تینو – الناز عباسیان: فضای مجازی به خصوص اینستاگرام مملو از کسانی است که به دلیل شهرت و مخاطب زیاد خود را مجاز به اظهار نظر و متخصص در همه مسائل می دانند. پس از مدتی، بسیاری از آنها مشاور و روانکاو می شوند و چنان در نقش خود غرق می شوند که به طور جدی معتقدند می توانند آن را برای دیگران توصیف کنند. از مشاوره در زمینه ازدواج گرفته تا برخورد با خانواده، دوستان و خانواده شوهر تا روش صحیح فرزند پروری و حتی مواجهه با بحران های مهم زندگی مانند مرگ عزیزان. تعداد آنها به قدری افزایش یافته است که تشخیص اینکه آیا آنها مشاور واقعی هستند یا مشاور جعلی مشکل شده است. برای بررسی مضرات «مشاوره» در فضای مجازی و ارائه راهکار به سراغ دو نفر از کارشناسان این حوزه رفتیم. را
کار یک روانپزشک پیچیده تر از یک جراح مغز است
مجتبی دلیر، دانشجوی فوق دکتری روانشناسی دانشگاه تهران و مدرس دانشگاه می گوید: «کار روانپزشک پیچیده تر و حساس تر از جراح مغز است. برای این ادعا فقط یک مثال می زنم: اگر جراح مغز پیشانی خود را شیار کند، اخم کند یا بی اختیار بخندد، بیمار زیر او نمی میرد، اما گاهی اوقات رفتار غیرکلامی ناخواسته روانپزشک می تواند خودکشی کند (به اشتباه خودکشی نامیده می شود). با توجه به حساسیت کار روانشناس، غیر روانشناسانی که وارد این عرصه شده اند باید بدانند که چه میزان خسارت جبران ناپذیری به تعداد زیادی از طرفداران خود وارد می کنند. گاهی اوقات با یک جمله اشتباه این افراد خانواده ای از هم می پاشد، یکی ناامید می شود و دیگری خودکشی می کند.
روانشناس یا روانشناس زرد
لازم به ذکر است که روانپزشک با روانپزشک زرد متفاوت است. دکتر دلیر نیز در توضیح این نکته می گوید: «روانشناسان منشأ آسیب به خدمات روانشناسی و سلامت روان افراد هستند، این افراد هیچ تحصیلاتی در زمینه روانشناسی و مشاوره ندارند، اما روانشناس با وجود تحصیل در رشته روانشناسی، چنین نیست. تایید شده توسط مراجع ذیصلاح و حقیقت این است که مجوز کار تخصصی از سازمان روانشناسی نظام ندارد و یا مطالبی را ارائه می دهد که فاقد اعتبار علمی است یا چندان سالم نیست. یکی از اصول اساسی در ارائه خدمات روانشناسی این است که اگر نمی توانست کمک کند، لااقل آسیب نبیند.
دلیل گرایش مردم به روانشناسان
این مشاور خانواده و روان درمانگر دو دلیل برای شادی مردم بیان می کند: «دلیل اول این است که مردم ما به دلایل مختلف اجتماعی و اقتصادی نیاز مبرمی به خدمات روانشناختی دارند، اما با وجود تعرفه پایینی که سازمان نظام روانشناسی برای روانپزشکان با تخصص و تخصص تعیین کرده است. پروانه کار، افراد در پرداخت همان تعرفه مشکل کمی دارند و بیمه هنوز به اندازه کافی خدمات روانشناسی را پوشش نداده است ثانیاً اکثر افراد نمی توانند بین روانپزشک، مشاور و روانپزشک تفاوت قائل شوند و این موضوع بسیار ساده ای است و به همین دلیل است. دکتر دلر در پاسخ به این سوال که چگونه می توان به مردم در مورد آسیب ها و خطرات آموزش داد، می گوید: «آموزش ابزار اولیه آگاهی است. امروزه تولید برنامه های حوزه روانشناسی در صدا و سیما نسبت به دو سه دهه قبل تا حدودی رشد چشمگیری دارد، اما اکثر این برنامه ها از کیفیت کافی برخوردار نیستند.
ایجاد درآمد کاذب
مصطفی تبریزی، متخصص روانشناسی و مشاوره و استاد دانشگاه علامه طباطبایی نیز معتقد است که افراد غیرمتخصص در حوزه مشاوره در فضای مجازی، با اشاره به عواطف، ناکامی ها و دغدغه های افراد در جامعه، می توانند به راحتی در حوزه مشاوره حضور داشته باشند. اول یک سری حرف های علمی بزنند و سعی کنند مخاطب را جذب کنند اما بعد از … حرف های غیر علمی و نادرست را جمع آوری می کنند و از این طریق روی مردم تاثیر می گذارند و عموم مردم علاقه مند می شوند. متأسفانه اکثر افراد به دلیل عدم آگاهی یا عدم آگاهی تحت تأثیر روانشناسان و فراروانشناسان زرد هستند. هر چه افراد علم روانشناسی را بیشتر بدانند، بیشتر متوجه می شوند که رفتارها، شکست ها و درگیری های درونی عللی دارد و راه حلی برای مقابله با آنها وجود دارد و باید به دنبال روانشناسان علمی باشند. اما به دلیل اینکه اغلب به دنبال کار آسان و سریع هستند، تحت تاثیر صحبت های این افراد قرار می گیرند.
hamshahrionline به نقل از تینو