شهروندی آنلاین – آرش نهاوندی: برای پاسخ به این دو سوال و آشنایی با ویژگی های ماهی و تفاوت امگا 3 و امگا 6 و تفاوت ماهی و تن ماهی و ویژگی های این غذا، گفتگویی را با دکتر منصور رضایی، متخصص تغذیه انجام دادیم. و الف عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی.
رضایی در خصوص دلایل کاهش مصرف سرانه ماهی در کشور گفت: اگرچه در شمال و جنوب به دریا و دریاچه متصل هستیم و رودخانه های زیادی در کشور جاری است، اما سرانه مصرف ماهی در کشور ما پایین است یکی از دلایل این امر مربوط به قیمت است. در کاهش مصرف سرانه ماهی، مسائل فرهنگی و طعمی مهمتر از مسائل اقتصادی است. ذائقه ما در کودکی و زیر 6 سال شکل می گیرد. به دلیل اضطراب و ترس از افتادن تیغه ماهی در گلوی کودک، به فرزندانمان ماهی نمی دهیم یا به ندرت به آنها ماهی می دهیم. مشکلات ما در زمینه سرانه کم مصرف ماهی در کشور به یک علت نیست که با یک راه حل حل شود. این ماهی با توجه به سطح بالای اسیدهای چرب امگا 3، فسادپذیری بالایی دارد و در نتیجه حمل و نقل آن از سواحل دریا به مناطق مرکزی کشور نیازمند امکانات ویژه و ظروف یخچالی است.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه ماهی تن با خود ماهی متفاوت است، خاطرنشان کرد: بسیاری از افراد به دلیل نداشتن زمان کافی برای تمیز کردن و پختن ماهی به خوردن ماهی تن روی می آورند و این محصول غذایی به دلیل استفاده از روغن نباتی مایع به هیچ عنوان شبیه ماهی نیست. . این نوع ماهی حاوی امگا 6 است که ما از طریق منابع مختلف آن را به مقدار زیاد مصرف می کنیم. اما چیزی که ما و همه ساکنان کره زمین در 100 سال گذشته فاقد آن هستیم اسیدهای امگا 3 هستند و تنها منبع حیوانی آنها غذاهای دریایی است. اگرچه اسیدهای امگا 3 در غذاهای گیاهی مانند سویا، دانه های کتان و گردو یافت می شوند، اما اینها همه اسیدهای چرب امگا 3 با زنجیره کوتاه هستند که به هیچ وجه با اسیدهای چرب امگا 3 با زنجیره بلند موجود در ماهی و ماهی قابل مقایسه نیستند. غذای دریایی.
رضایی درباره اهمیت اسیدهای چرب امگا 3 گفت: اسیدهای چرب موجود در ماهی و غذاهای دریایی نقش عجیبی در رشد جنین، سلامت انسان و پیشگیری و درمان اکثر بیماری ها دارد. بیشتر بیماری ها ناشی از کمبود دریافت امگا 3 است چرا؟ زیرا زمانی که ما کمتر امگا 3 می خوریم و امگا 6 بیشتری دریافت می کنیم، عدم تعادل در مصرف این دو اسید چرب منجر به بیماری های التهابی مختلف مانند آنتریت، واسکولیت، آنسفالیت، آرتریت و هر جای دیگری می شود که در آن التهاب ایجاد می شود مانند ذات الریه. زمینه اغلب بیماری ها التهاب است که یکی از علل آن کمبود اسیدهای چرب امگا 3 و اسیدهای چرب امگا 6 بالا است.
وی به تفاوت این دو اسید چرب اشاره کرد و گفت: در علم تغذیه دو نوع اسید چرب داریم. اسیدهای چرب ضروری که باید از بیرون به دست آوریم و اسیدهای چرب غیر ضروری که بدن تولید می کند و نیازی به دریافت آنها از بیرون ندارد. اسیدهای چرب ضروری عبارتند از امگا 3 و امگا 6. امگا 6 به راحتی در دسترس است و منابع آن در بیشتر غذاها و دانه های روغنی مختلف یافت می شود. اما مشکل ما اسیدهای چرب ضروری امگا 3 است که مصرف این اسیدهای چرب در سراسر جهان به دلیل تغییر در الگوهای غذایی مختل شده است. اکثر مردم جهان به جز ژاپنی ها و اسکیموها که اغلب غذاهای دریایی مصرف می کنند، در مصرف این نوع غذاها و دریافت امگا 3 دچار کمبود هستند.
