تینو – عطر بندابی: زنان نیمی از جمعیت کشورمان را تشکیل می دهند، اما میزان اهدای خون در بین زنان ایرانی به 5 درصد هم نمی رسد. بسیاری از زنان چرخه قاعدگی ماهانه خود را دلیل این امر می دانند و معتقدند اهدای خون باعث از دست دادن خون بیشتر و کم خونی آنها می شود. این در حالی است که در کشورهای توسعه یافته نیمی از اهداکنندگان مستمر خون را زنان تشکیل می دهند.
در ایران 20 میلیون زن واجد شرایط اهدای خون هستند اما ترس هایی مانند کم خونی، ضعف قوای بدنی، ترس از سوزن در کیسه های اهدای خون، بیماری های عفونی مانند ایدز و هپاتیت و البته گاهی اوقات مانع شوهران مانع از آن نمی شود. از انجام این کار به زنان اجازه دهید فعالانه مشارکت کنند.
کارهای زیبایی میزان مشارکت زنان را کاهش داده است
دکتر زهرا آغاسی، مشاور بانوان سازمان انتقال خون کشور و مسئول تامین کیفیت سازمان انتقال خون کشور به موضوع بسیار مهمی در این زمینه اشاره می کند و به تینو می گوید: مهمترین دلیل کاهش تعداد زنان اهداکننده خون در کشور، باورهای غلط رایج است. اما دلیل مهم دیگر افزایش تعداد مشاغل آرایشی و بهداشتی است. ما مددجویان خانم داریم اما تعداد زیادی از مراجعین خالکوبی و پیرسینگ انجام داده اند و اینها یک سال معافیت اهدای خون دارند. دلیل آن احتمال انتقال عفونت های مختلف از طریق خون است. این حالت در کاهش آمار اهدای خون در زنان بسیار موثر است.
مشاور بانوان سازمان انتقال خون کشور می گوید: البته مهم ترین دلیل کاهش تعداد زنان، باورهای غلط رایج است. به عنوان مثال، بسیاری از زنان معتقدند که اگر خون اهدا کنند، دچار کم خونی می شوند. در حالی که افرادی که برای اهدای خون به مراکز انتقال خون مراجعه می کنند، سطح هموگلوبین آنها اندازه گیری و بررسی می شود و در صورت طبیعی بودن سطح هموگلوبین، خون گیری می شود. اگر زن مبتلا به کم خونی باشد، از او خون گرفته نمی شود. در مراکز انتقال خون، پزشک اهداکننده حضور دارد و آزمایشات، مصاحبه و اندازه گیری موارد مختلف را انجام می دهد.
آغاسی می گوید دلیل دیگری که زنان برای اهدای خون نمی آیند، ترس از سوزن است. آنها معتقدند که ممکن است از طریق این سوزن ها به بیماری های منتقله از طریق خون مبتلا شوند.
زنانی که پیرسینگ و خالکوبی دارند از اهدا معاف هستند
مشارکت کم زنان در اهدای خون در حالی که تعداد کل اهداکنندگان به 3 میلیون نفر نمی رسد. سالانه 2.5 میلیون نفر (زن و مرد) در کشور در اهدای خون شرکت می کنند که 100 درصد نیاز مراکز درمانی سراسر کشور را تامین می کند. اما مسئولان و کارشناسان بر لزوم افزایش مشارکت زنان اصرار دارند. زیرا زنان ایرانی جزو گروه هایی هستند که سالم ترین خون را در منطقه دارند.
مسئول تضمین کیفیت سازمان انتقال خون کشور می گوید: تعداد زنان اهداکننده خون در کشور ما بین 2.5 تا 3 درصد است. در حالی که در کشورهای پیشرفته حدود 50 درصد اهداکنندگان خون را زنان تشکیل می دهند. حتی در برخی از کشورهای همسایه مانند تاجیکستان، 35 درصد اهداکنندگان را زنان تشکیل می دهند. اما در ایران به دلیل باورهای غلط در این زمینه، آمار پایین است. اگرچه سازمان انتقال خون و رسانه ها تلاش زیادی برای افزایش این مشارکت داشتند. البته در کشور ما در زمان جنگ 50 درصد اهداکنندگان را زنان تشکیل می دادند.
این مسئول در سازمان انتقال خون کشور می گوید: سعی می کنیم با مصاحبه هایی که انجام می دهیم و کمپین هایی که در سطح شهرستان انجام می دهیم روی ایمان مردم به ویژه بانوان کار کنیم اما تاکنون موفقیت چندانی کسب نکرده ایم. البته امیدواریم با کمپین هایی که با کمک دانشگاه ها، بهزیستی اجتماعی و … برگزار می کنیم، زنان بیشتری را به اهدای خون دعوت کنیم. طبیعتا تعداد زیادی از خانم ها برای این کمپین ها اقدام می کنند و مورد استقبال قرار می گیرند اما بیشتر آنها معاف هستند. زیرا اکثر زنان کارهای زیبایی مانند خالکوبی، سوراخ کردن، سوراخ کردن گوش و حتی کارهایی مانند حجامت داشته اند. البته با توجه به پایین بودن میزان اهدای خون در بین زنان، موضوع بارداری و شیردهی نیز باید مورد توجه قرار گیرد. در این مدت امکان اهدای خون وجود ندارد.
ادامه مطلب؛
آیا نمی توان خون از دست رفته را جایگزین کرد؟
آغاسی می گوید: «بسیاری از زنان معتقدند که خون از دست رفته قابل جایگزینی نیست. هنگامی که خون اهدا می کنید، در عرض یک یا دو هفته، دوباره پر شده و با خون جدید جایگزین می شود. علاوه بر این، به زنانی که برای اهدای خون مراجعه می کنند، یک بسته قرص آهن داده می شود و از آنها خواسته می شود روزانه 3 قرص به مدت 10 روز یا روزانه 1 قرص به مدت یک ماه مصرف کنند که سریعتر جایگزین هموگلوبین می شود.
مشاور بانوان سازمان انتقال خون کشور می گوید: همچنین یک سری توصیه های تغذیه ای برای تسریع روند جایگزینی هموگلوبین وجود دارد. جایگزینی هموگلوبین به قدری سریع اتفاق می افتد که طبق مراجع بین المللی، یک زن می تواند پس از 3 تا 3 ماه و نیم دوباره خون اهدا کند. زنان به دلیل مشکلات فیزیولوژیکی می توانند سالی 3 بار خون اهدا کنند.