معجزه بازگشت یوزپلنگ ها به موطن قدیمی | ردپای دو یوزپلنگ چگونه در همسایگی طبس یافت شد؟

تبلیغات بنری


تینو – زهرا رفیعی:حفاظت تعاونی یک ساله در ارتفاعات کرباسی نیز نتایج خوبی را نشان داد. حالا محیط بانان منتظر دوربین هایی هستند که در سرچشمه کرباسی قرار داده اند تا تعداد و جنسیت یاک ها مشخص شود و این خوشحالی دو چندان می شود.

چند روز پیش بهمن نجفی، کارشناس محیط زیست باتجربه و بازنشسته سازمان حفاظت محیط زیست که رئیس اداره محیط زیست تاپاس بود، گزارش داد که در منطقه چشمی کرباسی، جنوب شرقی پارک ملی توران، رد پای دو قلاده یوزپلنگ وجود دارد. تازه از مادرشان جدا شده اند و اجسادشان گوسفندی نیمه خورده است و آثاری از جنگ و فرارشان. 45 سال پیش در همین منطقه دو توله یوزپلنگ برای اولین بار در آغوش گرفتند و در دوربین ثبت شدند. برای او که سال ها برای حفاظت از یوزپلنگ ایرانی تلاش کرده است، دیدن مسیر یوزپلنگ بسیار امیدوارکننده است. وی سال گذشته به درخواست و اصرار سازمان به آهوان دشت طلای سنگسر پیوست تا تجربه 32 ساله خود را در حفاظت از یوزپلنگ در این منطقه این بار در قالب حفاظت مشارکتی به ارمغان بیاورد. اما بهمن نجفی بیشتر به قدرت بدنی خود تکیه کرد. او چندین سال تمام زندگی خود را در کاروان و سفر به دور ایران با همسرش گذراند و مردم را از وضعیت یوزپلنگ و حیات وحش ایران آگاه کرد.

رد پای دو یوزپلنگ که تازه از مادرشان جدا شده بودند، آثار دعوا و فرار آنها برای شکار و لاشه گوسفند نیمه خورده در جنوب شرقی توران نزدیک چشمه کرباسی.

چه چیزی باعث شد به محیط زیست و یوزپلنگ علاقه مند شوید؟

در فاصله 150 کیلومتری شهر طبس معدنی با امکاناتی مانند سینما، کتابخانه و غیره وجود داشت. دسترسی به امکانات فرهنگی دانش ما را از مناطق اطرافمان افزایش داد. معدن در شرق زیستگاه بکر گودال بیابانی مرکزی قرار داشت و یوزپلنگ، غزال، جگوار و… داشت از آن به بعد می‌خواستم پلیس حیوانات شوم. شناخت پدرم از رئیس ستاد شهر داروین که نزدیک معدن بود باعث شد به محیط زیست علاقه مند شوم و پس از سربازی به سازمان حفاظت محیط زیست منصوب شدم.

در دهه 1950 تعداد یاک ها هم کم بود؟ وضعیت حفاظتی در ابتدای کار شما چگونه بود؟

در آن زمان به ندرت پلنگ دیده می شد زیرا منطقه بسیار بزرگ بود و تعداد ما کم بود. سال ها تاپاس را که بزرگ ترین شهر آن زمان بود تا توران با 3 نفر پوشش دادیم. در شهریور 1357 در یکی از گشت‌زنی‌هایمان، یک گاومیش را با دو توله‌اش دیدیم که مشغول خوردن شکار بودند. در آن زمان نگهبانان دوربین نداشتند. طبیعتاً چند دوربین در دست مردم بود. رئیس ستاد درونی یکی از آشنایان داشت که از تهران آمده بود و دوربین داشت. یک نفر را فرستادیم که دوربین را با موتورسیکلت از شهر به منطقه بیاورد. قبل از آن یوزپلنگ هایی را در حال شکار در منطقه دیده بودیم اما هرگز دوربین نداشتیم و از آنها فیلمبرداری نکردیم. به سمت آنها حرکت کردیم، مادر فرار کرد و چند صد متری ایستاد، اما با مسئولیت رئیس ستاد موفق شدیم توله ها را بگیریم و منتظر دوربین باشیم. چند ساعت بعد ولورین به طور اتفاقی موفق شد از ماشین فرار کند و نزد مادرشان بازگردد.

