شهروندی آنلاین – آرش نهاوندی: با این حال، بروز سرطان ریه در مناطق شمال غرب و غرب کشور زیاد است. بر اساس داده ها، میزان بروز سرطان نای، برونش و ریه در ایران از سال 1990 تا 2019 در مردان و همچنین میزان بروز و مرگ و میر این سرطان ها در زنان به طور کلی در حال افزایش است. شیوع بالای سرطان ریه در ایران و جهان حساسیت هر گونه رویکرد جدیدی را برای درمان این بیماری دشوار کرده است. بر اساس آخرین اخبار، آزمایش بالینی اولین واکسن سرطان ریه در هفت کشور جهان آغاز شده است و اولین بیمار در بریتانیا دوز تزریقی این واکسن را دریافت کرده است. این واکسن که «BNT 116» نام دارد و توسط شرکت «بیوانتک» تولید شده است، برای از بین بردن شایع ترین نوع سرطان ریه و جلوگیری از عود آن طراحی شده است.
یانوش راش، بیمار ۶۷ ساله سرطان ریه، اولین فردی است که این واکسن پیشگام را در بریتانیا دریافت کرده است. این بخشی از یک کارآزمایی بالینی در حال انجام در چندین کشور است. این ایمونوتراپی آزمایشی سرطان برای درمان سرطان ریه سلول غیر کوچک (NSCLC)، شایع ترین نوع سرطان ریه طراحی شده است.
این واکسن از RNA پیام رسان استفاده می کند تا سیستم ایمنی بیمار را در معرض نشانگرهای تومور مرتبط با سرطان ریه سلول غیر کوچک قرار دهد. این به سیستم ایمنی اجازه می دهد تا سلول های سرطانی حامل این نشانگرها را شناسایی و به آنها حمله کند.
دکتر منوچهر احمدی، کارشناس رادیوتراپی و فناوری رادیوتراپی، درباره واکسن ها و داروهای نوظهور مبتنی بر ایمونوتراپی و اینکه آیا در ایران وجود دارد یا خیر، به شهری آنلاین گفت: بسیاری از واکسن ها در درمان سرطان موثر هستند، از جمله این واکسن که هم اکنون در مرحله آزمایشات بالینی قرار دارد. البته بیشتر این واکسن ها در مرحله تحقیق و آزمایش هستند. با توجه به تئوری هایی که منجر به ساخت چنین واکسن هایی شد، می توان امیدوار بود که با ایجاد ایمنی در بدن، سرطان ریه را درمان کند، اما هنوز آزمایش گسترده ای در دنیا انجام نشده است تا بتوانیم نتایج را به طور ملموس ببینیم. به غیر از این واکسن که اشاره کردم، بسیاری از این واکسن ها هنوز به مرحله آزمایش بالینی نرسیده اند، اما در تئوری گفته می شود که این واکسن ها می توانند در درمان سرطان موفق باشند.
وی ادامه داد: اکنون بر اساس تحقیقات و آزمایشاتی که در دنیا انجام می شود، تمام تلاش محققان و دانشمندان معطوف به تولید واکسنی است که تمام مراحلی را که سیستم دفاعی بدن برای مبارزه با سرطان طی می کند انجام دهد. به عنوان مثال، آنتی بادی هایی که بدن برای جلوگیری از سرطان تولید می کند، می توانند به داروها یا واکسن هایی تبدیل شوند که همین کار را انجام می دهند. مکانیسم اثر این واکسن ها به این صورت است که سیستم دفاعی بدن را در برابر سرطان و در این مورد سرطان ریه تقویت می کنند.
وی با بیان اینکه هدف جایگزینی این واکسن ها با داروهای شیمی درمانی است، افزود: داروهای شیمی درمانی حاوی مواد سمی است که سلول های سرطانی را که با سرعت بیشتری نسبت به سایر سلول ها تولید مثل و رشد می کنند از بین می برد. این مواد سمی داروهای شیمی درمانی یک سری سلول های سالم دیگر را از بین می برد و عوارض زیادی در بدن بیمار ایجاد می کند. بنابراین، امروزه تاکید بیشتری بر ایمنی درمان می شود. بسیاری از داروهایی که امروزه تولید می شوند و هر روز بر تعداد آنها افزوده می شود، سیستم ایمنی بدن را در برابر سلول های سرطانی آماده می کند. تهیه واکسن سرطان ریه نیز در این راستا انجام می شود.
این متخصص درباره روش های معمول درمان سرطان گفت: شیمی درمانی و رادیوتراپی مانند درمان های قدیمی سرطان عوارض زیادی دارد. رادیوتراپی در اصل نوعی بمباران اتمی سازمان یافته و کنترل شده بدن است. با این حال، شیمی درمانی شامل سمومی است که سلول های سرطانی و به ناچار سایر سلول های سالم بدن را نیز هدف قرار می دهد. بنابراین، این درمان ها عوارض جانبی زیادی دارند، اما آماده سازی سیستم ایمنی بدن با استفاده از الگوهای موجود در خود بدن و کار انجام شده توسط سلول های محافظ بدن، یعنی گلبول های سفید بدن که بخشی از سیستم ایمنی هستند، مهم است. روشی درمانی است که در حال حاضر مورد توجه بسیاری قرار گرفته است و تمام تلاش می شود تا از این روش در درمان استفاده شود.
بیشتر بخوانید:
احمدی همچنین درباره علت گرانی این واکسن ها و داروهای جدید و محدودیت در دسترس بودن آنها گفت: واکسن ها و داروهای جدید هر روز بیشتر اثر خود را نشان می دهد و روز به روز بیشتر در دنیا استفاده می شود. اما از آنجایی که تحقیقات گسترده ای بر روی آنها انجام شده است و هزینه بالایی دارند، داروهای گران قیمتی هستند و در نتیجه در بسیاری از نقاط جهان مورد استفاده قرار نمی گیرند.
وی درباره مصرف این داروها در کشورمان نیز گفت: در ایران نیز تا حدودی از این داروها استفاده می شود اما با توجه به قیمت بالای آنها هنوز تا مصرف عمومی این داروها فاصله زیادی وجود دارد. صدها دارو و واکسن تولید می شود و برخی از آنها در ایران استفاده می شود. بسیاری از این داروها به قدری گران هستند که به دلیل قیمت بالایشان وارد ایران نمی شوند. البته این واکسن و تعداد زیادی از این محصولات پس از فروش اولیه و گردش در بازار کشورهای صنعتی و پیشرفته وارد ایران می شود. برخی از این داروهای ضد سرطان مبتنی بر ایمونوتراپی هنوز در ایران استفاده می شود و برخی از آنها در ایران بسته بندی و روانه بازار می شوند. من فکر نمی کنم که ما هنوز فناوری ساخت یک سری از این داروهای مبتنی بر ایمونوتراپی را نداریم. یک سری از این داروها را می توان در بازار مارک ایران پیدا کرد، مانند پانیتوموماب یا پمبرولیزوماب.
hamshahrionline به نقل از تینو