همشهری آنلاین_فاطمه عسگری نیا: امیرکبیر در واقع یکی از مهم ترین چهره های تاریخ معاصر ایران است که در روستای کوچکی در 18 کیلومتری شمال غربی اراک به نام هیزاو به دنیا آمد و خانه پدری قدیمی اش هنوز در این روستا قرار دارد و گردشگران از آن دیدن می کنند. زیرا این خانه یک اثر تاریخی ملی محسوب می شود. به همین دلیل است که روزستا زادگاه این مرد بزرگ به دلیل پیشینه تاریخی و ویژگی های طبیعی شهرت بیشتری پیدا کرده است و سالگرد شهادت امیرکبیر (30 آذر) بهانه خوبی برای بازدید از این روستا بود.
از روستای مهرآباد به روستای هزاوه می رویم، نمی خواهی، نمی خواهی، جاده سرسبز و درختان سرسبز کنار دیوار، تصویر زیبای خانه های ایوان دار. روی هم خوابیدن شما را به یاد ماسوله، روستای میرزا تقیخان امیرکبیر می اندازد، به همین دلیل در ورودی، این مجسمه بلند روی صدری اعظم دانایی نصیرالدین شاه است که پذیرای مسافران و گردشگران است. بنای یادبودی که غریب بودنش آدمی را مجذوب خود می کند، در وسط میدانی به نام امیرکبیر نیز قرار دارد. روستایی تاریخی پر از رازهای شنیداری است و می توان گفت یکی از اولین مشکلات هواداران در ورود به هیزاو انتخاب مسیر درست از دو مسیر بعد از میدان امیرکبیر است، باید گفت نگران نباشید. هر دو این مسیر در بلندترین نقطه روستا که امامزاده سید احمد در آن قرار دارد مانند یک حلقه به هم می رسد که هر مسیر انتخابی گواه آن است. داستان محله های مختلف روستا.
مهدکودک سالمندان ایران
روستای هیزاوه دارای 7 محله است که سه محله در سمت راست جاده دوطرفه و 4 محله در سمت چپ جاده قرار دارند که شامل محله سر آسیاب، چاله محله، تارا زر محله، محله امامزاده، میرزوتوق خانی می باشد. محله، میان ده محله و محله باگان و محله کوهبارند. به گفته ایرج احمد هزاو که از اهالی این منطقه است و تمام تاریخ منطقه را در دست دارد، نام و نشان هر یک از این محلات را نشانه شرایط محل در گذشته و به عنوان مثال محله سرآسیاب به دلیل وجود آسیوب در آنجا آب انبارهای زیادی به نام این محله نامگذاری شده است یا محله میرزوتوق خانی دقیقاً همان جایی است که خانه امیرکبیر قرار دارد. و گذر مسیرهای آبی زیبا در آنهاست، به همین دلیل بسیاری از مردم هیزاو را بهشت گمشده می نامند. محمدشاه قاجار و میرزا جعفر حسینی هزاوه علین رئیس هیئت دولت ایران در زمان ناصرالدین شاه در آنجا قد علم کردند و در تاریخ این منطقه البته افتخار این روستا به اینها ختم نمی شود. دولتمردان
خانه امیرکبیر کجاست؟
خانه پدری امیرکبیر در کنار تمام جاذبه های طبیعی، فرهنگی و مذهبی روستای هیزاو یکی از مهم ترین مکان های گردشگری روستای هیزاو به شمار می رود. این خانه در محله میرزاتوق خانی در جنوب شرقی روستا قرار دارد و مساحتی حدود 620 متر مربع دارد که از مشهد قربان و فاطمه سلطان، پدر و مادر میرزا تقی خان امیرکبیر روایت شده است. دو بر اساس سنت دیرینه روستا برای پایان دادن به درگیری بین دو طایفه بنا به دستور میرزا بود. موقعیت عیسی کامتی فراخونی به پایان رسید اما در نهایت خوب بود. زن و شوهری که 250 سال پیش هم باسواد بودند و هم باسواد و این مهم ترین ویژگی آنها برای تربیت فرزندانی چون امیرکبیر و میرزا حسن بود که هر دو حاکم عراق امروزی یا اراک شدند و در زمان خود بسیار تأثیرگذار بودند. ایرج احمدی هیزاوه که سابقه پرباری از این خاندان دارد می گوید از آنجایی که مشهدی قربانی آشپز میرزا عیسی در دربار شاه در تهران بود همیشه بین تهران و هیزاوه رفت و آمد داشت و به همین دلیل رفت و آمادو را ندید. امیرکبیر تا دو ماهگی محروم بود، اما پس از رفتن میرزا عیسی به تبریز، مدت طولانی دوری از خانواده را طاقت نیاورد و تصمیم گرفت اموال خانواده خود را جمع آوری کند و با آنان هجرت کند. از خزاو تا تبریز در آن زمان میرزا تقی خان امیرکبیر 9 ساله بود.
