تینو – الهام مصدقی راد : از مجموع 30000 قنات فعالی که سال ها و قرن ها در ایران باقی مانده است، 11 قنات برجسته در تاریخ 26 جولای 2015 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. کنوانسیون میراث جهانی یونسکو نام یک معاهده بین المللی است که تاسیس شد و در سال 1972 کنفرانس عمومی یونسکو تصمیم به حفظ آثار تاریخی و طبیعی و فرهنگ بشریت گرفت. متعلق به همه مردم زمین است. بر اساس این موافقتنامه، حفاظت از این آثار ثبت شده به عهده همه کشورهای عضو خواهد بود در حالی که در صلاحیت کشور مربوطه باقی می مانند. با وجود اینکه 27 کشور جهان از فناوری قنات بهره می برند، اما اختراع این روش تامین آب و صرفه جویی در آب را به دلیل دارا بودن بزرگترین و قدیمی ترین قنات های جهان به ایران نسبت می دهند. فتوحات قرون گذشته این دانش را گسترش داد و کشورهای دیگر از این کانال بهره بردند. سلسله طولانی قنات ها در ایران نه تنها این سرزمین های خشک و نیمه خشک را از نعمت آب بهره مند ساخت، بلکه باعث شکل گیری تمدن ها و بسیاری از شهرهای اطراف شد. کانالهای ثبتشده در فهرست یونسکو دارای ویژگیها و ویژگیهای منحصربهفردی در دنیا هستند و گویای نبوغ و توانایی نیاکان ایران در غلبه بر شرایط سخت طبیعی هستند.
کانال های آبی معروف ایران
شهر کانال گنبد : عمیق ترین کانال آبی ایران با ارتفاع 350 متر و در مجموع 472 حلقه چاه دارد. طول این کانال 33 کیلومتر است و قدمت ساخت آن به دوران هخامنشیان می رسد و در نوع خود شاهکار هنری بی نظیری در جهان محسوب می شود. شهر گنبد را یکی از پرآب ترین کانال ها می دانند.
کانال روستای فردوس : مهندسی شده ترین کانال ایران و مربوط به دوره ساسانیان است. این قنات 500 سال جوانتر از قنات شهر گنبد است و با توجه به دانش فنی خاصی که در ساخت آن به کار رفته است تا به امروز باقی مانده است.
کانال زرخ یزد : این کانال با طول 80 کیلومتر طولانی ترین کانال آبی ایران است و طول آن بیش از 1000 میله است. این کانال دارای سه انشعاب مجزا از تونل های زیرزمینی به نام های نمک، شیرین و خویدکی است و امروزه فقط یک شاخه نمک دارد که از زیر مسجد جامع یزد می گذرد.
کانال مشیر حسن آباد طول آن 40 کیلومتر است و قدمت آن به حدود 700 سال قبل می رسد. عدم تشکیل لایه های نمک و گچ در مسیر جاده باعث شده است که آب این کانال با همان کیفیت اولیه و بدون نمک به روستاهای پایین منتقل شود.
کانال گبار کرمان : قدمت این کانال به دوران صفویه می رسد. طول آن 3556 متر و از 6 شاخه تشکیل شده است. یکی از ویژگی های این کانال این است که آب آن از شکاف می آید.
شبکه های اکبرآباد و قاسم آباد برات بام : این کانال دوقلو بوده و بزرگترین کانال آبی ایران محسوب می شود. طول کانال اکبرآباد 1100 متر و کانال قاسم آباد 2300 متر است.
کانال ماه در اردستان این کانال تنها کانال دو طبقه در جهان است و طوری طراحی شده است که هر طبقه دارای جریان مستقلی از آب باشد تا آب به طبقه دیگر نفوذ نکند. به دلیل این ویژگیها، به عنوان عجیبترین ساختار کانال در جهان شناخته میشود.
کانال وزوان در اصفهان کانالی است با سدهای زیرزمینی که قدمت ساخت این کانال به دوران قبل از اسلام و قرون اولیه اسلامی می رسد. به دلیل وجود سد زیرزمینی در این کانال، به عنوان یکی از ارزشمندترین و باشکوه ترین قنات های جهان شناخته می شود.
کانال مزدآباد اصفهان قدمت این کانال به دوران صفویه می رسد و بیش از 3500 متر طول دارد. مردم منطقه به دلیل جریان مداوم آب در این کانال، آن را رودخانه زیرزمینی می نامند. چاه آن 80 متر عمق دارد و به همین دلیل کمتر مستعد خشک شدن است. این کانال همچنین دارای سدهای زیرزمینی است که برای جلوگیری از هدررفت آب در فصولی که نیازی به آبیاری مزارع نبود استفاده می شد.
بیشتر بدانید :
کانال های ایران زنده می شوند
hamshahrionline به نقل از تینو