سال بعد دنبال یک چوپان رفتیم تا به تربت حیدریه رسیدیم که دو توله را از طبیعت جدا کرد و چندین بار فروخت. توله ها سه ماهه بودند و از آغوز تغذیه می کردند. اما آنها بسیار لاغر بودند. سازمان یکی از آنها را به باغ وحش مشهد و دیگری را به باغ وحش شیراز تحویل داد، اما متأسفانه چند ماه بعد هر دو از گرسنگی جان خود را از دست دادند.

معجزه بازگشت یوزپلنگ ها به زیستگاه باستانی شان چگونه رد پای دو یوزپلنگ در محله طبس پیدا شد؟

دو توله یوزی در سال 58 توسط یک چوپان از مادرشان جدا و به قاچاقچیان تحویل داده شدند.

جایی که رد پای گرگ را دیدید قبلا یک ولورین داشت؟

محدوده شهرها و روستاهای اسماعیل آباد، دیرون، عبید، عشق آباد، بردسکن، تاپاس و تپه طاق در جنوب شرقی ذخیره گاه زیست کره توان به عنوان دروازه ورود متخلفان به پارک ملی توران بوده است. هر چند ماه یک بار با هم به تاپاس یا درونا می رفتیم و از لذت های باغ لذت می بردیم.

بین سالهای 1957 تا 1963 حدود 400 قوچ، میش، بز، بز و غیره وجود داشت. در آن زمان مثلث شمال طبس، دیرون و سمنان بسیار تمیز و حفاظت شده بود. اما در سال‌های بعد، حفاظت به تدریج کنار گذاشته شد و تخریب زیستگاه، کشتار توله‌ها و کشتن ماده‌ها باعث از بین رفتن حیات وحش شد. مردم منطقه که این روزها در قالب حفاظت تعاونی برای کمک به محیط زیست آمده بودند، در آن زمان سر قبور ایرانیان را می بریدند و جلوی حفاظت محیط زیست می انداختند. از سال 1963 به بعد، کل منطقه هرگز بیش از یک یا دو نگهبان نداشت. محل پرورش گورخر متروکه و بعدا متروکه شد. قبل از ایجاد طرح حفاظت از یوزپلنگ در منطقه سعی کردیم با مردم صحبت کنیم اما کافی نبود.

قبل از پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، تله یوزپلنگ را با دورین ضبط کردید؟

در سال 80-86 به ما دوربین دادند. زمانی که در محوطه کاخ بهرام بودیم، نحوه استفاده از دوربین تله را به ما یاد دادند. شب راهی تاپاس شدم. چند مشتری داشتیم و به همراه پسرم و تعدادی از اهالی آن منطقه به منطقه رفتیم و یک ماه بعد اولین تصویر یوزپلنگ آسیایی را در سال 1380 در تپاس ثبت کردیم. این سه و چهار ساله یوزپلنگ پیر تا 10 سال از جلوی دوربین ما گذشت و وقتی در سال 1390 روی لاشه اش پیدا شد، به عنوان مسن ترین یوزپلنگ جهان شناخته شد. نامش را «جنگال» گذاشتند. این یوزپلنگ در مقابل حصار علی آباد نایبند جبیرهای به مرگ طبیعی تلف شد.

استفاده از تله‌های دوربین در سال‌های 80-86 به ما کمک کرد تا حضور 12 یو غیر مهمان (ساکنان بیشتر سال) را در منطقه طبس درک کنیم. با کاهش غذا در منطقه، تعداد سرخدارها نیز کاهش یافت. در سرشماری سال گذشته 3-4 راس قوچ و میش در منطقه بیشتر نبود. هیچ اجنه، آهو و خرگوش در آن منطقه وجود نداشت.

