واکنش مردم به ممنوعیت تعزیه | افزایش چشمگیر موقوفات برای اجرای شبیه‌خوانی در دوران پهلوی اول

تبلیغات بنری


تینو – بهاری خسروی:مراسم ترحیم در تهران در دو مکان یکی در مسجد بالدی طیبه تهران و دیگری در تکه خانم برگزار شد تا اینکه کم کم به تعداد تکیه های شهر اضافه شد. البته اوج شکوفایی و شکوفایی مراسم عزاداری به ویژه اجرای مراسم ترحیم که می توان از آن به عنوان دوران طلایی تشیع در تهران یاد کرد، مصادف با به قدرت رسیدن سلسله قاجار بود.

قصه های خواندنی در تهران اینجا او دنبال میکند

بهراد یعقوبی، نویسنده و پژوهشگر تهرانی و از اعضای هیئت امنای بازار تهران، درباره موقوفاتی که برای ترحیم در تهران قدیم انجام می شد، می گوید: یکی از متداول ترین وقف های سالمندان در طول سالیان متمادی، مربوط به موقوفات بود. انجام مراسم تشییع جنازه اباعبدالله شامل انجام مراسم اطعام و گرفتن چای و قهوه و قلیان در وقف نامه های خود بوده است ایام سوگواری اباعبدالله

آل یعقوبی در بخشی دیگر از صحبت های خود آمار جالبی از تعداد نیّت هایی که در گذشته بسته به نیاز روز وقف انجام می شد، توضیح می دهد: «اهالی تهران قدیم پول خود را با حدودی به موسسات خیریه اختصاص می دادند. 700 قسم نیت که 70 درصد آن تعزیه و تسلیت اباعبدالله بود.

این پژوهشگر از موقوفاتی که برای اجرای مراسم ترحیم در دوران پهلوی اول ایجاد شده بود، یاد می کند و می گوید: تعزیه خوانی در تهران بیشتر وابسته به دولت بود حمایت دولت و دولت نیز در مدت حضورشان آن را واجب می‌دانستند با این کار و در راستای ارتقای فرهنگ اخلاقی و دینی، مردم سعی در نشان دادن دین و وفاداری خود به مردم داشتند. خانه (علیهم السلام) با اهدای بخشی از درآمدشان.

وی با اشاره به اینکه البته افرادی هم بودند که برای جلب رضایت خود در بین کارکنان دولت و کسب مقام و موقعیت اجتماعی دست به این کار زدند، می افزاید: اما این ماجرا در دوران پهلوی اول و با تعطیلی دولت اتفاق افتاد. حمایت و مخالفت رضاشاه با برگزاری مراسم عزاداری متفاوت بود اعتراض کرده و از سوی دیگر ارادت خود را به اهل بیت علیهم السلام بیش از پیش نشان می دهند و بر همین اساس اقدامات بسیاری انجام شد یکی از موقوفات ارزشمند در عرصه تعزیه در دوران پهلوی اول.

یعقوبی در پایان از موقوفه ای در بازار حمامجیل یاد می کند که در سال 1242 هجری قمری اختصاص یافته و حدود 400 رقیب (دکان) داشته است; وقف آن محمد علی آبادی وزیر یکی از شیوخ دوره قاجار بوده است. البته از آنجایی که در حال حاضر فضای این وقف اجازه اجرای تعزیه را نمی دهد، تعزیه در مناسب ترین فضای بازار تهران و سبزمیدان اجرا می شود چرا که زمین حیاط منزل مرحوم حکیم هاشمی بوده است. دکتر معروف عصر صفویه.

تهران قدیم حدود 9 امام جماعت، 112 مسجد و 54 ستون داشت. ما حدود 1400 نفر خیر داشتیم که بخش بزرگی از آنها خانم بودند.

تبلیغات بنری

hamshahrionline به نقل از تینو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *