به گزارش تینو، این موضوع از همان روزهای اول حضور او در تیم ملی به عنوان یک مشکل مطرح شد.
اما سرمربی تیم ملی در اولین سال حضورش در تیم ملی به صراحت اعلام کرد که با توجه به نزدیک بودن به جام ملت های آسیا نمی توان این همه جوانی را از تیم ملی انتظار داشت. تیم ملی با میانگین سنی 29 سال به عنوان دومین تیم مسن جام ملت ها وارد جام ملت های آسیا شد، بنابراین بلافاصله پس از جام ملت ها، منتقدان نگرانی های جدی را در مورد جوانان این تیم مطرح کردند.
امیر گالانوی این بار از عبارت «جوانی با شیب ملایم» استفاده کرد. منظور او از این عبارت استفاده از ترکیبی از بازیکنان جوان و باتجربه بود که تاثیری در نتایج تیم ملی در مقدماتی جام جهانی نخواهد داشت. اما با 6 بازی باقی مانده از مقدماتی جام جهانی، به نظر می رسد روند تغییر چندان برای منتقدان مطلوب نبوده است. ابتدا نگاهی به میزان تغییرات تیم ملی بعد از جام ملت های آسیا می اندازیم:
همانطور که از جدول بالا مشخص است، در 1 سال بعد از AFC، یعنی بازیکنانی که از AFC در لیست تیم ملی مانده اند، 1 سال بزرگتر شده اند، میانگین سنی تیم تقریبا 1.5 سال است در اردوهای مختلف کاهش یافته است که رقم قابل توجهی است. اما انتقاد دیگری که از سوی منتقدان مطرح می شود، دقیقه ندادن کافی به جوانان تیم ملی است. انتقاداتی که حداقل در مورد امین حزباوی، اوریا یوسفی و محمد قربانی (بازیکنانی که از جام ملت های آسیا حداقل در 1 مسابقه ثبت نام کرده اند) جایی ندارد.
در مورد بازیکنان جوانی چون محمدجواد حسین نژاد و سعید سحرحیزون باید به این نکته اشاره کرد که 4 مسابقه تا مرحله مقدماتی جام جهانی باقی مانده است و با توجه به احتمال پیشرفت در فیفا بعدی می توان منتظر ماند. دقایق بیشتری برای این دو بازیکن در 2 یا 3 بازی اخیر تیم ملی در مسابقات مقدماتی جام جهانی انجام داد.
در باشگاه های فوتبال ایران چه می گذرد؟
اما پاسخ رایج کادرفنی تیم ملی به منتقدان بحث جوانان حکایت از کمبود بازیکنان جوان باکیفیت در تیم های لیگ برتر دارد. کادر فنی تیم ملی بر این عقیده است که در تیم ملی بزرگسالان به دلیل زمان کم آماده سازی و حساسیت بالای مسابقات، چیزی به نام «آفرینش» یا «آموزش» بازیکنان جوان چندان معنا ندارد. و اینها سرگرمی هستند که بازیکنان جوان را پرورش می دهند و به آنها زمان می دهند. شاید سوال اصلی این باشد که باشگاه های بزرگ فوتبال ایران و مدعیان قهرمانی این فصل تا کجا به جوانان میدان می دهند؟
شاید جدول زیر به ما کمک کند:
در واقع، اعداد در سطح باشگاهی بسیار نگران کننده تر از سطح ملی هستند. به جز سپاهان بقیه تیم های مطرح میانگین سنی بالاتری نسبت به تیم ملی دارند. همچنین چراغ زرد به ما نشان می دهد که تعداد بازیکنان 25 ساله و زیر 25 ساله مورد استفاده در تیم های پرسپولیس و تراکتورسازی 2 نفر، فولاد 3 و استقلال 5 نفر است. «سپاهون» تنها تیمی است که مانند تیم ملی از 7 بازیکن 25 سال به بالا استفاده می کند.
به نظر می رسد با وجود نگرانی های موجه در مورد احتمال افزایش میانگین سنی تیم ملی قبل از شروع جام جهانی 2026، یکی دیگر از ارکان مهم در روند جوان سازی مورد غفلت قرار گرفته است. ستونی که تحت اراده و اختیار ستاد تیم ملی نیست و مربوط به باشگاه های مهم فوتبال ایران است.
حضور باشگاههایی مانند استقلال، پرسپولیس، تراکتورسازی و سپاهان و البته فولود در مسابقات قهرمانی و بینالمللی آسیا، فرصت بسیار خوبی را برای جوانان فوتبال ایران فراهم میکند تا تجربه بازی در یک فوتبال را بچشند. سطح بالا و تحت فشار بالا. و در نهایت برای یک کشور، یک تیم ملی در بالاترین سطح فوتبال بازی کنیم. حداقل الان با شیب خیلی ملایم تر از جوانان تیم ملی چه می شود!