خانه پدری امیرکبیر چه شد؟
بر اساس اسنادی که امروز در خانه موزه امیرکبیر در هیزوا نگهداری می شود، امیر پس از کشته شدن عمویش قاسم خان به هیزاو سفر کرد و تمام اموال پدر امیرکبیر را فروخت یا وقف کرد تا اینکه پس از انقلاب در اختیار این خانواده بود. . تا اینکه وراث در سال 1360 آن را برای فروش گذاشتند و میراث فرهنگی منطقه مرکزی که سال ها به دنبال خرید این خانه بوده و آن را به خانه موزه امیرکبیر تبدیل کرده است، پیشنهاد خرید آن را می دهد. خلاصه اینکه پس از خرید سازمان میراث فرهنگی، کارهای ثبت دولتی در سال 1377 انجام شد و پروژه مرمت خانه تا سال 1375 به پایان رسید تا اینکه در نهایت در سال 1377 خانه توسط هیئت امنا اداره شد. ، به روی علاقه مندان امیرکبیر باز می شود. خانه پدری امیرکبیر دو طبقه است که طبقه پایین با دیوارهای سفالی و سنگی و طاق های آجری و ضربدری در حال بازسازی است و طبقه فوقانی که 9 سال در آن زندگی کرده امیرکبیر دارای 8 اتاق و طاق های چوبی است. شاید یکی از جذابیت ها و زیبایی های این خانه قدیمی 4 آبنمای خواب رو به حیاط خانه و روستا و درخت گردوی کهنسال در وسط حیاط و ویرابی (جای آب روان) باشد که در حیاط و با پله ها یک گردشگر قدیمی و بازسازی شده به زیر زمین می رود. در 8 اتاق این خانه که قدم می زنیم، در کنار مجسمه امیرکبیر، مجسمه شخصیت های بزرگ منطقه مرکزی مانند استاد حسابی و دکتر قریب و… به چشم می خورد. و دیوارها با نقاشی هایی از زندگی امیرکبیر و کارهای بزرگ او در ایران تزیین شده است.
اجداد رهبری در هزاوه
بر اساس اسناد قدیمی قدمت روستای هیزوی به دوره ساسانیان می رسد، حتی این روستا شاهد تاجگذاری آقاخان پسر هلاکو خان در سال 663 هجری قمری بوده و ناصرالدین شاه نیز در سال 1271 هجری قمری از آن دیدن کرده است، اما در میان تمام آثار تاریخی. بازدیدکنندگانی که از این روستای قدیمی دیدن کردند مردم هیزاو دیدن مناظر را برگزیده اند و به میزبانی رهبر انقلاب اسلامی افتخار می کنند. امامزاده سلطان سید احمد(ع) فرزند امامزاده محمد(ص) است که نسب شریف ایشان در 5 سطر به امام سجاد(ع) رسیده است و جد آن مقام معظم رهبری است؛ موضوعی که رهبر ایران طی آن سخنانی را بیان کرد. . آنها با نشان دادن بازدید رسمی خود از منطقه مرکزی در سال 1358 گفتند: افتخار می کنم که این بزرگوار جد من است. البته جدای از این دیدار رسمی، وی چند بار به همراه خانواده خود به این روستا سفر کرد و مردم خزاو از او پذیرایی کردند.