درشهروندی آنلاین – مجید جباری:در سال های اخیر کاهش شدید سطح آب دریاچه خزر باعث شده تا این پهنه آبی بزرگ با مشکلات مختلفی مواجه شود. کارشناسان این موضوع را یک فاجعه زیست محیطی می دانند و معتقدند تا ۷۵ سال دیگر یک سوم این دریاچه خشک می شود و خشک شدن بخش هایی از رودخانه خزر تاثیر منفی بر تالاب های ساحلی به ویژه تالاب انزلی و حتی گرگون خواهد گذاشت. دریا. استفاده بی رویه و کمبود تالاب ها، کاهش آب رودخانه ها به ویژه رودخانه ولگا که 85 درصد آب دریای خزر را تامین می کند در کنار افزایش دما و تبخیر زیاد از جمله عواملی است که باعث کاهش سطح آب شده است. دریای خزر در سالهای اخیر به گفته کارشناسان، در صورت ادامه این روند، دریاچه خزر تا پایان قرن بیست و یکم به میزان قابل توجهی کوچکتر خواهد شد و در صورت کاهش سطح آب، این دریاچه در چند سال آینده از بین خواهد رفت.
اثرات رگرسیون خزر بر اکوسیستم های شمال ایران
در همین رابطه یک کارشناس مدیریت اکوسیستم های تالاب به تینو گفت: کاهش سطح دریاچه خزر و کاهش تراز آن علاوه بر تاثیری که بر آب دریا دارد، می تواند با افزایش غلظت نمک در آب دریا، ایجاد کند. تالاب ها و باتلاق های نمکی در سواحل شمالی ایران.» و دیگر کشورهای مرزی خزر.از سوی دیگر، این پسرفت و کاهش سطح باعث ورود تالاب های ساحلی شمال کشور در نتیجه سرعت و شدت آب از باتلاق های ساحلی به دریا افزایش می یابد.
علی ارواحی افزود: با کاهش سطح دریاچه خزر، فاصله ورودی دریاچه تا ساحل ممکن است تخلیه تالاب های ساحلی شمال کشور را تسریع کند. اگر وضعیت فعلی ادامه پیدا کند، به احتمال زیاد در 10 سال آینده دریای گرگون شرایط بسیار خشکی را تجربه خواهد کرد یا از امروز تالاب انزلی رو به وخامت بگذارد.
این کارشناس مدیریت اکوسیستم تالاب ها با اشاره به 7 تالاب که به دلیل کاهش سطح آب دریاچه خزر دچار بحران شده اند، گفت: خشک شدن یک سوم از مساحت دریاچه خزر در خلیج گرگان، تالاب انزلی. گامیشان، تالاب میانکاله، تالاب کیاشهر، تالاب زیباکنار و پارک ملی بوچاق تاثیر جدی بر جای می گذارد.
در