دکتر رضایی دستیابی به سه شرط مهم را زمینه ساز افزایش مصرف سرانه غذاهای دریایی در کشور دانست. و سومین مورد دسترسی اقتصادی است. اکنون ما به خاویار دسترسی فیزیکی داریم اما دسترسی اقتصادی به آن نداریم. ما دسترسی فرهنگی به گوشت خوک نداریم و دسترسی فیزیکی به غذاهای ویژه آفریقایی مانند کاساوا نداریم. رعایت یا عدم رعایت این سه شرط باعث می شود یک ماده غذایی برای مصرف مناسب باشد یا خیر. حملونقل هوایی، جادهای، ریلی و دریایی وضعیت برخی از این دسترسیها را بهویژه در حوزه غذاهای دریایی بهبود بخشیده است. بنابراین می توان گفت به دلیل عدم دسترسی فرهنگی و اقتصادی، ذائقه دوران کودکی ما و بلد نبودن بوی ماهی و نحوه طبخ غذاهای دریایی، مصرف سرانه ماهی در کشور ما بسیار بالاست. کمی. یکی از عوامل کمبود وقت و شاید حتی تنبلی است تا جایی که ما ترجیح میدهیم به سرعت سوسیس تخممرغ درست کنیم تا اینکه ماهی را تمیز و سرخ کنیم.
همانطور که این کارشناس تغذیه در مورد اهمیت ماهی و خواص تغذیه ای آن گفت: در تغذیه هر گروه غذایی یک چیز ارجمند وجود دارد به عنوان مثال آن شریف غلات جو است. میوه های اشرف سیب، انار و انگور است. گوشت اشرف هم ماهی است چرا؟ هر چیزی که جنین برای سالمندان نیاز دارد مانند آهن، ید، روی، سلنیوم، منیزیم، امگا 3، کولین و بتائین در ماهی یافت می شود. آنها همچنین چیزی می گویند که بسیار نامناسب و نادرست است و آن این است که ماهی آلوده به جیوه است. اول اینکه همه ماهی ها به جیوه آلوده نیستند و جیوه بیشتر در ماهی های غول پیکر یافت می شود که به دلیل مصرف زیاد ماهی های کوچکتر، فلزات سنگین را از دریا انباشته کرده اند. اما به لطف خدا موادی مانند آهن، ید، روی و به خصوص سلنیوم در بدن ماهی یافت می شود. در واقع، سلنیوم پادزهر این مواد معدنی و جیوه موجود در ماهی است که ما نگران آن هستیم. البته جیوه همانطور که گفتم بیشتر در بدن ماهی های بزرگ و کوسه ها یافت می شود که ما اغلب آنها را نمی خوریم.
وی همچنین درباره اهمیت ماهی در پیشگیری از گروهی از بیماری ها بیان کرد: ماهی یکی از مواد غذایی ضروری برای بدن است زیرا حاوی پروتئین، چربی و مواد معدنی مورد نیاز بدن است. از بروز بسیاری از بیماری ها مانند بیماری های قلبی عروقی و آلزایمر مزمن جلوگیری می کند. البته صحبت در مورد اینکه چه کسانی به ماهی حساسیت دارند جداست اگر فردی از قبل به غذاهای دریایی حساسیت دارد، نباید ماهی بخورد. اما اگر به ماهی حساسیت ندارید بدانید که برای شما مفید است. هیچ چیز جایگزین ماهی نمی شود، حتی روغن ماهی. وقتی ماهی می خوریم هزار خاصیت دارد و یکی از آنها امگا 3 است، اما وقتی روغن ماهی که در واقع امگا 3 است بخورید، آهن، ید، روی، سلنیوم و منیزیم دریافت نمی کنید. در ماهی یافت می شود.
بیشتر بخوانید:
hamshahrionline به نقل از تینو