تینو – فرشاد شیرزادی: جلال آل احمد یکی از نویسندگان تأثیرگذار قبل از انقلاب بود که اندیشه های او کمک زیادی به پیروزی انقلاب کرد. عبدالعلی دستغیب تنها دوست باقی مانده اوست که در سال های اخیر در شیراز زندگی می کند. او درباره جلال میگوید: حویدا علاقه داشت با روشنفکران و نویسندگان ارتباط برقرار کند و به اصطلاح ظرف فکری خود را حفظ کند، اما جلال آل احمد همیشه از برخورد با او و دیگر مقامات ارشد رژیم پهلوی خودداری میکرد.
دستغیب که به تازگی کتاب «ملاقات خورشید و ماه» را منتشر کرده است، درباره جلال می گوید: «جلال آل احمد و ابراهیم گلستان در دهه 40 از اعضای حزب توده بودند، اما ابراهیم گلستان خیلی زود متوجه شد که نظریه های حزب توده و رهبران آن در ایران فاسد بودند. بگیر و شاخه کن. چند نفر دیگر با جلال بودند که به راه خود در همان مسیر ادامه دادند.
منتقدان آثار احمد شاملو، آل احمد و احمد محمود ادامه دادند: صادق شوبک معمولاً به دیدار هویدا می رفت و با او ارتباط خوبی داشت، اما هدایت او را به این دلیل سرزنش می کرد. هدایت در زمان پهلوی بر روی اسکناس ها شاخ هایی به تصویر رضاشاه می کشید و پول های چوپیک را به زور می گرفت و روی آن شاخ می گذاشت. می چسبد او معمولاً به دعوت های دربار و درباریان پاسخ مثبت می داد.
وی افزود: جلال آل احمد هر بار که با دیگر فرهیختگان از مقامات بلندپایه دعوت می شد، وارد بحث و جدل می شد، او شجاع، دلیر و شجاع بود.
دغیب تأیید کرد: به نظر من بهترین داستان جلال آل احمد «نفرین زمین» است. او معمولا داستان های بهتری را در داستان هایی می نویسد که بر اساس تجربیات شخصی او در مدرسه است. نثر او عصبی و پر از کلمات مهجور بود. جلال آل احمد نیز مقالات زیادی از خود به جای گذاشت که نشان از تجربه او در مقاله نویسی دارد.
تنها دوست بازمانده جلال توضیح داد: جلال آل احمد در دهه 40 عاشق دیدن روشنفکران و نویسندگان شیرازی بود و در همان دهه او را به شیراز دعوت کردم و به همراه سیمین دانشور به شهر ما آمدند و جلال مورد استقبال مردم قرار گرفت. ادبیات و جریان های ادبی شیراز برایش جذاب بود.»
دسغیب در پایان یادآور می شود: «جلال از مخالفان سرسخت حکومت پهلوی بود، به همین دلیل در اعماق وجدان خود، حتی یک بار هم که سعیدی با او رفت، دعوت را نپذیرفت هویدا، صدایش را بلند کرد و بر هویدا فریاد زد.
جلال آل احمد، نویسنده، مترجم و متفکر ایرانی، از بنیانگذاران کانون نویسندگان ایران قبل از انقلاب بود. این نهاد به یکی از نهادهای مستقل مخالف پهلوی تبدیل شد.
hamshahrionline به نقل از تینو