به گزارش «تینو»، گاهی اوقات افراد با فشار خون دچار مشکل می شوند و افزایش آن را در صبح احساس می کنند که خطر آسیب به مغز، قلب و کلیه ها را افزایش می دهد.
اگر می خواهید بدانید علت دقیق فشار خون صبحگاهی چیست و چه روش هایی برای مقابله با آن وجود دارد، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. شهروندی آنلاین با بودن
فشار خون صبح شما چقدر است؟
فشار خون می توان بر اساس فشار خون در صبح زود و هنگام خواب اندازه گیری کرد. بر این اساس، اگر شرایط زیر برای شما صدق کند، احتمالاً فشار خون صبحگاهی دارید:
- میانگین فشار خون شما در صبح و قبل از خواب بیش از 135 میلی متر جیوه است.
- تفاوت فشار خون شما در صبح و زمانی که به رختخواب می روید 15 تا 20 میلی گرم جیوه است.
با توجه به این شرایط می توان فشار خون صبحگاهی را طبق جدول زیر به دو دسته کلی تقسیم کرد:
فشار خون شبانه |
فشار خون صبحگاهی |
فشار خون اندازه گیری شده به میزان محدودی در طول شب کاهش می یابد. |
فشار خون دو ساعت قبل از بیدار شدن افزایش می یابد. |
فشار خون اندازه گیری شده در طول شب بیشتر از مقادیر اندازه گیری شده در روز است. |
وقتی از خواب بیدار می شوید، فشار خون شما افزایش می یابد. |
معمولاً در افراد مبتلا به دیابت، نارسایی قلبی، آپنه خواب و افراد با سابقه سکته دیده می شود. |
افراد مبتلا به این نوع فشار خون نسبت به دیگران تغییرات بیشتری در ضربان قلب و آریتمی دارند. |
این افراد بیش از دیگران در معرض بیماری های قلبی عروقی هستند. |
علل فشار خون بالا در صبح
حالا که ماهیت فشار خون صبحگاهی را فهمیدید؟ باید دید چه عواملی باعث افزایش فشار خون در صبح می شود. برخی از دلایل احتمالی فشار خون بالا عبارتند از:
مصرف داروهای خاص
برخی از افراد برای کنترل فشار خون خود از داروهای ضد فشار خون استفاده می کنند. بر اساس یک بررسی در سال 2018، فشار خون بالا در صبح ممکن است نشان دهنده مشکل در نوع یا دوز این داروها باشد. بر این اساس، علت فشار خون بالا ممکن است به یک یا ترکیبی از عوامل زیر مرتبط باشد:
- مقدار کمی؛
- مصرف داروهای کوتاه اثر و متوسط به جای داروهای طولانی اثر؛
- استفاده از داروهای ضد فشار خون به جای ترکیبی از داروها؛
در این صورت با صلاحدید پزشک می توان دارو را به جای قبل از خواب در صبح مصرف کرد و یا دوز روزانه را تقسیم کرد و نیمی از دارو را صبح و نصف دیگر را قبل از رفتن مصرف کرد. به رختخواب گاهی اوقات افراد نیاز به تغییر کامل در دارو و نوع دیگری از داروهای فشار خون دارند که می تواند فشار خون آنها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
بیشتر: 17 درمان سریع و خانگی برای کاهش فشار خون
شرایط پزشکی
شرایط پزشکی زیر باعث میشود افراد صبحها به فشار خون بالا مبتلا شوند:
- فشار خون درمان نشده؛
- کلسترول بالا؛
- بیماری های قلبی عروقی؛
- لوپوس;
- بیماری های کلیوی؛
- دیابت و آپنه خواب؛
- سندرم کوشینگ و اسکلرودرمی؛
روش زندگی
اگرچه بخشی از جامعه از اهمیت این موضوع بی اطلاع هستند، اما سبک زندگی می تواند خطر ابتلا به فشار خون را افزایش دهد. به عنوان مثال، افرادی که سیگار می کشند، مقدار زیادی الکل مصرف می کنند، رژیم غذایی سرشار از نمک و چربی می خورند و همزمان ورزش نمی کنند، بیشتر از دیگران در معرض فشار خون صبحگاهی هستند.
علائم فشار خون صبحگاهی
فشار خون بالا معمولاً علائم قابل توجهی ندارد. به همین دلیل به «قاتل خاموش» نیز معروف است. با این حال، افراد مبتلا به این بیماری ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:
- درد در قفسه سینه؛
- سرگیجه و سردرد؛
- تنگی نفس و تغییر در بینایی؛
- لکه های خون در چشم؛
- شستن صورت؛
در بیشتر موارد، علائم ذکر شده تنها زمانی ظاهر می شوند که فشار خون به سطح بسیار بالا و خطرناکی برسد. بنابراین، هنگامی که این علائم را تجربه می کنید، فشار خون شما ممکن است 180/120 یا بالاتر باشد. در این صورت لازم است در اسرع وقت برای پیشگیری از حوادث مرگبار مانند حمله قلبی و سکته به پزشک مراجعه شود.
عوارض فشار خون صبحگاهی چیست؟
اکثر افراد مبتلا به این بیماری کنجکاو هستند که بدانند فشار خون صبحگاهی چه عوارضی دارد؟ حقیقت این است که افراد مبتلا به فشار خون صبحگاهی بیشتر از دیگران در معرض حمله قلبی، حمله قلبی و مرگ ناگهانی در ساعات اولیه قرار دارند.
