبوده است. در ناحیه شانه قرار دهید و آن را به حالت آماده برگردانید. جراحی زانو موفقیت آمیز بود اما شانه نه. منشی گفت که ما در ایران جراح شانه خوبی نداریم و من شخصاً در زمانی که با مشکل مواجه بودم جراحی شانه انجام دادم و این مشکل را درک می کنم. وی در عین حال گفت: اکنون امیدوارم یزدانی اولین ورزشکاری باشد که تحت عمل جراحی شانه قرار می گیرد و بهبود می یابد.
آیا ایران قادر به انجام جراحی شانه نیست؟
دکتر محمد رضی متخصص ارتوپدی و رئیس انجمن ارتوپدی ایران در مورد اینکه آیا ایران ظرفیت انجام جراحی شانه یا شانه را دارد یا خیر؟ تینو درباره علت انتخاب حسن یزدانی فرانسه برای انجام این جراحی می گوید: ورزشکاران حرفه ای معمولا خودشان تصمیم می گیرند که این جراحی کجا انجام شود. مشاورانی هم دارند که گاهی خوب نصیحت می کنند و گاهی نه چندان خوب و بد رفتار می کنند.
الرازی ادامه می دهد: با وجود کمبودهایی که در کشور ما وجود دارد، ظرفیت ایران در زمینه ارتوپدی حداقل بسیار بالاتر از منطقه است همانطور که قهرمانان ورزشی ما در خارج از کشور چند عمل جراحی انجام می دهند، قهرمانان خارجی هم داریم که برای جراحی به ایران می آیند. یا قهرمانان سطح بالای فوتبال زیادی داریم که یک زانوشان را در خارج از کشور و دیگری را در ایران جراحی کردند.
جراحی برای ورزشکاران در ایران حواشی زیادی دارد
رئیس انجمن ارتوپدی ایران به نکته جالبی اشاره می کند و می گوید: هر پزشکی در ایران به راحتی زیر بار جراحی ورزشکاران قهرمان نمی رود. چون حواشی این مسائل بسیار زیاد است اگر ورزشکار دوباره در همان ناحیه آسیب ببیند، تمام تقصیرها متوجه جراح است. در عین حال، آسیب مجدد به اندام طبیعی است. ممکن است فردی یک بار دچار تصادف با موتورسیکلت شود و تحت درمان قرار گیرد. در عرض دو ماه با ماشینی برخورد می کنید یا بعد از مدتی از ارتفاع سقوط می کنید. اینها هیچ ربطی به جراحان یا امکانات موجود در کشور ندارند.
رازی تایید می کند: این موارد فقط در کوشتی اتفاق نمی افتد. در همه حال باید بدانیم که شانه ای که تحت عمل جراحی قرار گرفته مانند شانه ای که خداوند به آن داده است نخواهد بود و ممکن است دوباره آسیب ببیند یا دررفته شود. این چیزی نیست که کسی بخواهد سر و صدا کند و بگوید جراحی شانه در ایران فلان است و ما از آن خبر نداریم و در خارج از کشور وجود دارد و…
این متخصص ارتوپدی معتقد است که هیچکس نباید با این حرف ها خود را تطهیر کند زیرا فلانی کتفش را زخمی کرد و نتوانست به مسابقه ادامه دهد، بنابراین من چند سال پیش نتوانستم ادامه دهم، دلیلش هم همین بود. در همه موارد، اخلاق باید سرلوحه کار باشد و هیچ کس نباید دست به اقدامات شخصی، حرفه ای و بحث برانگیز بزند. اما اتفاقی افتاد و یک ورزشکار قهرمان المپیک مصدوم شد. سرزنش پزشک بهانه ای ارزان است.
شانه تعمیری شبیه شانه اصلی نخواهد بود
دکتر حمیدرضا اصلانی، متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی و پزشکی ورزشی آمریکایی، پزشکی است که سال گذشته برای اولین بار حسن یزدانی را جراحی کرد. دکتر اصلانی در عین حال پس از عمل یزدانی گفت که بین 10 تا 15 درصد از پارگی های شانه ممکن است بهبود نیابد. اما در مجموع، اینکه حسن بتواند به کشتی بازگردد یا نه، کاملاً به او بستگی دارد. متأسفانه بسیاری از ورزشکاران به دلیل عدم تمایل به ترک زمین و یا عدم پیگیری درمان پس از جراحی و عدم تداوم در پیگیری درمان و استفاده از دیگران، جراحی را به تعویق می اندازند. – توصیه های علمی از سوی افراد فاقد صلاحیت، روند لازم را دنبال نمی کنند و درمان همچنان باز است.
دکتر اصلانی تایید کرده بود که گذراندن یک روز یا حتی یک ساعت در برنامه توانبخشی می تواند نتایج جبران ناپذیری را برای فردی که تحت عمل جراحی قرار می دهد به همراه داشته باشد.
این متخصص ارتوپد گفت: علی رضا دبیر قبل از بازی های المپیک 2004 آتن مراحل درمانی را در داخل و خارج از کشور انجام داد اما از هیچ یک از عمل های خود راضی نبود و نتوانست به کشتی ادامه دهد. او گفت که آقای دبیر به دست یکی از همکاران ما تحت عمل جراحی قرار گرفتند اما از نتیجه عمل راضی نبودند. سرانجام برای ادامه درمان به خارج از کشور رفت. در همان زمان به او پیشنهاد دادم که ایران می تواند این عمل را روی او انجام دهد، اما اگر می خواهد به خارج از کشور سفر کند، یک کلینیک خوب و یک جراح را انتخاب کند که تجربه انجام عمل روی ورزشکاران را داشته باشد. زیرا حرکت شانه والیبالیست، فوتبالیست، دروازه بان فوتبال و حتی هافبک دفاعی، تنیسور، بسکتبالیست و کشتی گیر متفاوت است. دلیل آن این است که نیازهای آنها متفاوت است. این موارد باید در نظر گرفته شود و نوع جراحی مناسب برای بیمار انجام شود. پس از عمل جراحی در فرانسه، تحرک منشی محدود شد و او بسیار عصبانی بود. پس از این عمل ها، آرتریت زودرس نیز رخ می دهد که وضعیت را بدتر می کند.
بیشتر بخوانید؛
در همین حال علی رضا دبیر، رئیس فدراسیون کشتی از پایین بودن سطح جراحی ارتوپدی در ایران انتقاد کرد، اما رازی، رئیس انجمن ارتوپدی ایران می گوید: اینها مسائلی نیست که بخواهیم خود را از آن تطهیر کنیم و مسائل و اتفاقات باعث می شود. به خاطر گذشته خود یا از بین بردن حرفه یک پزشک خوب. در بهترین حالت، فردی که یک بار آسیب دیده است، می تواند دوباره آسیب ببیند. هیچ جراحی نمی تواند شانه و سایر اعضا را بهتر از خداوند متعال انجام دهد یا ترمیم کند. شانه انسان عادی آسیب دیده بود و جراح آن را ترمیم کرد. یک شانه تعمیری هرگز شبیه شانه اصلی نخواهد بود. علاوه بر این، همانطور که شانه اولیه می تواند آسیب ببیند، شانه عمل شده نیز می تواند دوباره آسیب ببیند.