به گزارش «تینو»، از 21 آذرماه قیمت روغن خوراکی از 15 به 21 درصد افزایش یافت. افزایش قیمت نفت خام در بازارهای جهانی به عنوان مهمترین عامل این افزایش قیمت اعلام شده است، اما به دلیل رعایت نشدن حاشیه سود بانکداران و خرده فروشان، برخی اخبار حاکی از کاهش توزیع روغن همراه با افزایش قیمت آن
اطلاعیه این شرکت که به تازگی در سامانه کدال منتشر شده است حاکی از موافقت سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان با افزایش قیمت روغن خوراکی است. در اخبار این شرکت آمده است با توجه به روند افزایشی قیمت روغن خام در دنیا در ماه های اخیر و بر اساس اعلام سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، قیمت روغن خوراکی افزایش یافته است. از 12 دسامبر افزایش یافته است. همچنین قیمت روغن خوراکی ۱۵ درصد و روغن ۱۵ درصد افزایش قیمت صنعت ۲۱ درصد افزایش یافت. فعالان حوزه نفت بارها دلیل افزایش یا کاهش قیمت روغن در ایران را قیمت جهانی این محصول عنوان کرده اند چرا که بیش از 90 درصد مصرف روغن نباتی در کشور به واردات بستگی دارد. به گفته علی فاضلی، رئیس هیئت مدیره انجمن روغن نباتی، در 2 سال گذشته به دلیل کاهش قیمت روغن در دنیا، قیمت روغن دو برابر 15 درصد کاهش یافته است. قیمت کالاها در کشور افزایش یافته است.
کاهش توزیع نفت به دلیل افزایش قیمت
همزمان با افزایش قیمت نفت در بازار از 21 آذرماه و تاکید تولیدکنندگان بر کمبود در این زمینه، اخبار و گزارش های میدانی حکایت از کاهش توزیع نفت در فروشگاه ها دارد. رضا کنگری رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی در گفتگو با همشهری با تایید این موضوع گفت: متأسفانه با افزایش قیمت روغن با مشکل عجیبی مواجه شدیم زیرا قیمتی که در روغن برای مصرف کننده نوشته شده است. بدون در نظر گرفتن 3 درصد سود بانکداران، 2 درصد هزینه حمل و نقل و 10 درصد حاشیه سود است. فروشندگان لیست شده اند. در واقع تفاوت فاکتور خرید روغن از شرکت با مصرف کننده نهایی تنها 3 درصد است.
وی ادامه داد: در واقع افزایش 10 تا 15 درصدی قیمت انواع روغن در بازار به نوعی ناشی از کاهش سود بنکداران و معامله گران بوده است، در حالی که این موضوع باعث شده تا بانکداران و معامله گران بی بهره باشند. دلیل برای خرید و توزیع نفت، زیرا در صورت بالا بودن قیمت محصول، اگر به قیمت تعیین شده بفروشند، توسط بازرسان جریمه می شوند. این موضوع تمایل بانکداران و فروشندگان را برای عرضه نفت به مصرف کننده نهایی کاهش داده است. کنگری گفت: در این خصوص با اتاق اصناف تهران مکاتبه کردیم و اکنون منتظریم تا شرایط بازار بدتر نشود تا تکلیف این موضوع مشخص شود چرا که باید قیمت مصرف کننده فرآورده نهایی نفتی لحاظ شود. در این محاسبه 15 درصد سود بانکی، هزینه حمل و نقل و سود خرده فروشی در قیمت گذاری رعایت شود.
بازار سیاه نفت نیز شکل گرفت
رئیس اتحادیه قنادی های تهران در نشست خبری دیروز خود گفت: بر اساس شنیده ها قیمت روغن 15 تا 21 درصد افزایش پیدا می کند، بحث افزایش قیمت روغن است. به گفته کاربر، قیمت 16 کیلوگرم روغن در بازار سیاه یک میلیون و 400 هزار تومان است اما حدود 2 ماه پیش 600 هزار تومان بود که نشان می دهد سودجویان وارد بازار شده اند و این اتفاقات در حال رخ دادن است.
تاثیر خروج یک شرکت سعودی از بازار نفت
خروج یک شرکت سعودی از بازار نفت در روزهای اخیر باعث نگرانی از عرضه این محصول و افزایش قیمت آن شده است. تیمور محمدی یکی از اعضای هیات مدیره انجمن صنایع روغن نباتی ایران ۲ روز پیش گفت: هنوز اطلاعات دقیقی از خروج این شرکت عربستانی از بورس در دست نیست. با این حال، مذاکراتی در حال انجام است که به پایان نرسیده و ادامه دارد.
به گفته وی، حجم سرمایه گذاری این شرکت فعال در زمینه تولید روغن خوراکی 79.9 درصد است و در حال مذاکره با یک شرکت تولیدکننده روغن ایرانی برای واگذاری سهام است. دلیل خروج این شرکت رویکرد جدید آن برای سرمایه گذاری در زمینه هایی است که سود بیشتری دارند. البته محمدی پیش بینی می کند با توجه به توانمندی های شرکت های تولیدی ایرانی مشکلی برای تامین بازار و قیمت ها وجود نداشته باشد.
وابستگی تولید نفت به واردات
در حال حاضر بیش از 90 درصد مصرف روغن نباتی در کشور به واردات بستگی دارد. همچنین این بررسی نشان می دهد که وابستگی بیشتر صنایع به واردات به فعالیت تولید روغن های گیاهی و حیوانی مربوط می شود.