با در نظر گرفتن این موضوع، اگر علائمی مانند سردرد شدید، درد قفسه سینه و بی حسی یا سوزن سوزن شدن در صورت یا دستان خود را تجربه کردید، در اسرع وقت به یک متخصص مراجعه کنید یا به اورژانس مراجعه کنید.
بیشتر: برای کنترل فشار خون چه باید کرد؟ | ۷ توصیه ساده برای کنترل فشار خون
روش اندازه گیری فشار خون در صبح
گرفتن فشار خون شرایط خاصی دارد که باید رعایت کنید. به عنوان مثال، 30 دقیقه تا 1 ساعت قبل از ورزش از سیگار کشیدن، ورزش و مصرف نوشیدنی های کافئین دار خودداری کنید. زیرا فشار خون را افزایش می دهند.
همچنین حتما آستین های کوتاه بپوشید یا آستین ها را بالا بزنید تا به بازوی شما فشار وارد نشود. شما باید به مدت پنج دقیقه کاملاً بی حرکت بنشینید و دست خود را روی میز یا تکیه گاهی که هر چقدر که دوست دارید راحت باشد قرار دهید. پس از آن می توانید به راحتی این کار را با کمک ابزارهای فشار دیجیتال انجام دهید.
زمان مناسب برای اندازه گیری فشار خون
اگرچه زمان مشخصی برای اندازه گیری فشار خون در صبح وجود ندارد، اما متخصصان توصیه می کنند که این کار را یک بار در صبح حدود یک ساعت پس از بیدار شدن و در شب یک ساعت قبل از رفتن به رختخواب انجام دهید تا به نتایج دقیق برسید. که بتوانید آنها را با آن مقایسه کنید.
مدیریت و کاهش فشار خون صبحگاهی
اگر پزشک تشخیص داد که شما فشار خون صبحگاهی دارید یا فقط می خواهید از این عارضه جلوگیری کنید، باید رژیم غذایی و سبک زندگی خود را مرور کنید و داروهای تجویز شده را به موقع مصرف کنید.
تغییر روش زندگی
تغییر سبک زندگی می تواند تاثیر قابل توجهی بر فشار خون صبحگاهی شما داشته باشد. بنابراین باید از رژیم غذایی کم چرب و پر فیبر پیروی کنید و اگر کمی اضافه وزن دارید به فکر رهایی از آن باشید.
حتما ورزش و فعالیت بدنی منظم را در برنامه خود بگنجانید. زیرا یکی از بهترین راه ها برای کنترل فشار خون و در عین حال بهبود سلامت قلب و عروق است.
بیشتر: عوامل افزایش فشار خون فشار خون چیست؟ | علائم فشار خون بالا را بشناسید
مدیریت استرس
استرس مزمن مستقیماً بر سطح فشار خون تأثیر می گذارد و باعث افزایش آن می شود. با در نظر گرفتن این موضوع، مدیریت موثر استرس می تواند به کاهش اثرات منفی آن کمک کند و در نتیجه سلامت قلب و عروق خونی را تضمین کند. راه های زیادی برای مدیریت استرس وجود دارد، از جمله روان درمانی، تمرینات تنفسی، مدیتیشن و فعالیت بدنی.
مقررات مصرف مواد مخدر
اگر در حال حاضر داروهای فشار خون بالا مصرف می کنید، باید بدانید که زمان مصرف آنها تاثیر زیادی بر کنترل فشار خون دارد. همانطور که در قسمت های قبل گفتیم، گروهی از داروها ممکن است در صورت استفاده در صبح تاثیر بیشتری داشته باشند یا برعکس، این مسئولیت بر عهده پزشک معالج است.
اهمیت توصیه های پزشکی
مراجعه به پزشک و پیروی از دستورات او می تواند از بدتر شدن سلامت شما و بیماری های جدی مانند سکته جلوگیری کند. علاوه بر این، پزشک با آگاهی از عوارض هر دارو و اثرات ترکیبی داروها، سعی می کند بهترین برنامه درمانی را به بیمار ارائه دهد و از این طریق تغییرات لازم را در روند درمان به او اطلاع دهد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
همانطور که اشاره کردیم، فشار خون بالا معمولاً علائم خاصی ندارد. با این حال، اگر هر یک از علائم فعلی را تجربه کردید، باید به متخصص قلب مراجعه کنید تا وضعیت شما را به دقت بررسی کند و در صورت لزوم درمان را شروع کند.
از آنجایی که فشار خون بالا بسیار خطرناک است، حتما فشار خون خود را از سنین پایین چک کنید، به خصوص اگر سابقه خانوادگی فشار خون بالا دارید. زیرا عوارض این عارضه می تواند تا آخر عمر همراه شما باشد.
حرف آخر
فشار خون صبحگاهی و به طور کلی فشار خون بالا یک بیماری خطرناک است که نیاز به نظارت و مدیریت دقیق دارد. اگر میخواهید شانس ابتلا به این بیماری را کاهش دهید، حتما ورزش و فعالیت بدنی را جدی بگیرید و به یاد داشته باشید که در حین ایجاد تغییرات در سبک زندگی، از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید. علاوه بر این، حتما سعی کنید بدن خود را از اثرات کار مداوم و زندگی پر استرس به روش های مختلف نجات دهید و به آن آرامش بدهید.