معجزه بازگشت یوزپلنگ ها به زیستگاه باستانی شان چگونه رد پای دو یوزپلنگ در محله طبس پیدا شد؟

چه چیزی باعث شد به کاروان یوزپلنگ فکر کنید؟

من بعد از 32 سال کار رسمی بازنشسته شدم و چند سالی در پروژه سیاهگوش کار کردم، اما دیدم که نظر ما برای جاده ها در قسمت هایی که سیاه گوش حرکت می کند (بین چشمه کرباسی و خارتوران، بین توران) و کرمان باید حصارکشی شود و تاپاس ها یک میلیون و 500 هزار هکتار وسعت دارند و تلفات آنها عمدتاً مربوط به جاده بوده و به همین دلیل به زیستگاه ها علاقه مند هستم، یوزپلنگ و پرواز را با علاقه به فرهنگ سازی تلفیق کردم و کاروانی خریدم. به طوری که مجبور به پرداخت اجاره بها نشدم.

معجزه بازگشت یوزپلنگ ها به زیستگاه باستانی شان چگونه رد پای دو یوزپلنگ در محله طبس پیدا شد؟

بعد از 25 سال اجاره خانه ای که در طبس ساختم، زمینی را که داشتم فروختم و با موافقت همسرم به مسافرت رفتیم. ما تا کنون به 27 شهرستان سفر کرده ایم و در تمام شهرهای مسیر با مردم، رانندگان و دانش آموزان در مورد اهمیت گرگ و حیات وحش صحبت می کنم. وقتی رانندگان کاروان من را می بینند فکر می کنند داخل من یک یوزپلنگ است. وقتی توجه ها جلب می شود، درباره اهمیت YUZ با آنها صحبت می کنم و آنها دوستان من می شوند.

بر سر یوز گناهی نیست، این یوز است و طبیعت مرا نجات داد. بسیاری از دوستان و همکاران من یا از بیماری آلزایمر یا بیماری های ناشی از کم تحرکی و ماندن در خانه رنج می برند. اما مانند کاروان من، باید چند ده نفر از آنها وجود داشته باشند تا به سراسر کشور بروند و به آنها گزارش دهند. معمولاً وقتی دولت عوض می شود، پروژه ها هم متوقف می شود، به همین دلیل امیدوارم با قدرت بدنی ام یوزپلنگ را نجات دهم تا با همسرم در جاده ها از یوزپلنگ و اهمیت آن به رانندگان بگویم. تا زمانی که هستم سعی می کنم این بارقه امید را از دست ندهم. امیدوارم تقاضا برای حفاظت یاز با اطلاع رسانی افزایش یابد.

معجزه بازگشت یوزپلنگ ها به زیستگاه باستانی شان چگونه رد پای دو یوزپلنگ در محله طبس پیدا شد؟

خانواده ات اینجوری همراهت هستن؟

همسرم از ابتدا همراه من بود. سال ها پیش که دلال نداشتیم، تلفنی به همسرم می گفتم در فلان ساختمان در طبس بنشین و بگو که آیا موتورسیکلت این مشخصات را رد کرده است. بچه های من می گویند هر چقدر هم برای محیط زیست هزینه کنیم، مشکلی نیست. اولین دوربین هایی که به من دادند، من و پسرم شبانه 200 کیلومتر تا زیستگاه رفتیم و نصب کردیم. وقتی خانه ام را برای خرید و تجهیز کاروان فروختم، همه بچه هایم از من حمایت کردند و گفتند ما از تو چیزی نمی خواهیم. در تابستان نوه هایمان هم ما را همراهی می کنند. آنها از طرف دولت تشویق معنوی دریافت کردند، اما هیچکس جز خانواده ام مرا حمایت مالی نکرد.

آیا تا به حال برای کار در معدن الهام گرفته اید؟

تابستان کودکی ام با پدرم به معدن رفتم و دوستانم در معدن ماندند و حتی دیپلم هم نگرفتند. الان حقوقشان پنج برابر من است، اما همه نوع بیماری دارند.

چرا با بخش خصوصی همکاری کردید؟

سال گذشته تفاهم نامه ای بین بخش خصوصی و سازمان حفاظت محیط زیست برای تهیه طعمه یوزپلنگ در جنوب توران منعقد شد. سازمان از من خواست تا تجربه حفاظتی خود را با آنها در میان بگذارم. بررسی کردم و دیدم کسانی که قصد بازسازی منطقه و غذای یوزپلنگ را دارند دامداران قدیمی هستند و قصد دارند استثناهای خود را برای حیات وحش قائل شوند.

با دیدن منطقه ای سرسبز از دور، از ارتفاعی به سمت دشت فرود می آیند. در منطقه ای که قبلاً در فصل کشاورزی آهوها از مزارع رانده می شدند، احیای مراتع برای حیات وحش ستودنی است. طی قراردادی بین بخش خصوصی (شرکت آهوان دشت طلای سنگسر) و سازمان حفاظت محیط زیست، چندین راس قوچ از منطقه تبال به این منطقه آورده شد. آقای اویس کاسایان برای محافظت از آنها در مقابل بخش خصوصی، دو موتور سیکلت، دو وانت و چند محافظ خریداری کرد. از سوی دادستانی کل کشور، نمایندگان تشکل های محیط زیست شاهرود، محیط زیست و… آمدند تا به شایعات موجود پایان دهند. شایعه شده بود که می خواهند بازی را برای عرب های اینجا بیاورند. اما آمدند و دیدند که چشمه های زیادی احیا شده و آب انبارها نصب شده و…

همزمان با ساکنان منطقه که در حال تخریب محیط زیست بودند صحبت کردیم و آرام آرام امید به احیای منطقه آغاز شد. چون شرایط بدون بخش خصوصی به گونه ای بود که به اعتقاد من حتی با 20 نفر محیط بان هم نمی توان چنین مساحتی را مدیریت کرد. قوچ و میش را قبل از عید 40 روز در حصار نگه داشتیم. منطقه چشمه کرباسی در مقایسه با منطقه توران «پیش بهار» محسوب می‌شود، به این معنی که بهار زودتر در این منطقه می‌رسد، زیرا تولد حیات وحش زودتر در این منطقه رخ داده است. خوشبختانه با تجربه و اراده ای که داشتیم توانستیم حیات وحش را به داخل منطقه هدایت کنیم و آنها آنجا را ترک نکردند. قوچ و گوسفند مناطق اطراف نیز به آنها اضافه شد. اکنون تعداد قوچ و میش از 40 راس به 70 راس رسیده است.

فکر می کردیم یوزپلنگ بعد از دو سه سال بازسازی به منطقه بیاید. اما کمتر از یک سال پیش، یعنی همین دو هفته پیش، آثاری از دو قلاده پلنگ به همراه بقایای اجساد شکار آنها و آثاری از اقدام به شکار در منطقه پیدا شد. یک هفته از نصب دوربین های اداره محیط زیست می گذرد. هوا در این منطقه سرد شده است و از آنجایی که پلنگ ها عادت دارند در هوای سرد راه بروند، منتظریم ببینیم آیا به منطقه باز خواهند گشت یا خیر. مطمئنم سمورها به زیستگاه اجدادی خود باز خواهند گشت. توله ها جوان هستند و به تازگی از مادرشان جدا شده اند.

معجزه بازگشت یوزپلنگ ها به زیستگاه باستانی شان چگونه رد پای دو یوزپلنگ در محله طبس پیدا شد؟

آیا فکر می کنید حفاظت مشترک در این زمینه ادامه خواهد داشت؟

این بستگی به ادامه حمایت سازمان از افرادی دارد که به محیط زیست اهمیت می دهند و به تعهدات خود عمل می کنند. تعهدات بخش خصوصی اجاره نگهبان، ماشین گشت و موتورسیکلت، کاهش تعداد دام و سگ گله در موارد استثنا و کاهش زمان سپری کردن در منطقه است. وی به گله داران اطمینان داد که هیچ گوسفندی در ارتفاعات منطقه حرکت نمی کند و هر شتر بدون صاحب که به منطقه بیاید گزارش می شود. در حال حاضر گوسفندی در منطقه وجود ندارد. تنها کاری که سازمان باید انجام دهد این است که قوچ، گوسفند و آهو را از طبیعت برای پرورش در اسارت تهیه کند. البته هزینه بقا، تولید مثل، نگهداری و رهاسازی بر عهده بخش خصوصی است. فرض بر این است که 30 درصد از جمعیت مولد در طبیعت توران رها شوند. این سازمان هنوز این قسمت از تفاهم نامه را که جزو تعهداتش است، اجرا نکرده است. بخش خصوصی به دنبال جذب گردشگر به این منطقه بکر است. ضمن اینکه اگر جمعیت پلنگ احیا شود و غذا در اختیار آنها قرار گیرد، پلنگ ها دیگر مسیر عباس آباد را که بیشترین تلفات را داریم نمی روند. دو سه ماه پیش یک پلنگ از منطقه ما رد شد و من از آن عکس گرفتم. اینجا خانه باستانی پلنگ هاست.

معجزه بازگشت یوزپلنگ ها به زیستگاه باستانی شان چگونه رد پای دو یوزپلنگ در محله طبس پیدا شد؟

از مدیرعامل جدید سازمان حفاظت محیط زیست چه درخواستی دارید؟

مدیران زیادی در این سازمان بودند که اهمیت حفاظت از یوزپلنگ را می دانستند، اما نتوانستند دولت را برای ساختن حصار و تونل قانع کنند. سال‌ها با استفاده از جی‌پی‌اس یاک‌ها را پیدا می‌کردیم و برای مدیران ارسال می‌کردیم، اما آنها توجهی نکردند. حداقل فنس کشی جاده عباس آباد تکمیل شده است، چرا بودجه نمی دهید؟ خرگوش و آهو هر جا می رفتند آهو هم دنبالش می آمد. دوربین های تله ای نشان داده اند که حافظه ژنتیکی سمورها حتی پس از دو نسل می تواند آنها را به مسیر هزاران ساله خود بازگرداند. امیدوارم رئیس جدید سازمان در کنار آموزش و فرهنگ سازی همه حراست را با جدیت اجرا کند. من از خانم انصاری می خواهم که از مشارکت عمومی و سرمایه گذاری بخش خصوصی آگاه به محیط زیست کمک بخواهد. اگر تعداد نگهبانان کافی بود، شاید استفاده از بخش خصوصی لازم نبود، اما سازمان این بودجه و نگهبانی را ندارد. یک زمانی با 3 نگهبان از توران محافظت می کردیم. اگر قرار بود به تعطیلات بروم، مسافرت کنم یا حتی مریض شوم، آن را پنهان می کردم تا کسی متوجه خالی بودن منطقه نشود. هر 300000 هکتار فقط یک نگهبان داشت و با کمک چند دستیار محافظت می شد. اکنون نه تنها در منطقه توران بلکه در سراسر کشور هر جوانی یک تفنگ شکاری دارد. هر کسی که دارای بررسی سوابق جنایی باشد می تواند اسلحه تهیه کند و در فصل و خارج از فصل شکار کند.

مسیر بعدی که می خواهید با کاروان خود طی کنید چیست؟

ما به سه استان آذربایجان شرقی، غربی و خوزستان سفر نکردیم.

تبلیغات بنری

hamshahrionline به نقل از تینو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *