چاه‌های غیرمجاز زیر پای ایرانیان را خالی می‌کنند!

تبلیغات بنری


به گزارش تینو، 90 درصد منابع آبی کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود. سال ها تلاش وزارت نیرو دولت های مختلف برای بستن چاه های غیرمجاز و جلوگیری از برداشت بی رویه آب از منابع زیرزمینی اجازه نداده است به نقطه مطلوب برسیم زیرا فیروز قاسم زاده سخنگوی صنعت آب ایران اخیرا فاش کرده است که 11 هزار شناسایی شده اند یک چاه کشاورزی دارای مجوز که بیش از حد معمول مصرف می کرد در سال جاری شناسایی شد و 15 درصد برداشت از آب های زیرزمینی مربوط به چاه های غیرمجاز است. بر اساس قانون وزارت نیرو وظیفه آنها جلوگیری از برداشت بیش از حد چاه های دارای مجوز و بستن چاه های غیرمجاز است.

از سال گذشته دولت 13 سیاست جدید اتخاذ کرده و وزارت نیرو تصمیم گرفت تا از طریق پیامک به کشاورزان هشدار دهد که بیش از سقف تعیین شده در پروانه چاه برداشت نکنند. برای این منظور برق چاه های درگیر در برداشت اضافه قطع شد. نتیجه چه بود؟ سخنگوی رسمی صنعت آب می گوید: طی سال گذشته حدود 50 هزار مشترک چاه های کشاورزی شناسایی شدند که مصرف آب آنها بیش از پروانه بهره برداری بود و برای 20 درصد از این مشترکان محدودیت اعمال شد و با پیگیری تا، مصرف کنترل شد و الگوی کشاورزی و نامگذاری اصلاح شد.

وی افزود: در دولت سیزدهم برنامه ای برای دو سال 1403 و 1404 تدوین شد تا میزان منابع آب برداشت شده از چاه های غیرمجاز مدیریت شود و در نهایت به سمت حذف کامل این تعداد حرکت کنیم.

چه چیزی باید تکمیل شود؟

کارشناسان می گویند سالانه 14.7 درصد برداشت آب از مخازن زیرزمینی باید کاهش یابد و حتی در صورت بسته شدن همه چاه های غیرمجاز، تنها 6.8 درصد برداشت آب کاهش می یابد. برای رسیدن به نقطه مورد نیاز باید 7.9 درصد از میزان آب برداشتی از چاه های غیرمجاز کاسته شود که البته سخت است و اعتراض کشاورزان را برانگیخته است اما در دولت سیزدهم با تعامل اینها اعتراضات کاهش یافت و با سیاست دولت، از جمله نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاه‌های برق، کاهش برداشت به میزان مشخص شده در مجوز، و تنظیم مجوزها با توجه به تغییرات اقلیمی، همچنان یک اقدام مهم است که باید با جدیت کمتری انجام شود. این اصلاح الگوی کشاورزی است که از دو سال پیش آغاز شد، اما گزارشی از پیشرفت اجرای آن منتشر نشده است. برخی گزارش ها حاکی از آن است که این طرح به خوبی اجرا نشده است زیرا آمارها حاکی از آن است که 35 درصد چاه های برق در حد مجاز، 35 درصد دیگر به دو برابر حد مجاز و 20 درصد چاه ها بیش از 3 برابر آب برداشت می کنند. برداشت سالانه تا 10 برابر مقدار مجاز آب از آب های زیرزمینی.

تبلیغات بنری

hamshahrionline به نقل از تینو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *