همه فرصت‌ های اقتصادی اوراسیا برای ایران | سهم اتحادیه اوراسیا از اقتصاد جهان را ببینید

تبلیغات بنری


به گزارش «تینو»، با در نظر گرفتن سیاست های تحریمی غرب علیه ایران و تعلیق فرضی مبادلات تجاری بین کشورهای اروپایی و کشورمان، طبیعی است که گسترش تجارت با کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا موجب درآمدزایی شود. برای ایران

قرارداد تجارت آزاد ایران و کشورهای اوراسیا نیز اجرایی شده است و ایران می تواند بسیاری از کالاهای خود را بدون عوارض به این کشورها صادر کند.

به جلو نگاه کن

به گزارش همشهری، ایران به عنوان عضو ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا پذیرفته شد. محمد اوتابک وزیر صنعت عصر چهارشنبه با هدف شرکت در نشست این اتحادیه به سن پترزبورگ روسیه سفر کرد و در نهایت تمامی اعضا با عضویت ایران به عنوان ناظر موافقت کردند.

اتحادیه اقتصادی اوراسیا یک اتحادیه اقتصادی بین دولتی متشکل از بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است. ازبکستان، مولداوی و کوبا پیش از این اعضای ناظر این اتحادیه بودند و ایران نیز به آنها پیوست.

سازوکار عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا به گونه ای توسعه یافته است که تعهداتی را برای کشور ناظر تحمیل نمی کند، اما در عین حال به کشور ناظر اجازه می دهد تا در چارچوب کاری این اتحادیه شرکت کند و اطلاعاتی در مورد آن داشته باشد. فعالیت ها .

سنگ بنای این اتحادیه تقریبا 10 سال پیش یعنی در سال 1393 گذاشته شد. ارمنستان در سال 2024 مسئولیت هیئت ادواری این اتحادیه را بر عهده داشت. در سال 2025، بلاروس این مسئولیت را بر عهده خواهد گرفت.

رهبران اتحادیه اوراسیا نیز موافقت خود را با اجرای توافقنامه تجارت آزاد که سال گذشته در ایران امضا شد، اعلام کردند.

به این ترتیب حدود 87 درصد از صادرات کالاهای ایرانی به کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا بدون عوارض گمرکی و بالعکس قابل صادرات است. صادرات این کشورها به کشور ما این مزیت را دارد.

اهمیت اتحادیه اقتصادی اوراسیا

اتحادیه اقتصادی اوراسیا از جنبه های مختلف سهم بسزایی در اقتصاد جهانی دارد. به عنوان مثال در شرایطی که جمعیت کشورهای این اتحادیه 2.3 درصد از جمعیت جهان را شامل می شود، بیش از 20 درصد استخراج گاز در این اتحادیه صورت می گیرد.

همچنین حجم تولید نفت اعضای این گروه 14.5 درصد از کل حجم تولید جهانی است. این اتحادیه همچنین 6.1 درصد غلات و 5.3 درصد شیر تولید می کند.

حدود 4 درصد بزرگراه ها و 3 درصد راه آهن جهان در کشورهای عضو این اتحادیه متمرکز است و حدود 85 درصد از جمعیت کشورهای اتحادیه دسترسی مستقیم به اینترنت دارند.

همچنین 4.3 درصد فولاد جهان در کشورهای عضو این اتحادیه تولید می شود و تولید ناخالص داخلی کشورهای آن در حال حاضر بالغ بر 2391 میلیارد دلار است که 3.2 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را شامل می شود. این رقم نشان می دهد که همکاری ایران با کشورهای عضو این اتحادیه می تواند توانمندی های تجاری ایران را به نحو مطلوبی افزایش دهد.

سطح همکاری ایران و اتحادیه

قرارداد موقت تجاری ایران با کشورهای اوراسیا در سال 2018 به امضا رسید و از آن سال تا سال 2023 گردش مالی تجاری ایران با کشورهای عضو این گروه تقریباً دو برابر شده است. مبادلات تجاری ایران با کشورهای عضو این اتحادیه نیز در 10 ماهه سال 2024 12.8 درصد افزایش یافته است.

در این مدت صادرات کالا از کشورهای اتحادیه اوراسیا به ایران 16 درصد و واردات کالا از کشورمان 8 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است.

باگیت جان ساگینتایف، رئیس شورای اجرایی کمیسیون اقتصادی اوراسیا در دیدار با محمد اوتابک، وزیر صنعت ایران در سن پترزبورگ گفت: انتظار داریم توافقنامه تجارت آزاد با ایران در آینده نزدیک اجرایی شود. این توافق به کشورهای ما اجازه می دهد تا همکاری های تجاری و اقتصادی خود را به طور کلی افزایش دهند. پتانسیل توسعه همکاری های تجاری با ایران در بسیاری از بخش ها وجود دارد.

طرفین همچنین بر تقویت همکاری های دوجانبه در توسعه زیرساخت های حمل و نقل و لجستیک، گسترش روابط شرکت ها، همکاری در مجتمع های کشاورزی و صنعتی، صنایع پالایش نفت و پتروشیمی، تحقیق و توسعه علمی توافق کردند.

جهشی بزرگ در تجارت خارجی ایران

مدیرعامل سازمان توسعه تجارت با اشاره به قدرت و قدرت کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورمان، گفت: روند تقویت همکاری‌های ایران با این اتحادیه در تجارت آزاد و اعطای وضعیت ناظر می‌تواند زمینه‌ساز شود. پیشرفت کلی در تجارت کشور ما.

محمدعلی دهقان دهنوی در حاشیه نشست سران کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سن پترزبورگ از تصویب وضعیت ناظر کشورمان در این اتحادیه استقبال کرد و افزود: حجم فعلی مبادلات تجاری بین کشورهای عضو این اتحادیه حدود 900 میلیارد دلار است.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه حجم تجارت خارجی ما حدود 100 تا 110 میلیارد دلار است، حجم تجارت در اتحادیه اوراسیا حدود 9 برابر این رقم است و بنابراین اگر بتوانیم تنها 5 تا 10 درصد از این حجم را داشته باشیم. از تجارت بیایید جدا شویم به خودمان می توانیم گام بزرگی در کار کشورمان برداریم.

مدیرعامل سازمان توسعه تجارت ادامه داد: بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا به دلیل محصولاتی که تولید و یا مصرف می کنند مکمل خوبی برای اقتصاد ما محسوب می شوند.

وی همچنین درباره مزایای عضویت ناظر ایرانی در این اتحادیه گفت: این شرایط به ما امکان دسترسی به روندها و اطلاعات اتحادیه را می دهد و احتمال همکاری در این چارچوب را به ما اطلاع می دهد و می توانیم گام های مناسبی برداریم. برای شرکت در آن از این منظر عضویت ناظر ایرانی در تجارت کشورمان اتفاق خوبی تلقی می شود.

تبلیغات بنری

منبع : خبرگزاری hamshahrionline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *