همراه آنلاین – زهرا رفیعی: کمیته جنگلداری و حیات وحش کشور اعلام کرد که گونه ببر ایرانی در فاصله اکتبر تا پایان دسامبر 2024 چهار بار در صحرای اوسیورت و منطقه حفاظت شده در غرب قزاقستان از طریق تله های دوچشمی مشاهده شد. به گفته متخصصان این کشور، بازگشت ببر ایرانی نمادی از احیای اکوسیستم کوه اوستیورت و حاصل تلاش مشترک بین المللی است که موفقیت در ادامه مطالعه و حفاظت از این حیوان کمیاب است.
از دستاوردهای این کشور در حفاظت از گونه ها می توان به گونه کمیاب پلنگ برفی اشاره کرد که جمعیت آن در سه دهه اخیر با کمک برنامه توسعه سازمان ملل متحد افزایش یافته است. 80-100 گلو در سال 1995 تا 152-189 در سال 2023.
اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) تخمین می زند که بین 750 تا 1044 ببر ایرانی در جهان باقی مانده است که از این تعداد ممکن است تا پنج ببر در قزاقستان باشند.
پایش ببر ایرانی در این کشور از طریق تله های دوچشمی انجام می شود که بخشی از پروژه بین المللی «نظارت و حفاظت از ببر ایرانی» در کشورهایی غیر از ایران است. حامیان پروژه عبارتند از: انجمن نشنال جئوگرافیک، بنیاد سرگر، آزمایشگاه X کنسرواتوریز، مرکز تحقیقات و حفاظت از تنوع زیستی (BRCC) و انجمن حفاظت از تنوع زیستی قزاقستان (ACBK).
گونه های اصلی در خطر انقراض این کشور پلنگ برفی (نماد ملی قزاقستان)، بز کوهی، اسب پرژوالسکی و ببر سیبری هستند.