تینو – لیلا شریف: اذان و عمل به مؤذن قدمتی به قدمت تاریخ اسلام است. از بلال الحبشی که در پشت بام خانه خدا اذان می گفت تا موذن های جوانی که در سال های اخیر نام و یاد خدا را در کوچه های شهر می گویند.
اولین اذان ضبط شده
محمد فلاحی معروف به ابوالحسن الدمافندی به عنوان اولین مؤذنی که صدایش بر روی صفحه گرامافون ضبط شد، شناخته می شود. این خواننده در زمان مظفرالدین شاه در سال 1308 با استفاده از امکانات آن زمان توانست نام خود را در میان دعوت خوانان ایران جاودانه کند.
قاریانی که مؤذن شدند
حسینعلی شریف و کریم المنصوری دو قاری قرآن هستند که اذان آنها همیشه از تلویزیون پخش می شود. حسینعلی شریف که در حرم حجاز اذان می خواند، در خصوص ماجرای تبدیل شدنش به مؤذن گفت: در سال 59 به دیدار استادم آقای صدرزاده رفتم که تازه برای تولید دینی به رادیو آمده بود. برنامه ها و تلاوت قرآن است و بنا به پیشنهاد ایشان این اذان را به جا آوردم. کریم المنصوری که در افتتاحیه سریال یوسف پیامبر(ص) صدایش را به خاطر تلاوت قرآن کریم به یاد دارند، به دو صورت اذان خواند و صدایش از صدا و سیما پخش شد.
او 150 سال مؤذن بود
خاندان معزّن زاده از آن دسته خانواده هایی هستند که خاندانشان مؤذن نمازگزار با بیش از 150 سال قدمت هستند و فرج معزّن زاده به عنوان قدیمی ترین مؤذن ایرانی شناخته می شود. انتخاب نام خانوادگی در این خانواده نیز سن اذان را در میان آنها نشان می دهد تا جایی که رحیم موذن زاده در گفت وگویی نقل می کند: «زمانی که در اردبیل شناسنامه صادر می کردند، نام خانوادگی را با توجه به حرفه و حرفه خود انتخاب می کردند. به پدربزرگم گفتند: «مؤذن» گفتند که نام خانوادگی شما به «عبدالکریم» رسیده است. برای اولین بار در رادیو ایران و در سال 1322 برای خواندن اذان در اوقات شرعی به رادیو دعوت شد و صدایش به صورت زنده پخش شد.
شیخ عبدالکریم سال ها به طور زنده از رادیو اذان می گفت، حتی پس از بیماری این مسئولیت را به پسرش سپرد. رحیم موذن زاده نیز چندین سال این کار را انجام داد و سرانجام در سال 1334 به استودیوی رادیو یک رفت و اذان طولانی خود را که با این جمله آغاز می شود «توکل بر خدای خود که نمی میرد و الحمدلله که می میرد» شروع می شود. به رفیقش اعتماد نکن.” …» در ساز بیات ترک. سلیم و داوود وارثان شایسته خانواده بودند و هر کدام توانستند با اذان خود در یادها بمانند تا جایی که فقط صدای اذان این خانواده شنیده می شود. در شهرهایی مانند اردبیل و شهرهای آذربایجان نیز مرحوم سلیم موذن زاده که در میان گویندگان شهرت دارد، با سرود ترکی خود «زینب» خاطرات خاص خود را در وادی اذان ترک کرد نماز ظهر روز عاشورا یکی از اذان است که در خاطره ایرانیان حک شده است.
hamshahrionline به نقل از تینو